...
TRENUTNO21:00 - 22:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Meta odustaje od kriptovaluta

06.07.2022.

Kompanija Meta započela je testiranje svog novčanika namenjenog čuvanju novca u kriptovalutama u oktobru prošle godine. Projekat pod imenom "Novi" dostupan je u Sjedinjenim Američkim Državama i Gvatemali, ali se čini kako korisnici ipak nisu oduševljeni funkcionalnostima koje ovaj novčanik donosi pa će Meta ugasiti ovaj pilot projekat prvog septembra, piše Bloomberg.

.

Zamisao je bila stvaranje brzog, besplatnog, i bezbednog sistema za čuvanje i obavljanje transakcija sa kriptovalutom Diem (nekada pod imenom Libra), koja ima podršku kompanije Meta. Međutim, nakon problema sa regulatornim telima, plan je morao da se promeni pa je Meta bila primorana na partnerstvo sa Coinbase i korišćenje novčanika Novi uz Paxos (USDP) “stablecoin” (kriptovalute čija je vrednost vezana za stvarnu valutu).

Iako je Meta od starta tvrdila kako planira da omogući i podršku za kriptovalutu Diem unutar Novi novčanika, dalji problemi sa sukobom interesa onemogućili su takav razvoj događaja, problemi su se nastavili, pa su sada došli do situacije u kojoj Novi prestaje da postoji. 

Nedugo nakon predstavljanja ovog novčanika za kriptovalute, članovi Senata Sjedinjenih Američkih Država izneli su zahtev da Novi prestane sa radom jer “Meta ne bi smela da ima bilo kakve veze sa kriptovalutama”. Mesec dana nakon toga, Dejvid Markus, direktor projekata vezanih za kriptovalute naputstio je kompaniju, dok je početkom godine i Diem rasprodao svu svoju imovinu za oko 200 miliona dolara.


Svi ovi događaji doveli su do odluke kompanije Meta da Novi prestane sa radom 1. septembra. Savet svim korisnicima ovog novčanika jeste da povuku svoje kriptovalute što je pre moguće, dok od 21. jula više niko neće moći da dodaje novac u ovaj novčanik. Pored toga, Meta kaže da će “pokušati da izvrši transfer novca” ukoliko neko od korisnika ne povuče svoje kriptovalute iz Novi nakon septembra. Dakle, bez garancija.

Naravno, ovo nije kraj za Meta i digitalnu imovinu. Trenutno postoje dva NFT projekta na društvenim mrežama Instagram i Facebook, dok se radi i na razvoju “Zuck Buck”, digitalne valute koja nije bazirana na “blockchain” tehnologiji. 

Izvor: Benchmark

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Razvoj litijum-metalnih baterija koje se brzo pune

Inženjeri su napredovali ka litijum-metalnim baterijama koje se pune brzinom od sat vremena. Ovo brzo punjenje je zahvaljujući kristalima litijum metala koji…

.

Nema više Seen statusa: Evo kako da sakrijete da ste pročitali poruku na Instagramu

Adam Moseri, šef Instagrama, je objavio screenshot menija za privatnost i sigurnost direktnih poruka, koji pokazuje kako korisnici mogu pristupiti…

.

Desetine država u SAD tužile Metu, zbog ugrožavanja mentalnog zdravlja mladih

Desetine američkih država tužile su Metu i Instagram, koji je u vlasništvu te kompanije, zato što - kako se navodi…

.

Kraj besplatnog Facebooka i Instagrama u EU?

Nova strategija kompanije Meta, kao odgovor na stroge regulative o privatnosti Evropske unije, mogla bi da bude mesečna pretplata za…

.

Velike tehnološke kompanije sve više troše na lobiranje u Briselu

Digitalna industrija troši više od 113 miliona evra godišnje na lobiranje u Briselu, pri čemu su rastu te sume u…

.

Pametne naočare

Sledeći Metin par pametnih naočara napravljenih u partnerstvu sa vlasnikom Ray-Ban Luxottica mogao bi uskoro da bude pušten u prodaju. 

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Jump Around
  • 21:00 Music Mix by Bea
  • 22:00 Floating Sounds

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo