...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Lubenica potiče iz sušne Afrike

26.05.2021.

Istraživači su konačno utvrdili najverovatnije poreklo biljke citirnus lanatus vulgaris, odnosno, lubenice. Omiljena letnja poslastica vodi poreklo iz današnjeg Sudana.

.

Iako kod većine ljudi Afrika budi asocijacije na suvu klimu, sa kojom ne bi povezali nešto sočno kao što je lubenica, ona upravo vodi poreklo sa tog kontinenta.

Kada, gde i kako je predak današnje lubenice "pripitomljen", odnosno počeo da se uzgaja za ishranu ljudi, za botaničare je dugo vremena bila misterija.

Studija, objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences, utvrdila je da je opšti konsenzus o poreklu lubenice zasnovan na seriji grešaka.

Oko 150 godina nakon što je učenik taksonoma Karla fon Linea otkrio vrstu kod Kejptauna i imenovao citrillus lanatus, jedan američki botaničar povezao je otkriće sa lubenicama, koje dele isto ime.

Još od tada je formirana ideja da lubenice potiču iz Južne Afrike.

Kordofanska lubenica je manja od odomaćenih vrsta i nema crvenu unutrašnjost. Takođe, naučnici smatraju i da je lubenica postala slađa kao rezultat odomaćivanja i gajenja.

Možda te još zanima:

.

Putovanje u središte zemlje, ali stvarno

Iz nekog razloga talasi se kroz Zemljino jezgro kreću znatno brže kada putuju između severnog i južnog pola nego kada…

.

Selfi sa Marsa

Kineski rover „Džurong“ koji je sleteo na Crvenu planetu u maju, u zaravan nazvanu Utopija, postavio je svoju bežičnu kameru…

.

ET govori kineski?

Kineska vojska koristi veštačku inteligenciju za rešavanje problema neindetifikovanih letećih objekata (NLO), prenosi list "Indipendent". 

.

Leti leti taksi

Leteći taksi bi uskoro mogao da postane stvarnost, zahvaljujući novoj tehnologiji baterija, koja je trenutno u fazi razvoja...

.

Nežni dodir jednog robota

Roboti su sve do sada imali problema kada je u pitanju identifikacija predmeta uz pomoć dodira. To je posebno važilo za…

.

Međunarodni konkurs za zelene ideje

Najveća svetska hemijska kompanija BASF pokrenula je projekat BASF Innovation Hub koji okuplja startape i inovatore iz 11 zemalja Centralne…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo