...
TRENUTNO19:45 - 20:00Prava stvar

Lifestyle / Tehnologija

Kako sprečiti zamagljivanje naočara

16.12.2022.

Naučnici na Švajcarskom tehničkom unverzitetu (ETH) u Cirihu razvili su poseban premaz koji sprečava zamagljivanje stakla u naočarima. To je bio problem od pojave optičkih sočiva, ali, pošteno je reći da je dostigao vrhunac tokom pandemije, kada su svi koji nose naočare otkrili na teži način da većina maski za lice ispušta dah prema vašim očima.

.

Težina problema je evidentna u nedostatku aktuelnih rešenja. Možete da obrišete naočare kada se zamagle ili… Pa, to je uglavnom to. Postoje sprejevi protiv magle i specijalni premazi za sočiva koji pomažu, ali oni samo umanjuju problem.

Ne morate biti fizičar da biste shvatili da bi najbolje rešenje bila toplota. Naočare se magle kada topla para dođe u kontakt sa njihovim hladnijim sočivima. Ova temperaturna fluktuacija uzrokuje da se para pretvori u vlagu, a vaše naočare se zamagljuju jer su mokre.

Nažalost, zagrevanje nije jednostavan zadatak. Koristeći tradicionalne metode, morali biste pronaći providan materijal koji se može zagrejati spolja, razviti izvor napajanja za materijal i osigurati da nema opasnosti od pregrevanja sočiva ili zagrevanja okvira. To je prilično težak zadatak, posebno ako uzmete u obzir da će svaka dodatna masa ili težina povećati nelagodu korisnika.

Tim ETH Ciriha je prevazišao ove inženjerske probleme koristeći drugačiji pristup. Razvili su poseban zlatni premaz koji koristi sunčevu energiju za proizvodnju toplote. Ne zahteva bateriju, žice ili bilo koje druge komponente osim samog premaza.

Način na koji funkcioniše uključuje postavljanje sićušnih klastera zlata između ultratankih slojeva titanijum oksida. Zlato čini fantastičan provodnik toplote, a slojevi titanijum oksida pojačavaju zadržavanje metala dovoljno da ga čine savršeno pogodnim za zagrevanje stakla i sličnih površina.

Cela stvar je debela samo deset nanometara (veličina obrade za neke mikročipove) i može se koristiti sa drugim premazima — tako da bi trebalo da radi sa prelaznim sočivima, i za upotrebu u vetrobranskim staklima, na primer. U stvari, naučnici su skloni testiranju premaza na drugim površinama kao što su prozori i ogledala.

Takođe će biti zanimljivo videti kako se ovaj premaz može primeniti na drugu optiku kao što su senzori i laseri.

Nejasno je tačno koliko toplote može da se generiše korišćenjem ove tehnike, ali istraživači tvrde da može da zagreje površinu za čak osam stepeni Celzijusa.

Izvor: www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Facebook i Ray-Ban izbacuju AR naočare

Facebook već dugo dominira sa digitalnim inovacijama, a sada ima i hardverske ambicije izvan VR-a. U svom poslednjem obaveštenju, izvršni direktor…

.

Žmurke propo

Uređaj opremljen kombinacijom kamera i senzora, u stanju je da projektuje sliku osobe ili objekta koji bi trebalo da se…

.

Naočare koje mogu pomoći slepima

Jedna holandska start-ap kompanija udružila se sa Guglom na pravljenju naočara koje bi uz pomoć veštačke inteligencije mogle da pomognu…

.

Snapchat napravio pametne naočare

Kompanija Snapchat promenila je naziv u Snap Inc, jer je sada mnogo više od društvene mreže, saopštio je izvršni direktor…

.

Google radi na AI ultrazvučnoj dijagnozi i terapiji u borbi protiv kancera

AI nije dobra samo za pisanje seminarskih radova ili finansijskih objašnjenja, već bi mogla pomoći u spasavanju života u oblasti medicine.…

.

Lakše snalaženje u grupama na WhatsApp-u

Na zvaničnom WhatsApp blogu su objavljene informacije o novim funkcijama koje uskoro stižu korisnicima ovog servisa.

  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo