...
TRENUTNO16:00 - 22:00Music mix by Anja

Lifestyle

Šta je prava kafa?

01.08.2022.

Dan bez kafe, bila ona domaća ili espreso, teško može da se zamisli. Tijana Gojković i Biljana Vitkovac stoje iza bloga Kafoholičarke, koja okuplja sve ljubitelje dobre kafe. Pišu tekstove, osmišljavaju recepte, snimaju skečeve. Sve na temu, za mnoge, najomiljenijeg toplog napitka.

.

Foto: Unsplash / Nathan Dumlao 

Priča koja je počela sasvim slučajno, traje više od pet godina, priča Tijana.

"I Bilja i ja smo veliki obožavatelji kafe, ja možda malo više. Poželele smo da delimo tu ljudbav prema kafi sa drugima i to je naišlo na oduševljenje kod ljudi. Rastao je broj pratilaca i ta zajednica se sve više uvećavala. Bilja nije volela domaću kafu i tako su, slučajno, nastali svi naši recepti za desert kafe koje smo spremale", kaže naša sagovornica.

Ni ne treba da čudi to što su Biljana i Tijana brzo pronašle svoju publiku. Kafa je na naše prostore došla još za vreme Turaka, a prvi lokal u kome se ispijao ovaj napitak otvoren je u Beogradu davne 1521. godine. Običaj koji je tada ustanovljen, da se kafa pije polako i u društvu, nije se promenio do današnjeg dana.

Neki specijalizovani lokali nude po nekoliko desetina različitih vrsta ovog napitka. Iako vam, kada se pomene kafa, verovatno prvo na pamet padne domaća, čini se da su se navike kod mlađih generacija prilično promenile.

tijanaibiljana1 png

Tijana Gojković i Biljana Vitkovac (Foto: Instagram / Kafoholičarke)

"Prema nekim istraživanjima, mladi skoro uopšte ne piju domaću kafu što je velika šteta. Pretpostavljam da je tako jer mnogi kafići sada nemaju domaću kafu. Mladi piju espreso i kapućino. Stariji su ipak verniji domaćoj kafi i ne počinju jutro bez nje", kaže naša sagovornica.

Pravilnik, koji je nedavno usvojen kod nas, propisuje da naziv "kafa" mogu nositi samo proizvodi od mlevenog zrna kafe, bez dodataka. Sve ostalo su, po novoj nomenklaturi, proizvodi na bazi kafe. Prema rečima naše sagovornice, domaća kafa je ipak i najzdravija, jer u sebi nema ni šećera ni mleka. Ukoliko ipak volite da se zasladite, za vas su tu desertne kafe.

kafaaparat png

Ponuda u kafićima je veća nego ikad (foto: Unsplash / Kevin Schmid)

"Kada smo krenule sa profilom, napravile smo nugat kafu koja nije postoja ni u jednom kafiću. Šoljicu smo obložile kremom, sipale domaći kapućino i stavile lešnik oko oboda. Sada svaki kafić koji nudi više različitih kafa nudi i to. Ponuda se svakako jeste promenila i može da se proba dosta napitaka na bazi kafe. To su poslastice, za mene je prava kafa samo domaća i espreso", priča Tijana.

Za ove letnje dane je, kako kaže naša sagovornica, najbolji frape sa jednom kašičicom neskvika i cimeta, koji mu daju totalno drugačiji ukus.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kafa s povodom

Kolping društvo Srbije organizuje novu "Kafu s povodom", ovog puta sa Nedom Popović.

.

Satira kao sredstvo u društvenom aktivizmu?

Kolping društvo Srbije u sredu 20. februara u 18 časova organizuje prvu "Kafu s povodom” ove godine. U goste dolazi…

.

Dron koji dostavlja kafu?

Koliko bi samo dobro bilo da postoji neka aplikacija koja prepoznaje trenutak kada smo umorni, pa nam donese kafu. Zapravo…

.

Naučite mnogo na Kafi s povodom

Kolping društvo Srbije pokreće seriju neformalnih događaja, koji će se zvati "Kafa s povodom". Cilj i ideja ovih okupljanja je…

.

Budilnik koji vam kuva kafu

Niko, ali zaista niko ne uživa u zvuku alarma na telefonu ili budilniku koji vam svakog jutra remeti najslađi san.…

.

Veštačka inteligencija misli da ima dete

Sajt 404 Media izveštava o neobičnoj situaciji kada je u pitanju veštačka inteligencija, a u glavnoj ulozi se našao Metin…

  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo