...
TRENUTNO22:00 - 00:00DiskOradio

Lifestyle / Sport

Novosađnin najperspektivniji bejzbol igrač

04.08.2015.

Novosađanin Danilo Cvijović jedan je od najperspektivnijih bejzbol igračaa u Evropi, što potvrđuje njegov poziv za "Major League" kamp u Holandiji.

.

Cvijović je upravo u tom elitnom kampu sa pedesetoro mladih i veoma kvalitetnih igrača, a izabran je za poziciju hvatača (catcher).

"Trenutno u Srbiji niko nije ostvario uspeh u jačim ligama u inostranstvu, ali u našoj reprezentaciji na takmičenju u Japanu igralo je šest igrača iz Novog Sada, što pokazuje da je klub dobar. Međutim, najteže nam je to što nemamo svoj teren", kaže trener bejzbol i softbol kluba "Novi Sad" Nikola Vučević.

Bejzbol je dugo zastupljen u Jugoslaviji, počeo je da se igra '74. godine u Ljubljani, a u Splitu još tridesetih godina prošlog veka, kada su mornari iz SAD-a doneli bejzbol kod nas!

Prvi novosadski bejzbol klub zvao se "Tulips", a sada "Novi Sad" igra interligu u kojoj učestvuju i mađarski, hrvatski, slovenački, austrijski i slovački klubovi.

"Razlika između bejzbola i softbola je u tome da bejzbol uglavnom igraju muškarci i to sa manjom lopticom, na većem terenu u odnosu na softbol, koji većinom igraju žene i deca", dodaje Vučević.

U bejzbol i softbol klubu "Novi Sad" trenutno ima oko tridesetoro dece, a prema rečima trenera Vučevića bilo bi više da klub ima svoj teren. Jedini teren u Srbiji za bejzbol postoji samo u Beogradu.

Bejzbol igra devet igrača, igra se sastoji iz dva segmenta – odbrane i napada. Oni sa rukavicama su u odbrani, dok su igrači sa palicama u napadu. Cilj odbrane je da izbaci tri udarača, a napada da optrči sve baze, kako bi osvojili poen. Kad odbrana izbaci tri udarača, ekipe menjaju pozicije napda i odbrane i tako devet puta.

D.V.

 

Možda te još zanima:

.

Šta kažeš na to da probaš bejzbol?

Iako se na ovim prostorima igrao pre gotovo 90 godina, bejzbol nikada nije stekao širu popularnost u Srbiji. Ipak, mnogi…

.

Aplikacija koja prati krpelje

Broj krpelja ove godine znatno se povećao u odnosu na prethodne, zbog čega je stvorena aplikacija za praćenje staništa krpelja.

.

Leteći taksi, a nije u Srbiji

Saudijska Arabija se suočava sa velikim saobraćajnim zagušenjima i primorana je da pronađe efikasnija rešenja za mobilnost. Jedno od rešenja…

.

Ažurirani ChatGPT podučava matematiku i flertuje

OpenAI je predstavio najnoviju verziju tehnologije koja stoji iza njegovog AI četbota ChatGPT. Zove se GPT-4o i biće dostupan svim…

.

Uskoro će ljudska inteligencija zauzimati samo jedan posto

Ilon Mask ponovo daje prognoze o životu čoveka i mašina.

.

Mali domaći brendovi u borbi protiv brze mode

Iako vam, možda, kada čujete reč brend na pamet padnu kompanije sa lokalima u velikim tržnim centrima, ono što je…

  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo