...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Zaljubljeni Dilan Dog

01.03.2021.

Monstrumi, aveti i čudovišta sa kojima se Dilan Dog borio u svojoj karijeri brusili su njegov karakter na način na koji zbilja to nikada ne bi mogla. 

.

On je inteligentan, izdržljiv, pronicljiv, melanholik i bonvivan, pomalo nesiguran, hrabar i umereno ciničan, ali sve to dobilo je temelje mnogo ranije nego što se smestio broju 7 ulice Krejven roud, pre nego što je odlučio da postane detektiv natprirodnog, u onom uzrastru kada čovek bukvalno ni u šta nije siguran.

Epizoda broj 74 "Dugački pozdrav" smatra se jednom od najlepših u čitavom serijalu iako u svemu odstupa od uobičajenog horor šablona u kojem ga Sklavi i Ambrozini neguju.

Bez krvi i zločina, bez zveri i aveti, ova priča vodi nas u Dilanovo adolescentsko doba, u vreme prvih ljubavi i nesigurnosti, u onaj kutak života u kojem nas teraju da donosimo odluke kojima ćemo utrti stazu sopstvene sudbine.

Na vratima zvoni lepa plavuša, Gručo otvara i sprovodi je do Dilana. Bez vica, bez uobičajenih opaski. Dilan shvata da pred sobom ima Marinu iz malenog mesta Munlajt, devojku u koju je bio zaljubljen na jednom davnom letovanju, prvom na koje je otišao bez roditelja. Ona ga moli da je vrati nazad u Munlajt jer se ne seća kako je uopšte dospela u London.

dilan1 jpg

Tako počinje njihov put ka obali. Dok Dilanova buba brekće kroz razne krajolike, puste autoputeve, pomalo košmarnu stvarnost,  naš se junak u stvari kreće ka prošlosti proživljavajući ponovo poznanstvo sa Marinom.

Nije to neka posebna priča, shvatićemo zajedno sa Dilanom, manje više smo je svi proživeli. On se zaljubio u Marinu, ali nesigurnost mu nije dozvolila da joj to i saopšti. I u toj pubertetskoj pometnji on će biti spreman da zbog nje zaroni do ukletog broda, potonulog u zalivu, da dobije batine, da joj na kraju jedva izusti šta oseća i da za uzvrat ne dobije bukvalno ništa, jer Marina nešto oseća i prema lokalnom nasilniku.

U preplitanju vremenskih linija teško razaznajemo šta se s Marinom zapravo dogodilo posle tog leta. Ona se udala, a možda i nije, ima dete, a možda i nema...

Kroz ovu epizodu dobićemo onaj deo Dilanovog života koji je najozbiljnije uticao na njegovu budućnost. Tu će pronaći svoj pištolj, po prvi put obući crvenu košulju, tu leži zametak svega onoga što ćemo o njemu voleti.

"Dugački pozdrav" je jedna od najboljih epizoda o Dilanu Dogu, uvek ćete je naći na top listama i svojom romantikom, tajnovitošću i pre svega, pričom koja nam svima odzvanja u glavi, jer je makar trunčicu naša, jer smo u nečemu sličnom stasavali.

Ova epizoda ljubavno je pismo autorske grupe čitaocima i tako ga treba čitati.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo