...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Od Sibira do Beograda: priča o Artjomu Trahanovu

24.07.2024.

U poslednjih nekoliko godina više odličnih mladih strip autora pristiglo je iz Rusije u Srbiju. Artjom Trahanov, autor poreklom iz Sibira, sada živi i radi u Beogradu, a strip publika ga već zna po odličnoj grafičkoj noveli "Sedam smrtnih grehova“ koju je izdao Darkwood.

.

Nakon prvog severnoameričkog stripa "Undertow", Artjom je radio na naslovima poput "Turncoat" i "Protector", sve za američku izdavačku kuću Image. On je, takođe, grafički dizajner koji za sebe kaže da provodi svoje nepostojeće slobodno vreme na stvaranju stripa "Slovenski nihilizam“, antologiji koju je sam stvorio, a objavljuje se na ruskom i engleskom jeziku.

"Sedam smrtnih grehova je tarantinovska, HBO verzija vesterna. Nešto kao serija 'Dedwood'. Međutim, zahvaljujući tome što je u pitanju strip, bilo je izazovno za mene da dizajniram likove i događaje maštovito koliko je to moguće. Priča je smeštena 1867. godinu u Teksas. Jedan sveštenik regrutuje grupu osuđenika na smrt za samoubilačku misiju koja vodi u Komančeriju. Predvođena odmetnikom krvave prošlosti, smrtonosna družina upušta se u pustolovinu punu akcije u ovom smelom novom viđenju američkog zapada", objašnjava Trahanov.

trahanov2

Rad na stripu započeo je 2017. godine, čim je završio svoju drugu knjigu za američku izdavačku kuću "mage".

"Tražio sam poslove, pokušavao na Kikstarteru, a onda je Sebastian Gilner, urednik u izdavačkoj kući 'TKO' ponudio da radim za njih. Oni su tada bili potpuno nepoznati, tek je trebalo da se etabliraju u svetu stripa i bio je izazov početi saradnju sa njima. Ponudili su mi dva dobra scenarija i izabrao sam 'Sedam smrtnih grehova'", kaže Artjom.

Iako uživa u stvaranju zaokruženih grafičkih novela, što je veoma kompleksan posao, on najviše voli da se bavi svojim ličnim serijalom "Slovenski nihilizam".

"To je počelo kao šala između mene i jednog prijatelja, ali sam započeo seriju kratkih stripova sa tim imenom. Crtao sam te kratke epizode, sam finansirao njihovo štampanje i slao zainteresovanim čitaocima širom sveta, od Rusije do Amerike. Taj strip crtaju i neki moji prijatelji i kolege i on je odličan uvid u rusko strip-stvaralaštvo, duh jezika i kulture", kaže Artjom.

trahanov 3

Otišao je i korak dalje pa se njegovi kratki stripovi mogu besplatno skinuti sa interneta u digitalnom formatu, jer smatra da bi takva vrsta stripa uvek morala biti dostupna publici bez novca.

U međuvremenu, angažovan je na stvaranju kratkih priča za različite strip antologije. Sada živi u Beogradu, koji mu se dopada. Zarađuje od prodaje stripova online, radi dizajnerske zadatke i kreira video igre. To mu je velika strast.

Radio je na razvoju strateške igre "Kantata", a nedavno je objavljena i igra koju je nazvao bumerskom pucačinom.

"U pitanju je igra namenjena onima koji osećaju nostalgiju za video igrama poput Doom-a. Igra se zove ’Dread delusion’ i gejmeri 30+ će biti oduševljeni njome", kaže Trahjanov.

Prvi deo karijere napravio je u Rusiji, ugledajući se na pojedine autore za koje nije znao odakle su. Kada se preselio u Beograd, desilo mu se otkrovenje. Prvi put je pre tri godine došao na strip festival u Herceg Novom i shvatio je da su tu skoro svi njegovi omiljeni autori.

"Nisam znao da su svi oni iz bivše Jugoslavije. Izdvojio bih Igora Kordeja i Gorana Sudžuku. Imao sam priliku da upoznam Kordeja uživo i doživeo sam potpuni šok. Nisam znao šta da kažem jednom takvom umetniku. Takođe, jedan od najbojih stripova koje sam otkrio kada sam se preselio u Beograd bio je 'Kolt & Pepper' Igora Kordeja i bio sam potpuno zblanut kvalitetom", kaže  Artjom.

U iščekivanju njegovih novih radova pogledajte trejler za sjajnu video igru "Cantata".

P. K.

 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Danica Jevđović u potrazi za novim strip formama

Proletos smo ispratili promociju knjige "Kod kuće", antologije kratkog stripa iza kojeg stoji udruženje "Stripotetke". Među 11 autorki koje su…

.

Dokumentarni film o Dušku Trifunoviću u subotu na NOFEK-u

Predstojećeg vikenda u Novom Sadu biće održano osmo izdanje festivala NOFEK (Novodaski festival knjige) na kojem će se, kao i prethodnih…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo