...
TRENUTNO17:00 - 18:00Pop up

Lifestyle / Tehnologija

Kad sam bio mlađan lovac ja

26.05.2022.

Žal za prošlim vremenima kod nekih osoba je izraženiji nego kod drugih, a rečenica koja govori da je nekada nešto bilo bolje često se može čuti na ovim prostorima. U krugovima tehnoloških entuzijasta, nostalgija se najčešće odnosi na neku neopipljivu draž koja se izgubila sa dolaskom moćnijih, pristupačnijih, ali i mnogo jednostavnijih tehnologija za korišćenje.

.

Hajde na trenutak da pogledamo stvari iz drugačijeg ugla i umesto uzdaha i pogleda u daljinu za onim što nekada bejaše sagledamo koliko smo daleko dogurali od pojave prvih pravih personalnih računara. Iako sada lamentujemo nad cenama grafičkih karti (koje su i dalje visoke i ne toliko pristupačne), pogled na neke od tadašnjih cena najnovijih tehnologija pomoći će nam da stvari postavimo u malo drugačiju perspektivu.

A kako bolje nego kroz nekoliko retro oglasa, oni najbolje ilustruju kakva je tehnika nekada bila, po kojoj se ceni prodavala i koliki smo tačno put prešli od skromnih (i skupih) početaka do danas.

30 megabajta za preko 3000 dolara

Tradicionalni hard diskovi sa magnetnim pločama sada su već jeftina potrošačka kategorija koja služi za skladištenje ogromne količine podataka. Pa, davne 1981. godine ta “ogromna količina podataka” iznosila je neverovatnih 10MB, dok je cena jednog takvog revolucionarnog uređaja iznosila 3398 dolara. Za svrhe poređenja, jedan od trenutno najskupljih komercijalno dostupnih SSD-ova kapaciteta 4TB može se naći za oko 1000 evra, što je i dalje skupo, ali u poređenju sa preko tri hiljade dolara za 10 megabajta, što sa inflacijom iznosi preko 10 hiljada dolara, je zapravo sića.

Koja je cena prvog "prenosivog" računara

IBM 5100 koštao je dobrano preko 10.000 dolara kada se prvi put pojavio na tržištu davne 1975. godine. Računajući inflaciju, danas bi to iznosilo preko 50.000 dolara. Ovaj računar važio je za prvi prenosivi računar I bio je prenosiv, verovatno, za sve one koji su redovno posećivali teretanu jer je težio čitava 24 kilograma.

Nije ni mobilni kao što je nekada bio

A niti jedna retrospektiva ne može proći ni bez Motorola DynaTAC 8000X, prvog pravog mobilnog telefona odobrenog od strane Federalne komisije za komunikacije, predstavljenog 1983. godine.

Vreme punjenja od 0 do 100 procenata baterije je 10 sati. Autonomija? Trideset minuta. Displej? Toliko mali da je mogao da prikaže do 9 cifara. Cena? Tik ispod 4 hiljade dolara, što bi sa inflacijom danas iznosilo preko 10 hiljada dolara. Dakle, nije skup Galaxy Z Fold 3, mnogo je skuplje sve to bilo na početku.


Izvor:www.benchmark.rs

Možda te još zanima:

.

Dron koji dostavlja kafu?

Koliko bi samo dobro bilo da postoji neka aplikacija koja prepoznaje trenutak kada smo umorni, pa nam donese kafu. Zapravo…

.

Za zabavu Štrand, za opuštanje Oficirac

Nedavno je počelo leto, a sa ovim godišnjim dobom kreće i sezona kupanja. Novi Sad ima nekoliko plaža pored Dunava, a…

.

Kako biti mehaničar sa čistim rukama?

Vreme je letnjih raspusta i odmora, što znači da imamo više vremena za bacanje nego inače. Kako to vreme lepše…

.

Malta: Omiljeno mesto za sezonske poslove

Mnogi od vas razmišljaju o tome da odmore posle fakulteta, da naprave pauzu, ili da se jednostavno  upuste u avanturu…

.

Internet Expoler: Voleli smo da ga mrzimo

Kompanija Microsoft je nedavno potvrdila da će uskoro staviti tačku na Internet Exporler, pretraživač koji je skoro tri decenije, na…

.

Napiši reportažu - konkuriši za nagradu

Fondacija "Biljana Bosnić Ognjenović“ pozvala je studente i profesionalne novinare da konkurišu za nagradu za najbolju tekstualnu ili video reportažu…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Pop up
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:45 Lampica

Anketa

Da li ste vratili život na podešavanja pre korone?

Oradio logo