...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Kineski kompjuter pobedio Guglov!

11.12.2020.

Tim kineskih naučnika razvio je najmoćniji kvantni računar na svetu, sposoban da izvrši najmanje jedan zadatak 100 biliona puta brže od najbržih superračunara na svetu.

.

Iz kompanije Google su 2019. rekli da su napravili prvu mašinu koja je postigla "kvantnu nadmoć", prvu koja je nadmašila najbolje svetske superkompjutere u kvantnom izračunavanju. Kineski tim, sa sedištem na Kineskom univerzitetu za nauku i tehnologiju u Hefeju, izvestio je da je njihov kvantni računar, nazvan Đudžang, 10 milijardi puta brži od Guglovog Sikamora. Opis Đudžanga“ i njegovog podviga izračunavanja objavljen je 3. decembra u časopisu Live science.

„Đudžang“ je tako drugi kvantni računar koji je postigao kvantnu nadmoć bilo gde u svetu.

Kina je uložila velika sredstva u kvantne računare. Vlada je potrošila 10 milijardi dolara na nacionalnu laboratoriju za kvantne informacione nauke u zemlji. Zemlja je takođe svetski lider u kvantnom umrežavanju, gde se podaci kodirani pomoću kvantne mehanike prenose na velike daljine, piše „Live science“.

Kvantni računari mogu da iskoriste neobičnu matematiku koja vlada kvantnim svetom da bi nadmašili klasične računare u određenim zadacima. Tamo gde klasični računari izvode proračune koristeći bitove, koji mogu imati jedno od dva stanja (obično predstavljena sa 1 ili 0), kvantni bitovi ili kubiti mogu istovremeno da postoje u mnogim stanjima. To im omogućava da probleme rešavaju brže od klasičnih računara. Ali dok teorije koje predviđaju da će kvantne operacije pobediti klasične postoje već decenijama, izgradnja praktičnih kvantnih računara pokazala se kao mnogo izazovnija.

Možda te još zanima:

.

Šta je "Guglovo groblje“ i ko na njemu počiva?

Otkako je pre više od 25 godina Gugl stupio na svetsku scenu, većina ljudi je to ime povezivala s pretraživačem…

.

Velike tehnološke kompanije sve više troše na lobiranje u Briselu

Digitalna industrija troši više od 113 miliona evra godišnje na lobiranje u Briselu, pri čemu su rastu te sume u…

.

Najslabije lozinke imaju bumeri, milenijalci najugroženiji

Prilikom kreiranja lozinke za novi nalog, korisnici bi trebalo da budu što kreativniji, kako bi sprečili da netko hakuje njihove…

.

Tviter kažnjen sa 450 hiljada evra

Zbog propusta u poslovanju, čime su neke privatne objave postale javnog karaktera, iz Regulatornog tela za zaštitu podataka u Irskoj…

.

#Štaseguglalo u 2019?

Kako se kraj godine, pa i decenije, ozbiljno približio, sigurno vas ima dosta koji sedite i svodite račune. Gde smo…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo