...
TRENUTNO13:00 - 14:00RetroTips

Lifestyle / Tehnologija

Microsoft izbacuje WordPad iz Windowsa

04.09.2023.

Aplikacija za uređivanje teksta, po funkcionalnostima na pola puta između Notepada i Worda, nestaće iz Windowsa 10 i 11 nakon 28 godina, i to sa narednim većim ažuriranjem.

.

Microsoft WordPad je jedan od prvih komercijalno prihvaćenih programa za uređivanje teksta, uključen u Windows još od verzije 95 na ovamo. Još uvek dolazi i u paketu s Windowsom 11, ali je pomalo zanemaren.

Od 2020. godine postao je sastavni deo dodatnih funkcija Windowsa, pa ga je moguće iz njih i deinstalirati.

Već godinama, da ne kažemo decenijama, oni kojima je potrebno uređivanje "čistih" tekstualnih dokumenata odlučuju se u pravilu za Notepad ili slične alate, dok oni nešto zahtevniji posežu za punokrvnim poslovnim alatima, kao što je Word ili njegovi konkurenti. WordPad se tako našao između ove dvije krajnosti, s opcijama za uređivanje teksta u Rich Text Formatu, ali i s daleko manje funkcionalnosti od plaćenog Worda.

Ovu situaciju Microsoft je odlučio da zaustavi i jednostavno da ukine WordPad. U najnovijem dokumentu, koji se bavi zastarelim funkcijama i karakteristikama Windowsa, od 1. septembra među njima je naveden i prastari rudimentarni editor teksta.

"WordPad se više ne ažurira i biće uklonjen u budućem izdanju Windowsa. Preporučujemo Microsoft Word za dokumente obogaćenog teksta poput .doc i .rtf, kao i Windows Notepad za dokumente običnog teksta poput .txt", poručili su iz Microsofta u kratkoj objavi, ne navodeći eksplicitno razloge za tu odluku, ali ni tačan vremenski okvir kada će Windows ostati bez WordPada.

Ako ste, dakle, nekim slučajem i dalje koristili ovaj alat, prisutan u Windowsu proteklih 28 godina, vreme vam je da pronađete drugo rešenje.

Izvor: www.b92.net

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Linux jedini podržava dijagonalni način rada monitora

Prema rečima pojedinih developera, savršena rotacija monitora za razvoj softvera iznosi 22 stepena. Upravo to omogućava Linux.

.

Microsoft Copilot stiže na Android

Microsoftov alat Copilot, AI chatbot kompanije koji može da uradi sve, od pomoći u pisanju koda do nacrta marketinške e-pošte,…

.

Čuvajte se StripedFly malvera

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema.

.

Microsoft testira opciju stabilnijeg Windowsa

Microsoft testira rešenje koje će omogućiti da se izbegne potreba za potpunom reinstalacijom Windows operativnog sistema.

.

Chrome prestaje da radi na starim verzijama Windowsa

Google je nedavno objavio da Chrome pregledač prestaje s podrškom za Windows 7 i Windows 8.1, u februaru 2023. godine.

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo