...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Istina o "lažnoj zori" proroka Muhameda

12.03.2021.

Misteriozna svetlost na nebu – beličasti sjaj na noćnom nebu u pravcu Sunca, takođe poznat i kao "lažna zora", fascinirao je ljude od davnina. Sada, naučnici u Nasi misle da su rešili vekovnu misteriju odakle fenomen potiče.

.

Prorok Muhamed je opisao u Kuranu. Astronom Đovani Kasini je proučavao u 17. veku. Danski naučnici koji rade za Nasu kažu da su rešili misteriju "lažnih zora", a "krivac" je prašina sa Marsa koja dospeva u svemir.

Fenomen "lažnih zora" je svojevrsni pojas svetlosti koji se pojavljuje odmah nakon zalaska sunca i najvidljiviji je za ljude na severnoj hemisferi u martu i aprilu, dok oni na južnoj hemisferi mogu da je najlakše uoče krajem leta uoči izlaska sunca.

Naučnici su do sada mislili da su uzročnici "lažnih zora" oblaci prašine sa asteroida i kometa, koji se kreću oko Sunca.

Danski stručnjaci iz Nase, koji su dizajnirali navigacioni sistem na sondi "Junona" kažu da čestice prašine zapravo dolaze sa Marsa.

Tim sa Tehničkog univerziteta Danske postavio je četiri kamere za navigaciju sonde "Junona" koja je poletela prema Jupiteru 2011. godine. Oko najveće planete Sunčevog sistema sonda kruži od 2016. godine.

Izračunali su da je, zbog pozicije gde se sonda nalazila na putu za Jupiter, to morala da bude prašina koja je "pobegla" iz gravitacionog polja Crvene planete. 

Izvor: www.rts.rs


Možda te još zanima:

.

"Ohrabrujuća" Maskova vizija o pohodu na Mars

Vizija Ilona Maska o pohodu na Mars: "Mnogi će verovatno poginuti"

.

Na Mesec, kod Kineza

Kina je lansirala raketu sa robotom koji treba da pokupi uzorke kamenja sa Meseca, čime će postati prva zemlja koja…

.

Idemo na Mars, idemo na Mars

"Moći ću da kupim stan, kada ih budu pravili na Marsu". Podstanari, nosioci stambenih kredita i trgovci nekretninama imaju otvoren…

.

Za sve će biti vremena kasnije

Period samoizolacije je za neke ljude postao inspiracija. Pesnikinja Nađa Đoković je ovu situaciju opisala u pesmi koja govori o…

.

Kardio koreografija

Trčanje u mestu koliko god da je korisno, nije preterano zabavno. Nije zabavan kardio generalno sam po sebi, ali instagram…

.

Planinarstvo i boravak u prirodi kao novi školski predmet?

Ljubitelje prirode nije bilo teško ubediti da tokom pandemije šetaju po šumama i parkovima umesto po tržnim centrima. Planinarenje je…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo