...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Kultura / Strip

Rađanje princeze kriminala

22.02.2021.

Od kada je DC uvrstio "Black label" seriju u svoju ponudu, svet stripa je dobio zavidno proširenje u mračne, mučne, sulude, iščašene, politički nekorektne svetove. Ova edicija je sjajna dopuna redovnog repertoara koji mora da pazi na cenzore i na uzrast čitalaca. U crnoj verziji, toga nema, pa su autori slobodni da odu tamo gde je, po oceni cenzora, dozvoljeno publici starijoj od 18 godina.

.

Neki od tih stripova stigli su i do nas, posredstvom "Čarobne knjige", a poslednja među njima je i "Harlin" autora Stjepana Šejića.

Ovaj serijal prati jedan od, trenutno, najvrednijih bisera koje DC poseduje, a to je Harli Kvin, posesivno/opsesivna partnerka Džokera, koju je svetska publika malo bolje upoznala kroz maestralnu Margo Robi. U priči upoznajemo mladu psihijatricu Harli Kvinzel koja ima lek za ludilo koje razvaljuje Gotam, ali svoju teoriju pokušava da dokaže istraživanjem umova zloglasnog sanatorijuma Arkam.

Ta opsesija tera je sve dublje u predele uma gde stvarnost prestaje da igra ulogu. Kriminal postaje njena opsesija kroz rasplamsavanje ljubavi prema Džokeru, što je početak veze koja će je naizmenično uzdizati i ubijati sve dok ne odluči da se emancipuje, što smo i videli u filmu "Birds of prey".

"Harlin" je strip koji govori o postanku jednog od najkontroverznijih neprijatelja Mračnog viteza, majstorski dočaran umećem velikog strip umetnika Stjepana Šejića. On naraciju poverava glavnoj junakinji koja nas vodi, prvo kroz svoj život naučnice, a onda i kroz preobražaj koji je čeka nakon tragedije.

harlin2 jpg

Narativna nit ovde teče u dve staze koje se prepliću, a Šejić sjajno barata njihovim smenama podjednako nas vezujući za sve što ima da kaže. Crtež je besprekoran. Očigledno digitalno iscrtane table dolaze sa obiljem detalja, scene eksplicitno prikazuju sve što nam je potrebno da vidimo: bes, nežnost, ludilo, nasilje... Autor ovde besomučno koristi činjenicu da će mu strip izaći u "Black label" ediciji i očigledno je sebi dao oduška.

Harli Kvin je, osim bolesne veze sa Džokerom, bila i deo šire gotamske slike kada se priključila ekipi Gotham city sirens. Bila je i deo samoubilačkog tima, menjala je strane dobra i zla dovoljno da postane jedan od najzabavnijih likova u DC univerzumu. Sve to dolazi posle sage ispričane u romanu "Harlin" koji postavlja duboke temelje i sasvim zadovoljavajuće objašnjenje svih ludosti koje će Haril jednog dana da počini.

"Harlin" je dobro upakovana  priča o padu u ludilo, opsesiji koja izvire iz ljubavi, ali i magnetizmu zla i kriminala i tankoji liniji koja sve to razdvaja.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Armadilo i milenijalska tragikomika

Uneti svoj svakodnevni život, sve svoje probleme, misli i strepnje u strip, a onda to još učiniti naoko veoma spontanim,…

.

Ep o najpravednijem od svih svetova

“Priroda je svima dala isto obličje I svakoga greje istom toplotom Mi je s razlogom pratimo u tome Kako bismo…

.

Crnohumorni bukvar političke pokvarenosti

Za kralja Maxmagnusa savremenici bi mogli reći da je mudar i darežljiv vladar, samo da nije bezobzirni zatupasti žderač svega…

.

Život koji je nadmašio sve trilere

Ispričati nekome, bilo kome, život izranjavan boravkom u nacističkim logorima smrti, sve je samo ne lako. Hercko Haft je za…

.

Od stripa do igre za godinu dana

Jednogodišnji program edukacije, mentorstva i produkcije Playing Narratives: from comics to games, namenjen je  strip crtačima, ilustratorima, animatorima, kreativnim piscima, kao i onima koji se…

.

Put u maštu Federika Felinija

Italijanski filmski režiser Federiko Felini bio je fasciniran stripovima. "Stripovi i sablasna fascinacija ljudi od papira, paralizovanih vremenom, marioneta bez…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo