...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Tehnologija

Čemu ovo služi, a uz to i ne radi

25.05.2021.

Britanija potrošila 4,5 milijardi dolara na tenkove koji ne mogu da pucaju u pokretu

.

Iako je mobilnost od presudne važnosti u savremenoj doktrini ratovanja, Velika Britanija potrošila je 4,5 milijardi dolara na razvoj novog tipa lakih tenkova koji ne mogu da pucaju u pokretu.

U izveštaju Tajmsa, oklopno vozilo Ajax ostavilo je odličan utisak na administraciju britanskog premijera Dejvida Kamerona. Toliko dobar utisak da je tadašnji prvi čovek Dauning strita 10 odlučio da naruči 589 primeraka, nakon dobijenog mišljenja vojnih čelnika.

Rokovi isporuke od tada su više puta odlagani, a vojska i dalje čeka na vozila. Tajms, međutim, otkriva da su kod novih tenkova uočeni tehnički problemi, uključujući veliku buku unutar vozila, ali još važnije da oružani sistemi ne mogu da pucaju u pokretu zbog vibracija.

Naoružan sa 40-milimetarskim topom i lakim mitraljezima, Ajax je namenjen bliskoj podršci pešadiji i izviđačkim jedinicama. Činjenica da ne može puca u pokretu čini ga beskorisnim u tim ulogama.

Uprkos tome, britanska vlada već je potrošila 3,2 milijarde funti u vozila, od ukupno planiranih 5,5 milijardi, navodi Tajms nakon uvida u dokumenta ministarstva odbrane.

Parlamentarna tela koja nadgledaju trošenje vlade veoma su nezadovoljna, a Tajmsovi izvori kažu da i nakon toliko potrošenog novca još nije isporučeno nijedno vozilo.

Možda te još zanima:

.

Nema više nedoumica pri izgovoru

Često se događa da javne ličnosti, ali i obični građani, potpuno pogrešno izgovaraju određene reči. Posebno je to izraženo prilikom izgovora…

.

Za sada WhatsApp i FB neće deliti podatke korisnika

Iz kompanije WhatsApp nedavno je saopšteno da se podaci korisnika neće deliti sa Facebookom, kako bi se ispoštovao zakon o…

.

Počinje turneja "Uticaji britanske muzike u Srbiji"

Koncertna turneja projekta "Influences - uticaji britanske muzike u Srbiji" startuje u Beogradu 8. decembra u klubu Elektropionir, najavio je…

.

Karlovački đaci hvale Erazmus

Četvoro učenika Karlovačke gimnazije boravilo je u Kentu u Velikoj Britaniji, na omladinskoj razmeni u okviru programa Erasmus plus. Ovo…

.

Učenici Karlovačke gimnazije otišli u Veliku Britaniju

Četvoro učenika Karlovačke gimnazije otputovalo je u Kent, Veliku Britaniju, na omladinsku razmenu u okviru programa Erasmus plus.

.

Putovanje u središte zemlje, ali stvarno

Iz nekog razloga talasi se kroz Zemljino jezgro kreću znatno brže kada putuju između severnog i južnog pola nego kada…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo