...
TRENUTNO21:00 - 22:00Music Mix by Majkić

Kultura / Strip

Zaljubljeni Dilan Dog

01.03.2021.

Monstrumi, aveti i čudovišta sa kojima se Dilan Dog borio u svojoj karijeri brusili su njegov karakter na način na koji zbilja to nikada ne bi mogla. 

.

On je inteligentan, izdržljiv, pronicljiv, melanholik i bonvivan, pomalo nesiguran, hrabar i umereno ciničan, ali sve to dobilo je temelje mnogo ranije nego što se smestio broju 7 ulice Krejven roud, pre nego što je odlučio da postane detektiv natprirodnog, u onom uzrastru kada čovek bukvalno ni u šta nije siguran.

Epizoda broj 74 "Dugački pozdrav" smatra se jednom od najlepših u čitavom serijalu iako u svemu odstupa od uobičajenog horor šablona u kojem ga Sklavi i Ambrozini neguju.

Bez krvi i zločina, bez zveri i aveti, ova priča vodi nas u Dilanovo adolescentsko doba, u vreme prvih ljubavi i nesigurnosti, u onaj kutak života u kojem nas teraju da donosimo odluke kojima ćemo utrti stazu sopstvene sudbine.

Na vratima zvoni lepa plavuša, Gručo otvara i sprovodi je do Dilana. Bez vica, bez uobičajenih opaski. Dilan shvata da pred sobom ima Marinu iz malenog mesta Munlajt, devojku u koju je bio zaljubljen na jednom davnom letovanju, prvom na koje je otišao bez roditelja. Ona ga moli da je vrati nazad u Munlajt jer se ne seća kako je uopšte dospela u London.

dilan1 jpg

Tako počinje njihov put ka obali. Dok Dilanova buba brekće kroz razne krajolike, puste autoputeve, pomalo košmarnu stvarnost,  naš se junak u stvari kreće ka prošlosti proživljavajući ponovo poznanstvo sa Marinom.

Nije to neka posebna priča, shvatićemo zajedno sa Dilanom, manje više smo je svi proživeli. On se zaljubio u Marinu, ali nesigurnost mu nije dozvolila da joj to i saopšti. I u toj pubertetskoj pometnji on će biti spreman da zbog nje zaroni do ukletog broda, potonulog u zalivu, da dobije batine, da joj na kraju jedva izusti šta oseća i da za uzvrat ne dobije bukvalno ništa, jer Marina nešto oseća i prema lokalnom nasilniku.

U preplitanju vremenskih linija teško razaznajemo šta se s Marinom zapravo dogodilo posle tog leta. Ona se udala, a možda i nije, ima dete, a možda i nema...

Kroz ovu epizodu dobićemo onaj deo Dilanovog života koji je najozbiljnije uticao na njegovu budućnost. Tu će pronaći svoj pištolj, po prvi put obući crvenu košulju, tu leži zametak svega onoga što ćemo o njemu voleti.

"Dugački pozdrav" je jedna od najboljih epizoda o Dilanu Dogu, uvek ćete je naći na top listama i svojom romantikom, tajnovitošću i pre svega, pričom koja nam svima odzvanja u glavi, jer je makar trunčicu naša, jer smo u nečemu sličnom stasavali.

Ova epizoda ljubavno je pismo autorske grupe čitaocima i tako ga treba čitati.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Armadilo i milenijalska tragikomika

Uneti svoj svakodnevni život, sve svoje probleme, misli i strepnje u strip, a onda to još učiniti naoko veoma spontanim,…

.

Ep o najpravednijem od svih svetova

“Priroda je svima dala isto obličje I svakoga greje istom toplotom Mi je s razlogom pratimo u tome Kako bismo…

.

Crnohumorni bukvar političke pokvarenosti

Za kralja Maxmagnusa savremenici bi mogli reći da je mudar i darežljiv vladar, samo da nije bezobzirni zatupasti žderač svega…

.

Život koji je nadmašio sve trilere

Ispričati nekome, bilo kome, život izranjavan boravkom u nacističkim logorima smrti, sve je samo ne lako. Hercko Haft je za…

.

Od stripa do igre za godinu dana

Jednogodišnji program edukacije, mentorstva i produkcije Playing Narratives: from comics to games, namenjen je  strip crtačima, ilustratorima, animatorima, kreativnim piscima, kao i onima koji se…

.

Put u maštu Federika Felinija

Italijanski filmski režiser Federiko Felini bio je fasciniran stripovima. "Stripovi i sablasna fascinacija ljudi od papira, paralizovanih vremenom, marioneta bez…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 90 u 60
  • 21:00 Music Mix by Majkić
  • 22:00 Floating Sounds

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo