...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Stripofili, raščistite raspored za vikend!

05.09.2019.

Ljubitelji stripa dobiće pravu malu poslasticu, koja će ih oraspoložiti bez obzira na sve nagle vremenske promene. Novosadski strip vikend biće održan 13. i 14. septembra u Kulturnoj stanici Svilara.

.

Već 13 godina, SKC ekipa organizuje događaj koji publiku ne deli na muško i žensko, stare i mlade. Ipak,  često se mogu čuti priče da mlađe generacije ne čitaju stripove, pa smo odlučili da proverimo da li je to zaista tako.

Čitam dosta stripove, omiljeni mi je svakako Alan Ford. Ovakvi događaji su dosta značajni jer je bitno podsetiti da je strip važna stvar ne samo u okviru zabave nego i kulture. Mislim i da je značajno i da stripovi opstanu što duže u ovom digitalnom vremenu, pa makar upravo i u digitalnoj formi a ne štampanoj kakva je ranije bila.

Obožavam da čitam stripove naravno. Doduše trenutno mi posao i obaveze baš i ne dozvoljavaju da se tome posvetim toliko kao ranije. Tokom mlađih dana sam baš gutao stripove i volim i dalje da ih čitam. Ne samo one mejnstrip nego i stripove iz svi krajeva sveta.

Meni je Novosadski strip vikend super događaj. Nekoliko puta sam ga posećivao u nameri da pronađem stripove koje nisam imao prilike da pročitam ili neke kojii su mi falili, ali sam upoznao i mnoge autore iz regiona čije sam radove pratio i velika je čast upoznati nekoga ko te oduševljava svojim umetničkim sposobnostima, time kako vešto crta i dočarava ti sve što on zamisli.

strip1 jpg

Tokom dva dana između ostalog će biti organizovana Berza stripa, izložba fotografija 3D stripa s prethodnih strip-vikenda, radionica pravljenja igračaka od hartije, ali i muzički program. Ovde se lista ne završava, jer je zaista ogroman broj ljudi i kreativnih dešavanja koje ćete imati priliku da pogledate, a Jovan Gvero iz SKCNS-a rekao nam je šta bi od ovogodišnjeg programa posebno izdvojio.

"Predstavljamo izuzetnog autora Rajka Miloševića – Geru koji dolazi iz Barselone, a već godinama objavljuje za najveće izdavače iz Španije, Amerike, Francuske i Italije. SKCNS je bio izdavački aktivan, tako da imamo dva izuzetna izdanja: Zoran Janjetov "23" i Vladan Nikolić i Wostok "Crno sunce." Zoran Tucić-Tucko predstavlja se sa svojim kako autorskim, tako i žanrovskim stripovima, tu su mladi urednici i teoretičari stripa, ali još mnogo autora i svi važniji izdavači" poručuje Gvero.

Organizatori su nam takođe pojasnili i zbog čega je Novosadski strip vikend značajan, koliko je teško već 13 godina iznova privlačiti ljude, kao i koliko su zadovoljni odzivom publike.

strip2 jpg

"Novi Sad je stripska velesila. Kada se pogleda broj autora koji objavljuje kod relevantnih stranih izdavača, broj izdavača, istorija izdanja jasno je da je od Dnevnika, Foruma, Market printa, Stripoteke… mnogo toga zanačajnog nastalo i još uvek egzistira u Novom Sadu" rekao je Gvero.

On je dodao da kada je publika u pitanju, nje nikad nije dovoljno. Festival su organizovali na različitim lokacijama: Art klinika, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Pozorište mladih, Fabrika i sad KS Svilara. Kako kaže to je sve pomalo konfuzno za publiku, ali trude se da ih informišu i okupe svake godine, drugog vikenda u septembru. 

Novosadski strip vikend u petak 13. počinje od 16 časova Berzom stripa, taman kad se završi radno vreme, dok je start u subotu zakazan za podne. Ulaz na oba dana biće besplatan.

 

M.M.

Možda te još zanima:

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo