...
TRENUTNO22:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Istraživači razvili ultra-kompaktnu kameru veličine zrna soli

02.12.2021.

Istraživači sa Univerziteta Prinston i Univerziteta u Vašingtonu razvili su sistem za snimanje koji je veličine zrna soli. Izgrađen je na takozvanoj metapovršini sa 1,6 miliona cilindričnih stubova i može da radi baš kao senzor kamere.

.

Foto: gsmarena.com

Svaki stub deluje kao optička antena, prima svetlost, oblikuje optički talasni front, a zatim, zahvaljujući AI algoritmima, visokokvalitetna slika razvija se u punim bojama.

Tradicionalne kamere koriste složena plastična i staklena sočiva koja savijaju svetlost na senzor koji šalje signale elektronski. Novo rešenje se oslanja na metapovršinu, koja je, ukratko, tanak film sa pojedinačnim minijaturnim elementima razvijenim da prelama svetlost u bilo kom željenom pravcu.

Kada je u pitanju ova kamera, metapovršina i njeni cilindrični stubovi, inovacija je zapravo dobijanje odgovarajućeg dizajna cevi i razvoj algoritma za obradu signala koji može da proizvede stvarnu sliku. Ovo je omogućilo kameri metapovršine da snimi fotografiju u punoj boji, umesto da se ponaša kao laser koji proizvodi nejasne, izobličene slike sa ograničenim vidnim poljem.

Glavna primena za ovu novu vrstu kamere je prvenstveno medicinska - roboti će moći da rade minimalno invazivnu endoskopiju za dijagnostiku i lečenje bolesti.

Izrada metaspovršine je zasnovana na silicijum nitridu, što znači da se brzo mogu proizvesti u masovnoj skali po nižoj ceni od sočiva za konvencionalne kamere. Ovo je prvi put da su istraživači koristili dizajnu kom je optička tehnologija u prednjem kraju, a neuronska obrada radi na zadnjem kraju. Stručnjaci smatraju da će ovaj proboj otvoriti vrata za potpuno različite načine izgradnje uređaja u budućnosti.

Izvor: Benchmark


Tagovi

Možda te još zanima:

.

Apple uvodi kamere od 48 mp u 2022, a periskop u 2023. godini

Apple se već duže vreme oslanja na senzore od 12 megapiksela za glavne kamere svojih pametnih telefona. Ovo će se konačno…

.

Kamere novih telefona će vas stalno snimati, privatnost je prošlost

Novi Qualcomm procesor će od sledeće godine omogućiti kamerama da uvek skeniraju vaše lice, čak i kada ne koristite telefon.

.

Kamera koja vidi šta radite iza ćoška

Nova kamera moći će da snima iza uglova i kroz medijume u kojima postoji rasejanje svetlosti, a primenjivaće se u…

.

Uskoro Samsung sa kamerom ispod ekrana

Novi izgledi za telefone i nove mogućnosti na njima nikada neće prestati da se pojavjuju. Ili makar ne u skorije…

.

Stiže novi GoPro

Nakon što su korisnici neko vreme uživali u seriji GoPro Hero 7, njegov naslednik pod nazivom Hero 8 najverovatnije stiže…

.

Studenti medicine u borbi protiv pandemije

Broj zaraženih koronavirusom svakog dana raste. Od početka pandemije slušamo da se zdravstveni sistem bori da opstane u ovoj situaciji.…

  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 IN teen
  • 22:00 Music Mix by Bea

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo