...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Lifestyle / Tehnologija

Najvažniji proizvodi Tesle 2022. neće biti automobili

28.01.2022.

Najvažniji Teslini proizvodi ove i sledeće godine neće biti automobili, već softver koji ih pokreće autonomno i humanoidni robot od kog kompanija očekuje da olakša rad ljudi u fabrici, izjavio je Ilon Mask, glavni izvršni direktor američkog proizvođača električnih vozila.

.

Foto: Pixabay

"Bio bih šokiran ako ove godine ne postignemo potpunu autonomnu vožnju koja je bezbednija od ljudskog upravljanja vozilomi", rekao je Mask, dodajući da će potpuna autonomna vožnja postati "najvažniji izvor profitabilnosti za 'Teslu'", izveštava Rojters.

To je nezamislivo dobro sa finansijskog stanovišta, kaže Mask, navodeći kao primer da bi robotizovan taksi (robotaksi) povećao iskorišćenost vozila za pet puta, pošto bi vlasnici mogli da šalju svoje automobile da taksiraju kada im nisu potrebni za privatne poslove.

Smela obećanja najpoznatijeg milijardera u industriji električnih automobila suočavaju se sa velikim izazovima, od tehnologije do regulative, ocenjuje britanska agencija uz konstataciju da "Tesla" i druge kompanije u oblasti automobilskih tehnologija godinama unazad nisu uspeli da ostvare svoje ciljeve sa softverom za autonomnu vožnju.

Mask je takođe rekao da njegovi inženjeri rade na lansiranju humanoidnog robota sledeće godine, nazvanog Optimus, koji bi na kraju mogao da reši globalni nedostatak radne snage, dok bi u prvoj fazi mogao da nosi robu širom fabrike.

"Mislim da to (robot) ima potencijal da s vremenom postane značajnije od poslovanja sa vozilima", zaključio je Mask.

Izvor: RTV

Tagovi

Možda te još zanima:

.

BMW vs Tesla

Nova poboljšana litijum-jonska baterija imaće 30 odsto povećanje energetske efikasnosti i brzine punjenja. Trošak proizvodnje iznosi 50 procenata današnjih troškova.

.

Novi Maskov četbot se zove Grok i zna kako se pravi kokain

Uprkos tome što je jedan od najvokalnijih kritičara veštačke inteligencije, milijarder Ilon Mask lansirao je novog četbota zvanog "Grok", za…

.

Nikola Tesla kao omiljeni junak teoretičara zavere

Šta zaista znate o Nikoli Tesli? Možda pitanje deluje naivno, svakako da znate barem dve ili tri ključne činjenice o…

.

10. jul - rođendan Nikole Tesle

Nikola Tesla će ostati upamćen kao jedan od najplodonosnijih naučnih umova savremenog doba, čovek čiji su pronalasci omogućili proizvodnju i…

.

Tesla vozi sam

Full Self-Driving set opcija je dostupan vlasnicima Tesla vozila na području Sjedinjenih američkih država, a nakon što ga je Ilon Mask…

.

Tesla predstavlja humanoidnog robota

Izvršni direktor kompanije Tesla, Ilon Mask, planira da 30. septembra predstavi prototip humanoidnih robota, Optimus.

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo