...
TRENUTNO16:45 - 17:00Prava stvar

Lifestyle / Tehnologija

Lubenica potiče iz sušne Afrike

26.05.2021.

Istraživači su konačno utvrdili najverovatnije poreklo biljke citirnus lanatus vulgaris, odnosno, lubenice. Omiljena letnja poslastica vodi poreklo iz današnjeg Sudana.

.

Iako kod većine ljudi Afrika budi asocijacije na suvu klimu, sa kojom ne bi povezali nešto sočno kao što je lubenica, ona upravo vodi poreklo sa tog kontinenta.

Kada, gde i kako je predak današnje lubenice "pripitomljen", odnosno počeo da se uzgaja za ishranu ljudi, za botaničare je dugo vremena bila misterija.

Studija, objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences, utvrdila je da je opšti konsenzus o poreklu lubenice zasnovan na seriji grešaka.

Oko 150 godina nakon što je učenik taksonoma Karla fon Linea otkrio vrstu kod Kejptauna i imenovao citrillus lanatus, jedan američki botaničar povezao je otkriće sa lubenicama, koje dele isto ime.

Još od tada je formirana ideja da lubenice potiču iz Južne Afrike.

Kordofanska lubenica je manja od odomaćenih vrsta i nema crvenu unutrašnjost. Takođe, naučnici smatraju i da je lubenica postala slađa kao rezultat odomaćivanja i gajenja.

Možda te još zanima:

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

.

Kina uklanja strane mrežne čipove do 2027.

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Radio Grafiti
  • 18:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo