...
TRENUTNO13:00 - 13:10Pre podne na O radiju

Lifestyle / Tehnologija

Meta odustaje od kriptovaluta

06.07.2022.

Kompanija Meta započela je testiranje svog novčanika namenjenog čuvanju novca u kriptovalutama u oktobru prošle godine. Projekat pod imenom "Novi" dostupan je u Sjedinjenim Američkim Državama i Gvatemali, ali se čini kako korisnici ipak nisu oduševljeni funkcionalnostima koje ovaj novčanik donosi pa će Meta ugasiti ovaj pilot projekat prvog septembra, piše Bloomberg.

.

Zamisao je bila stvaranje brzog, besplatnog, i bezbednog sistema za čuvanje i obavljanje transakcija sa kriptovalutom Diem (nekada pod imenom Libra), koja ima podršku kompanije Meta. Međutim, nakon problema sa regulatornim telima, plan je morao da se promeni pa je Meta bila primorana na partnerstvo sa Coinbase i korišćenje novčanika Novi uz Paxos (USDP) “stablecoin” (kriptovalute čija je vrednost vezana za stvarnu valutu).

Iako je Meta od starta tvrdila kako planira da omogući i podršku za kriptovalutu Diem unutar Novi novčanika, dalji problemi sa sukobom interesa onemogućili su takav razvoj događaja, problemi su se nastavili, pa su sada došli do situacije u kojoj Novi prestaje da postoji. 

Nedugo nakon predstavljanja ovog novčanika za kriptovalute, članovi Senata Sjedinjenih Američkih Država izneli su zahtev da Novi prestane sa radom jer “Meta ne bi smela da ima bilo kakve veze sa kriptovalutama”. Mesec dana nakon toga, Dejvid Markus, direktor projekata vezanih za kriptovalute naputstio je kompaniju, dok je početkom godine i Diem rasprodao svu svoju imovinu za oko 200 miliona dolara.


Svi ovi događaji doveli su do odluke kompanije Meta da Novi prestane sa radom 1. septembra. Savet svim korisnicima ovog novčanika jeste da povuku svoje kriptovalute što je pre moguće, dok od 21. jula više niko neće moći da dodaje novac u ovaj novčanik. Pored toga, Meta kaže da će “pokušati da izvrši transfer novca” ukoliko neko od korisnika ne povuče svoje kriptovalute iz Novi nakon septembra. Dakle, bez garancija.

Naravno, ovo nije kraj za Meta i digitalnu imovinu. Trenutno postoje dva NFT projekta na društvenim mrežama Instagram i Facebook, dok se radi i na razvoju “Zuck Buck”, digitalne valute koja nije bazirana na “blockchain” tehnologiji. 

Izvor: Benchmark

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Poražavajući rezultati Mete na tržištu virtuelne realnosti

Tokom ove godine prodaja VR uređaja je u padu u odnosu na 2020. godinu, dok bi sledeće godine Meta trebalo…

.

Instagram uveo beleške

Korisnike društvene mreže Instagram nedavno su dočekali noviteti u aplikaciji, a najviše pažnje privukle su “beleške“ (Notes) za koje mnogi…

.

Pantera reunion: kad bi došli ovde, svi bi išli da gledamo!

Kultni hevi metal bend Pantera ponovo se okupio nakon više od 20 godina. To je bilo nezamislivo nakon smrti gitariste…

.

Deron Miller: Istorija se uvek ponavlja, rok i metal će se vratiti u mejnstrim

Ukoliko ste gledali MTV filmove i emisije Jackass i Viva La Bam ili igrali video igre iz Tony Hawk's serijala,…

.

Meta omogućava prodaju NFT-ova na Instagramu

Meta u velikoj meri proširuje svoju podršku za NFT. Kompanija sada dozvoljava nekim kreatorima da prave i prodaju digitalne kolekcionarske predmete direktno…

.

Meta mora da proda Giphy

Britanska Uprava za zaštitu konkurencije i tržišta (CMA) donela je konačnu odluku o naredbi kojom kompanija Meta mora da proda…

  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo