...
TRENUTNO11:00 - 12:00Radio Grafiti

Kultura / Strip

Male tajne velikog crvenog đavola

09.11.2020.

On je crven, brusi rogove kojih se stidi, desna ruka mu je kameni malj jedva nešto mekši od karaktera. Crtač i strip scenarista Majk Minola ga je stvorio iz dosade, nacrtavši ga jednoj konvenciji. Dao mu je ime Helboj, mislio da su i ideja i crtež smešni i na neko vreme zaboravio na njega. Istini za volju, izgledajo je potpuno drugačije od današnje verzije.

.

Dve godine kasnije nastao je antiheroj kakvog danas poznajemo. U međuvremenu je doživeo brojna strip izdanja, dva filma, nekoliko animiranih verzija, a u Srbiji ga danas izdaje izdavačka kuća "300 čuda".

"Helboj" je prvi put debitovao 1993. godine i prati naslovnog lika, polu vešca polu demona, koji je istraživač paranormalnih aktivnosti u Birou za paranormalna istraživanja i odbranu. No, to je opšte mesto. U ovom tekstu daćemo vam nekoliko podataka o, možda najboljem horor i folklornom strip liku ikada.

Dakle, Helboj je na početku izgledao bitno drugčije, a malo ljudi zna da je Majk Minjola prvobitno zamislio tim superheroja sa paranormalnim moćima i poreklom. Posle izvesnog vremena, on je odlučio da fokus prebaci samo na Helboja, jer je (nećete verovati) imao problema da izmisli imena ostatka ekipe.

Helboj je nadljudski snažan i neverovatno izdržljiv. U svojoj karijeri istraživača paranormalnog suočio se sa čitavom galerijom moćnih neprijatelja, što je zauzvrat rezultiralo prilično krvavim borbama. Boli su ga noževima, kopljima i sabljama, popio je kofu metaka i povređivan je na gotovo svaki drugi način koji možete zamisliti. Uprkos tome, Helboj je uvek spreman da izbaci neku otrovnu dozu crnog humora, cinizma i češće sarkazma. Međutim, Minjola je karakter ovog strip junaka, u stvari, bazirao na karakteristikama sopstvenog oca.

helboj3 jpg

Bio je to stolar, uvek spreman da ispriča neku horor priču o nesrećama sa posla. Minjolin otac je takođe bio korejski veteran i svetski putnik koji je stigao i da vidi i da doživi razne strahote.

Od kako strip izlazi, čitaocima je jasno da je Helboj demon, ali većina fanova ne zna da je on zapravo napola čovek. Njegova majka se zove Sara Hjuz i veštica iz duge linije demonskih agenata. U proleće 1574. godine, šesnaestogodišnja Sara zatražila je moć od demona Azazela, Helbojevog oca i gospodara veštica. Dok je odrastala, kajala se za svoje grehe i veze sa demonima. Na kraju je upoznala muškarca koji joj je postao suprug i rodila dvoje ljudske dece, od kojih je jedno postalo monahinja, a drugo monah. Ni to nije pomoglo da joj Azazel na samrti ne uzme dušu, iz koje je rođen Helboj.

Iako i sam superheroj, Helboj ima i svoje favorite u svetu stripa. Njegov omiljeni strip junak je Jastog, misteriozni ubica mafijaša i što je mnogo važnije, nacističkog šljama. Poznat je po tome što je utiskivao pečat u obliku klešta u glave svojih žrtava. 

helboj2 jpg

Uz svoje demonsko/ljudsko poreklo, Helboj je u svojoj karijeri uspeo da postane i nešto što ne bismo očekivali od takve persone. On je postao zakoniti nalsednik britanske krune i to po majčinoj liniji. Osim što ga je rodila, Sara Hjuz je svom sinu demonu dala još i kraljevsku lozu. Ona je bila potomak kopileta kralja Artura i njegove polusestre Morgan Le Fei. Dakle, Hellboj nije samo budući kralj Pakla, on je trenutni pravi kralj Britanije.

Helboj saznaje za ovo u epizodi broj 9 "Divlji lov". Morgan Le Fei otkriva Helboju tajnu i poklanja mu Arturov mač Eskalibur. On ne želi da ima nikakve veze s tim, ali na kraju, izvlači Eskalibur iz kamena, polažući pravo na presto, uprkos činjenici daće time ispuniti proročanstvo po kojem treba da donese apokalipsu na Zemlju.

Njegovo ime "Anung Un Rama" grubo se prevodi kao "...i na čelo mu je postavljena plamena kruna". Taj opis, koji mu je otkrio Raspućin, odnosi se na njegovu sudbinu donosioca apokalipse. Helboj ne može pobeći od svoje sudbine. Kroz čitav serijal stripova čini sve što je u njegovoj moći da izbegne takvu budućnost. On se trudi da zaustavi vojsku pakla u epizodi "Oluja i bes".

Na kraju ipak uspeva da pobegne svojoj sudbini, ali nažalost, cena za to bio je njegov život. U najnovijoj Minjolinoj epizodi on je mrtav i luta krugovima Pakla.

P.K.

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo