...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Kako sprečiti zamagljivanje naočara

16.12.2022.

Naučnici na Švajcarskom tehničkom unverzitetu (ETH) u Cirihu razvili su poseban premaz koji sprečava zamagljivanje stakla u naočarima. To je bio problem od pojave optičkih sočiva, ali, pošteno je reći da je dostigao vrhunac tokom pandemije, kada su svi koji nose naočare otkrili na teži način da većina maski za lice ispušta dah prema vašim očima.

.

Težina problema je evidentna u nedostatku aktuelnih rešenja. Možete da obrišete naočare kada se zamagle ili… Pa, to je uglavnom to. Postoje sprejevi protiv magle i specijalni premazi za sočiva koji pomažu, ali oni samo umanjuju problem.

Ne morate biti fizičar da biste shvatili da bi najbolje rešenje bila toplota. Naočare se magle kada topla para dođe u kontakt sa njihovim hladnijim sočivima. Ova temperaturna fluktuacija uzrokuje da se para pretvori u vlagu, a vaše naočare se zamagljuju jer su mokre.

Nažalost, zagrevanje nije jednostavan zadatak. Koristeći tradicionalne metode, morali biste pronaći providan materijal koji se može zagrejati spolja, razviti izvor napajanja za materijal i osigurati da nema opasnosti od pregrevanja sočiva ili zagrevanja okvira. To je prilično težak zadatak, posebno ako uzmete u obzir da će svaka dodatna masa ili težina povećati nelagodu korisnika.

Tim ETH Ciriha je prevazišao ove inženjerske probleme koristeći drugačiji pristup. Razvili su poseban zlatni premaz koji koristi sunčevu energiju za proizvodnju toplote. Ne zahteva bateriju, žice ili bilo koje druge komponente osim samog premaza.

Način na koji funkcioniše uključuje postavljanje sićušnih klastera zlata između ultratankih slojeva titanijum oksida. Zlato čini fantastičan provodnik toplote, a slojevi titanijum oksida pojačavaju zadržavanje metala dovoljno da ga čine savršeno pogodnim za zagrevanje stakla i sličnih površina.

Cela stvar je debela samo deset nanometara (veličina obrade za neke mikročipove) i može se koristiti sa drugim premazima — tako da bi trebalo da radi sa prelaznim sočivima, i za upotrebu u vetrobranskim staklima, na primer. U stvari, naučnici su skloni testiranju premaza na drugim površinama kao što su prozori i ogledala.

Takođe će biti zanimljivo videti kako se ovaj premaz može primeniti na drugu optiku kao što su senzori i laseri.

Nejasno je tačno koliko toplote može da se generiše korišćenjem ove tehnike, ali istraživači tvrde da može da zagreje površinu za čak osam stepeni Celzijusa.

Izvor: www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Pametne naočare

Sledeći Metin par pametnih naočara napravljenih u partnerstvu sa vlasnikom Ray-Ban Luxottica mogao bi uskoro da bude pušten u prodaju. 

.

Stižu naočare koje simultano prevode

Na tržištu bi uskoro mogle da se pojave naočare TCL RayNeo X2. U poitanju su naočare za proširenu realnost, a…

.

Facebook i Ray-Ban izbacuju AR naočare

Facebook već dugo dominira sa digitalnim inovacijama, a sada ima i hardverske ambicije izvan VR-a. U svom poslednjem obaveštenju, izvršni direktor…

.

Žmurke propo

Uređaj opremljen kombinacijom kamera i senzora, u stanju je da projektuje sliku osobe ili objekta koji bi trebalo da se…

.

Naočare koje mogu pomoći slepima

Jedna holandska start-ap kompanija udružila se sa Guglom na pravljenju naočara koje bi uz pomoć veštačke inteligencije mogle da pomognu…

.

Yahoo kupuje Artifact

Yahoo je najavio kupovinu Artifact, platforme za vesti vođenu veštačkom inteligencijom koju su osnovali Instagram kreatori.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo