...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Ubica demona: manga za smejanje, plakanje i vrištanje

13.11.2021.

"Ubica demona" ili u originalu "Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba" manga je koja je konačno dobila i srpski prevod zahvaljujući Darkwoodu. Priča koju je napisao i nacrtao Kojoharu Gotuge prati mladog Tanđira Kamadu, čija je velika želja da postane ubica demona. Njegova porodica nestala je u masakru, a sestra Nazuko doživela zlu sudbinu da postane demon.

.

To je glavni razlog zbog kojeg Tanđiro stupa u tajno društvo "Korpus ubica demona" koje se vekovima bori protiv bivših ljudi, transformisanih u bića sa ogromnom snagom i moći regeneracije. Oni umiru tek kada im odrubiš glavu posebnom vrstom mača ili ih sprži sunce. Slična sudbina čeka ih i u susretu sa otrovom jedne vrste cveta, ali ta je metoda nešto komplikovanija.  

Dolaskom u strogo tajno društvo, Tanđiro će započeti dug put do prilike da pomogne sestri i osveti smrt svoje porodice.

PRIMER DOBROG HORORA

Ova dinamična manga, za razliku od nekih drugih na koje smo navikli, zaista kreće punom parom od početka. Lepo je kada se radnja odvija lagano, čak i meditativno sporo, ali osveženje je doživeti čitanje priče koja vas sjajnom akcijom uvlači već od prvih stranica.

demonslayer2 png

Ima "Ubica demona" i melanholične i dramatične momente i negde između te dve dinamike leži njegova privlačnost. Crtež je pomalo sirov, u svakom slučaju ispod estetike koju je pokazala verno urađena istoimena anima. No, ta sirovost u umetnosti "Ubice demona" kao da je namerno stavljena nasuprot nekih od najlepših simbola o kojima govori: porodične ljubavi, komedije, intenzivnih uzbuđenja i jezivog užasa.

ZANOSAN SVET KOJI PROŽDIRU TITANI

"Ubica demona" je jedna od retkih manga priča u kojoj svako može da uživa. Na neki način idealna je za početnike u manga svetu, a u njoj će uživati i okoreli fanovi japanskog stripa. Tera na smeh, uteruje suze, uzdahe i ushićenje tokom čitanja.

demonslayer3 jpg

Ima ovaj strip i svojih mana. Jedan od problema je i nedostatak doslednosti. Neki događaji i motivi glavnih likova slabo su objašnjeni, gotovo škrto. Neke motive i razloge za delanje likova možemo nazvati plitkim i predvidljivim. Nije nam najjasnije zbog čega neki likovi doživljavaju toliko patnje i bola i jedino tumačenje koje možemo naći jeste da se bol i patnja često dešavaju iz glupih razloga. Moguće. Ipak, u ovoj priči stiče se utisak da je autor često popunjavao prostor, umesto da smišlja originalne zaplete i to se pomalo oseti.

Ipak, uzevši sve u obzir, "Ubica demona" je sasvim pristojna manga. Već prva sveska nateraće vas da gorljivo čekate sledeću i tako do kraja.

Tome u prilog ide i podatak da je prodata u više od 150 miliona primeraka, uključujući digitalne verzije, što je čini jednom od najprodavanijih manga serija ikad.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Panišer Maks: psihopata sa zrncem ljudskosti

Frenk Kesl, strip publici poznatiji kao Panišer, nasilni je psihopata. To je veoma važno znati kada krenete da čitate stripove…

.

Poslednji Ronin: Smrtno ozbiljna Nindža Kornjača

Pitanje "koja si bio Nindža Kornjača kao klinac" ima daleko veći zahvat od pitanja "jesi li gledao nindža kornjače". Naime,…

.

Kako pronaći Petra Pana u zavejanim Alpima

Godina je 1930. a izvesni Melvin Vudvort, britanski spisatelj čiji koreni sežu do Srbije, odlučio se za putovanje svog života.…

.

Rani jadi Mračnog viteza

"Betmen: godina nulta" je, ako malo o tome razmislite, poprilično hrabro napisan strip. Sama ideja da se ponovo opeva Betmenovo…

.

Prođite Srednji vek sa najbeskorisnijim vitezovima

Borba između dobra i zla nikada nije bila tako zbunjujuća kao u stripu Alan Ford. Bila je poprilično maglovita u…

.

Cowboy beebop: kad Netflix krene da te tuče nostalgijom

Stariji među vama, filmskim sladokuscima, sigurno se sećaju anime "Cowboy beebop", animiranog serijala koji je na prepad osvojio publiku širom…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo