...
TRENUTNO16:00 - 16:10Popodne na O radiju

Lifestyle / Tehnologija

Naočare koje mogu pomoći slepima

10.03.2020.

Jedna holandska start-ap kompanija udružila se sa Guglom na pravljenju naočara koje bi uz pomoć veštačke inteligencije mogle da pomognu slepima da se lakše snađu.

.

Naočare zahvaljujući veštačkoj inteligenciji slike oko sebe pretavarju u informacije. Ljude, predmete, gradski prevoz - naočare sve to prepoznaju i opisuju onome ko ih nosi. Takođe mogu da čitaju knjige, prepoznaju lice neke osobe ili opisuju okruženje u kom se nalazite.

Kako piše The Next Web, naočare je razvila kompanija Envision iz Haga. Oni tvrde da je to trenutno najbrži i najtačniji softver koji prepoznaje svet oko sebe. Softever će moći da se koristi na više od 60 svetskih jezika.

Softver koji je razvio Envision mogao bi da udahne novi život Google Glass naočarama, koje se nisu dobro pokazale na tržištu. Ove "pametne" naočare bi u prodaji trebalo da se nađu od avgusta ove godine.

Možda te još zanima:

.

Pametne naočare

Sledeći Metin par pametnih naočara napravljenih u partnerstvu sa vlasnikom Ray-Ban Luxottica mogao bi uskoro da bude pušten u prodaju. 

.

Stižu naočare koje simultano prevode

Na tržištu bi uskoro mogle da se pojave naočare TCL RayNeo X2. U poitanju su naočare za proširenu realnost, a…

.

Kako sprečiti zamagljivanje naočara

Naučnici na Švajcarskom tehničkom unverzitetu (ETH) u Cirihu razvili su poseban premaz koji sprečava zamagljivanje stakla u naočarima. To je bio…

.

Facebook i Ray-Ban izbacuju AR naočare

Facebook već dugo dominira sa digitalnim inovacijama, a sada ima i hardverske ambicije izvan VR-a. U svom poslednjem obaveštenju, izvršni direktor…

.

Žmurke propo

Uređaj opremljen kombinacijom kamera i senzora, u stanju je da projektuje sliku osobe ili objekta koji bi trebalo da se…

.

Šta će žaba nasred Google sajta?

Da li ste primetili žabicu kada ste otvorili Google jutros? Da li znate zašto je tu?

  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo