...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

AI robot-hemičar pronašao način da se na Marsu proizvodi kiseonik

15.11.2023.

Koristeći uzorke meteorita sa Marsa, robot opremljen veštačkom inteligencijom sintetisao je jedinjenja koja bi mogla da se koriste za stvaranje kiseonika iz vode, najavili su naučnici.

.

Ako u budućnosti ljudi zaista stignu do Marsa, astronautima će biti potrebne velike količine kiseonika i to ne samo za disanje, nego i za funkcionisanje raketa. Da bi misije bile ekonomičnije na duže staze, ključno je da se resursi sa Crvene planete koriste za proizvodnju kiseonika, što je mnogo lakše nego prevoz dragocenog gasa sa Zemlje.

Odavno je poznato da Mars ima značajne rezerve zamrznute vode, koja je sačinjena od vodonika i kiseonika, ali sada je u novoj studiji proučavano i jedno od jedinjenja koje se ponaša kao katalizator za razdvajanje molekula tog dragocenog jedinjenja. Što je najvažnije, testovi su sprovedeni sa materijalima pronađenim na Marsu.

Tim se fokusirao na pet različitih kategorija marsovskih meteorita, koje je robot-hemičar laserski skenirao. Rezultat je pokazao da iz šest različitih elemenata u tlu - gvožđa, nikla, mangana, magnezijuma, aluminijuma i kalcijuma, može da se proizvede više od 3,7 miliona molekula. U roku od šest nedelja, bez ikakve ljudske intervencije, AI-hemičar je odabrao, sintetizovao i testirao 243 različita molekula, a najbolji katalizator mogao bi da razdvoji vodu na vodonik i kiseonik i to na minus 37 stepeni Celzijusa, koliko vlada na Marsu.

Istraživači procenjuju da bi ljudskom naučniku bilo potrebno oko 2.000 godina da pronađe taj "najbolji" katalizator koristeći konvencionalne tehnike pokušaja i grešaka.

Naučnici sada žele da otkriju da li njihov hemičar sa veštačkom inteligencijom može da radi u surovim uslovima Marsa, koji pored niskih temperatura, podrazumevaju i drugačiju atmosferu, pritisak, vlažnost i gravitaciju.

izvor: www.euronews.rs

Možda te još zanima:

.

Rover mađioničar: sad ga vidiš, a sada ne

Nasini inženjeri pokušavaju da otkriju šta se dogodilo kada je rover "Perseverance" pokušao da prikupi prvo kameno jezgro na Marsu. Činilo…

.

Selfi sa Marsa

Kineski rover „Džurong“ koji je sleteo na Crvenu planetu u maju, u zaravan nazvanu Utopija, postavio je svoju bežičnu kameru…

.

"Ohrabrujuća" Maskova vizija o pohodu na Mars

Vizija Ilona Maska o pohodu na Mars: "Mnogi će verovatno poginuti"

.

Na Mesec, kod Kineza

Kina je lansirala raketu sa robotom koji treba da pokupi uzorke kamenja sa Meseca, čime će postati prva zemlja koja…

.

Idemo na Mars, idemo na Mars

"Moći ću da kupim stan, kada ih budu pravili na Marsu". Podstanari, nosioci stambenih kredita i trgovci nekretninama imaju otvoren…

.

YouTube testira novi format reklama

YouTube najviše zarađuje od oglasa koji se prikazuju za vreme trajanja video-snimaka. Korisnicima ovo smeta, ali su ti oglasi razlog…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo