...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Strip

Strip u 2021: Iznenađujuće kvalitetno

14.01.2022.

Strip produkcija u 2021. godini bila je iznenađujuće žilava. Obilje reprinta, ali i premijera zapljusnulo je stripofile koji su često bili na ivici bankrota pokušavajući da isprate sve kolekcionarske primerke. U ovom tekstu vam skrećemo pažnju na nekoliko stripova koji se ističu kvalitetom.

.

Zlatno doba, Komiko

zlatno3 jpg

Grafička novela "Zlatno doba" je ep koji u srednjovekovni svet unosi savremene ideje jednakosti i bratstva među ljudima, ali pojačane feminističkim pitanjima o mestu žene u tipično muškom društvenom uređenju. Da bi pronašla svoje mesto u takvom svetu, Tilda je prinuđena da se suoči sa vetrovima promena koje huje kroz njeno kraljevstvo, ali i da promisli činjenicu da njena želja i pravo da vlada proističu iz tog krvavog i nepravednog sistema, protiv kojeg ima potrebu da se bori.

Sendmen, Čarobna knjiga

sendmen png

Ne poznajem strip koji poput "Sendmena" Nila Gejmena tako uspešno za sobom seje ekstremno suprotne impresije. Hvaljen i kuđen, voljen i ignorisan, ovaj strip već više od 30 godina gradi svoj kultni status i danas mirne duše možemo reći da je dosegao stratosferske visine. Izdanje koje je u 2021. godini započela "Čarobna knjiga" dostojno ga je koliko god su to tehničke mogućnosti dopustile. U gigantskom formatu, luksuzno opremljen Sendmen: Preludijum i nokturna jedan je od najkvalitetnijih stripova koje trenutno možemo naći na policama knjižara.

Vrh bogova omnibus, Fibra

vrh1 jpg

"Vrh bogova" je pre svega grafička novela koja govori o opsesiji, ali i o snazi karaktera koja je potrebna ne bi li se ukrotila najviša od svih planina. Maestralno crtana crno belom tehnikom, mešavinom  manga i zapadnjačkog stripa, ova priča smatra se remek-delom devete umetnosti. Hrvatska "Fibra" reprintovala je nedavno čitav serijal u dve knjige, smeštene u čvrstu kartonsku kutiju, a knjige se čitaju u japanskom stilu: od poslednje ka prvoj stranici. "Vrh bogova" neki smatraju jednom od najboljih grafičkih novela današnjice i vredan je pažnje svakog stripofila na svetu.

Zagor Duh sa sekirom, Veseli četvrtak

zagor jpg

Dopuna legende o Zagoru Te-Neju, vrlo zanimljivo oslikavanje svih naših nedoumica o njegovom odrastanju. U velikom formatu, u boji, ovaj strip je svakako kolekcionarski primerak. Ipak, osim mesta na polici, on bi trebalo da obogati priču koja je započeta davnom epizodom “Zagor priča”. Ovaj strip svakako neće biti po svačijoj volji, ali će zasigurno jednom postati deo kanona.

Neumoljivi Kalvin i Hobs, Darkwood

kalvin jpg

Strip o dečaku i tigru omiljen je globalno i svaki napor da se njihove avanture objedine u integral, ja pozdravljam. Darkwood je konačno izbacio drugi tom i skoro zaokružio opus Bila Votersona. Uz ovaj strip se odrasta, a da se nikada ne odraste.

Royal city, 300 čuda

royal jpg

Džef Lemir ne prestaje da oduševljava. Royal city je strip koji nastavlja trend kvalitetnih strip priča iz njegove kuhinje. Ovog puta, Lemir obrađuje temu povratka u rodni grad, porodične odnose, tragedije, gubitke i radosti. Kao i kod Okruga Eseks, pisac se trudi da priču zabeleži najličnijim mogućim tonom. Royal city je ambiciozan poduhvat koji ne smemo zaobići u produkciji 2021. godine.

Poslednji Ronin, Golkonda

ronin3 jpg

Ukoliko ste bili fanovi družine Nindža kornjača, ovaj strip je nezaobilazno štivo. Možda mislite da će vam ipak nedostajati Leonardo, Donatelo i Rafaelo, ali oni su tu, u glavi poludelog poslednjeg Ronina. Tokom cele avanture oni mu nabacuju bezbroj suludih ideja i napomena zbog kojih njegova samoubilačka misija biva nemerljivo komplikovanija i teža nego što je to na početku mogao i zamisliti

Kompletnu listu najboljih stripova u protekloj godini pogledajte u prazničnom "Stripovedaču":

Petar Klaić

Tagovi

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo