...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Sport

Premijer liga: Pakovanje i kvalitet ruku pod ruku

15.02.2022.

Ruinirani stadioni, poluprazne tribine, klubovi van evropskih takmičenja... Ne, ovo nije opis trenutnog stanja u domaćem fudbalu, nego stanje u kome se engleski fudbal nalazio u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog veka. Vlasnici klubova su odlučili da moraju nešto da promene i uzeli su stvar u svoje ruke - odvojili su Prvu ligu od tamošnjeg Fudbalskog saveza i krenuli u stvaranje svega onoga što Premijer liga danas predstavlja.

.

Foto: Pixabay

Kako kaže autor sajta i Fejsbuk stranice "Engleski fudbal" Dušan Varničić, Englezi su jednostavno odlični u marketingu i stvari su od početka postavili dobro.

"Kada stvari nisu išle kako treba, odlučili su da Prvu ligu nazovu Premijer liga i to prodaju duplo skuplje. Uspelo im je. Od TV prava imaju 6,18 milijardi eura, dok Španci, Italijani, Nemci i Francuzi zajedno nemaju ni pola od toga. Dobri su u brendiranju, klubovi imaju veće prihode koji se dele jednako, ne kao u Španiji, gde Real i Barsa uzimaju skoro polovinu“, kaže Dušan za Oradio.

Ovako je sve počelo - Premijer liga na Skaj sportu

Koliko su TV prenosi postali bitna stvar, govori i situacija kojoj smo svedočili prethodnog leta. Kada se
u medijima pojavila informacija da prenosi Premijer lige prelaze sa Sport kluba na Arena Sport, za pozamašnu novčanu sumu, to je bila glavna tema u medijima. Sportski prenosi su samo jedan od poligona na kojima se najveći kablovski operateri bore za korisnike, ali sve je to već viđeno u inostranstvu.

"Britanski Skaj je, kada je nastala Premijer liga, dao velike pare i svi su misli da je to propast. Znali su da je ljudima lakše da odu u pab i pogledaju utakmicu, a upravo su oni i uzimali pretplatu", priča Dušan.

Ono što je danas Premijer liga, pre otprilike dve decenije bila je italijanska Serija A. Nakon afera sa nameštanjem utakmica, interesovanje za "kalčo" je splasnulo i Englezi su definitivno broj jedan što se tiče gledanosti.

"Kod njih postoji kultura odlska na utakmicu. Tamo svi znaju šta je ofsajd, ljudi prate čak i treću ligu - mi to ne možemo da pojmimo. Bredford, kao peti najveći klub u Engleskoj, koji sada igra četvrtu ligu, ima 18 hiljada prodatih sezonskih karata. Prošle nedelje je Midlsbro, koji se takmiči u Čempionšipu (drugom po snazi nivou takmičenju), imao devet hiljada navijača na gostovanju, što je neverovatno. Kada je Svonsi ušao u prvu ligu, 150 radnih mesta se otvorilo samo oko stadiona", opisuje Dušan situaciju na ostrvu.

premijerliga2 jpg

Fudbal je svugde (foto: Pixabay)

Ono što navijače možda i najviše privlači "ostrvskom" fudbalu je svakako bogata istorija, ali i veliki broj rivalstva koja traju decenijama. Kako kaže komentator Sport kluba Vladimir Novaković očigledno je da su i kvalitet i samo pakovanje pomogli da Premijer liga odskoči i postane najgledanija liga na svetu.

"Sigurno je da su gledocima najzanimljivije utakmice Mančester junajteda i Liverpula, što i nije čudo, jer više od polovine navijača na svetu i u Engleskoj navija za ta dva kluba. Sve što se dešava i u jednom i u drugom, budi interesovanje. Što se ostalih tiče, Lids je, na primer, postao ekstremno popularan od kada je Marselo Bjelsa tu, dolaskom Stivena Džerarda na klupu Aston Vile, odnosno Frenka Lamparda na klupu Evertona, sigurno je da će interesovanje za te klubove biti veće", kaže Novaković.

Kako sam priznaje, njemu su zanimljiviji dueli timova koji su u "srednjoj klasi", poput nedavnog duela Vest Hema i Lestera. Upravo to je ono što možda i najviše privlači nas gledaoce - uvek postoji šansa da neko "iz senke" osvoji titulu ili napravi neko iznenađenje, kao Lester pre nekoliko godina. To i jeste ona draž fudbala, da svaki tim, makar na papiru, ima jednake šanse. Prvenstva u kojima se sve vrti između dva ili tri kluba, kao što je nažlost slučaj kod nas, to jednostavno ne mogu da ponude.

O tome šta je to što nas svakodnevno "tera" da gledamo utakmice Premijer lige razgovarali smo u emisiji Pop up:

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Sportski podkasti u Srbiji - prostor bez ograničenja

Sport se kod nas voli i prati veoma srčano, pa je nekako logično da se sa istim takvim žarom i…

.

Fantazi lige: Igra ili nešto više?

Kada neko kaže da prati sport, verovatno su prva asocijacija na to prenosi utakmica i praćenje sportskih vesti, no danas…

.

"Loženje" prestalo, ali se u reprezentaciju i dalje veruje

Fudbalska reprezentacija Srbije počela je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje će 2024. godine biti održano u Nemačkoj. Izabranici selektora Dragana…

.

Uspeh dođe kada iskreno radiš ono što voliš

Da bi srpski fudbal mogao da se nada još boljim igrama reprezentacije i većim uspesima od onih koji su do…

.

Američki fudbal ima budućnost i kod nas

Iza nas je još jedno finale NFL-a, popularni Super Bowl. Igrači Kanzas Siti Čifsa pobedili su Filadelfija Iglse rezultatom 38:35…

.

Upozorenja policije zbog ilegalnog striminga fudbala

Policija bi tokom naredne nedelje trebalo da poseti hiljadu domova kako bi upozorila navijače da bi mogli da se suoče…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo