...
TRENUTNO19:30 - 19:45Pesma dana

Društvo / Obrazovanje

Bez dodatnih rokova za studente koji se odluče za Work & Travel

01.06.2022.

Sve je veći broj studenata koji se opredeljuju  za rad u Americi u periodu od maja do oktobra preko Work & Travel programa. Iako se broj ovih studenata iz godine u godinu povećava, oni većinom nemaju mogućnost ranijeg polaganja ispita.

.

Studentkinja Filozofskog fakulteta Mateja Ninković za koji dan kreće na put za Ameriku. Ona je treća godina novinarstva i mnogo bi joj značilo da neke ispite položi pre nego što ode.  

,,U okviru mog smera su se profesori dogovorili da studentima koji idu na Work & Travel program ne daju dodatne rokove, odnosno pred rokove za ispite iz drugog semestra, tako da sam ja u suštini morala da polažem ceo prvi semester u par rokova, da bih imala uslov za budžet, a drugi semester ću morati da polažem kad se vratim”, kaže naša sagovornica.

Sa druge strane, studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta Nikolina Glavaš kaže da je njen fakultet njoj i njenim kolegama, koji su se odlučili za ovaj put, obezbedio nadoknadu svih rokova nakon njihovog povratka iz Amerike.

,,Pre nego što sam se prijavila na program otišla sam na moj fakultet da se raspitam oko ispitnih rokova i oko naknade rokova gde mi je rečeno da mogu da polažem kolokvijume u pred rokovima, ali da ne mogu da mi omoguće ispite pre nego što odem, ali da mogu da mi nadoknade svaki rok kada se vratim, što je meni mnogo značilo”, rekla je ona.

work jpg

Prirodno- matematički fakultet je jedini u okviru Novosadskog Univerziteta koji je studentima na taj način izašao u susret. Dušan Mišković, prodekan studenata Filozofskog fakulteta, kaže da mu nije poznata ideja o uvođenju predispitnog roka i ističe da bi studenti trebalo da se raspitaju pre odlaska u Ameriku

,,Nije mi poznato da je postojala takva inicijativa kako od studenata, tako i od samih fakulteta. Studenti, po mom nekom iskustvu, koji odluče da idu na jedan ovakav program, planiraju da polože sve ispite iz prvog semestra.  Sa druge strane, svako ko se odlučuje na jedan ovakav program treba sam da proceni koji su to sve rizici koji postoje”, priča Dušan.

kampusjelenabursac2 jpg

Studenti sa kojima smo razgovarali su jednoglasni da bi trebalo da se uvede predispitni rok  za one koji se odluče da leto provedu radeći u Americi.

,, Mislim da bi trebalo da svi studenti koji idu na Wok & Travel imaju neku šansu da, ili ranije ili kasnije, po nekim povoljnijim uslovima reše ispite.”

,,Da, smatram da je potrebno uvesti taj predispitni rok, ne mislim da će to ikome škoditi.”

,,Pa smatram da studenti treba da imaju više rokova ako idu na Work & Travel, jer je to stvarno jedinstvena prilika.”

Za Work & Travel svake godine prijavi se nekoliko hiljada studenata, a sprovodi se duže od petnaest godina. Za to vreme nije pokrenuta nijedna inicijativa ni od studenata za uvođenje predispitnih rokova.  

Foto: Jelena Bursać

Jelena Bursać

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Next Step Strategy

Voice of Students, organizacija studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizuje konferenciju Next Step Strategy. Konferencija je fokusirana na karijerni…

.

Studentsko programersko takmičenje

Ovog decembra, u noći između 9. i 10. lokalna grupa Udruženja studenata tehnike Evrope, BEST Beograd organizuje intenzivno studentsko programersko…

.

Međunarodni dan studenata u OPENS-u

Povodom Međunarodnog dana studenata u OPENS-u će 17. novembra biti održana konferencija koja ima za cilj da istakne i slavi…

.

Konferencija za IT studente

We are the FUTURE of IT je studentska IT konferencija koja će ove godine biti održana na Zlatiboru, od 20.…

.

Vebinar o studentskim razmenama i praksama

Nacionalni Eurodesk centar, u okviru Informativnog centra Fondacije Tempus, a kao deo Time to Move kampanje, organizuje vebinar namenjen studentima…

.

Rastu cene, rastu i studentske muke

Pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini ozbiljno su uticali na porast cena u svetu, ali i u Srbiji. Poskupeli su…

  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Jump Around

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo