...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Istina o "lažnoj zori" proroka Muhameda

12.03.2021.

Misteriozna svetlost na nebu – beličasti sjaj na noćnom nebu u pravcu Sunca, takođe poznat i kao "lažna zora", fascinirao je ljude od davnina. Sada, naučnici u Nasi misle da su rešili vekovnu misteriju odakle fenomen potiče.

.

Prorok Muhamed je opisao u Kuranu. Astronom Đovani Kasini je proučavao u 17. veku. Danski naučnici koji rade za Nasu kažu da su rešili misteriju "lažnih zora", a "krivac" je prašina sa Marsa koja dospeva u svemir.

Fenomen "lažnih zora" je svojevrsni pojas svetlosti koji se pojavljuje odmah nakon zalaska sunca i najvidljiviji je za ljude na severnoj hemisferi u martu i aprilu, dok oni na južnoj hemisferi mogu da je najlakše uoče krajem leta uoči izlaska sunca.

Naučnici su do sada mislili da su uzročnici "lažnih zora" oblaci prašine sa asteroida i kometa, koji se kreću oko Sunca.

Danski stručnjaci iz Nase, koji su dizajnirali navigacioni sistem na sondi "Junona" kažu da čestice prašine zapravo dolaze sa Marsa.

Tim sa Tehničkog univerziteta Danske postavio je četiri kamere za navigaciju sonde "Junona" koja je poletela prema Jupiteru 2011. godine. Oko najveće planete Sunčevog sistema sonda kruži od 2016. godine.

Izračunali su da je, zbog pozicije gde se sonda nalazila na putu za Jupiter, to morala da bude prašina koja je "pobegla" iz gravitacionog polja Crvene planete. 

Izvor: www.rts.rs


Možda te još zanima:

.

Rover mađioničar: sad ga vidiš, a sada ne

Nasini inženjeri pokušavaju da otkriju šta se dogodilo kada je rover "Perseverance" pokušao da prikupi prvo kameno jezgro na Marsu. Činilo…

.

Selfi sa Marsa

Kineski rover „Džurong“ koji je sleteo na Crvenu planetu u maju, u zaravan nazvanu Utopija, postavio je svoju bežičnu kameru…

.

"Ohrabrujuća" Maskova vizija o pohodu na Mars

Vizija Ilona Maska o pohodu na Mars: "Mnogi će verovatno poginuti"

.

Na Mesec, kod Kineza

Kina je lansirala raketu sa robotom koji treba da pokupi uzorke kamenja sa Meseca, čime će postati prva zemlja koja…

.

Idemo na Mars, idemo na Mars

"Moći ću da kupim stan, kada ih budu pravili na Marsu". Podstanari, nosioci stambenih kredita i trgovci nekretninama imaju otvoren…

.

Fejsbuk postao mreža za penzionere: Mladi beže glavom bez obzira

Generacija Z (rođeni između 1995. i 2010. godine) sve više koristi internet, ali se broj tinejdžera na Fejsbuku ubrzano smanjuje,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo