...
TRENUTNO15:00 - 16:00Vaš DJ sat

Kultura / Strip

Jezivi pokloni velikana stripa

14.12.2020.

Malo je strip crtača koji uspevaju da pomere pravila igre na takav način, da posle njihovog angažmana ništa više ne ostane isto. Ričard Korben, koji je nedavno preminuo u 80. godini, svakako spada u tu galeriju talentovanih autora. Bio je poznat po delima kakva su "Horror in the Dark","Rip in Time" ili "The Cave of Horror", u kojoj je adaptirao nekoliko pesama Edgara Alan Poa.

.

U današnjoj strip recenziji predstaviću knjigu njegovih sabranih radova pod nazivom "The creepy presents" koju je objavila izdavačka kuća "Dark horse" pre bezmalo deceniju, ne zato što je to najbolje Korbenovo delo. Ni izbliza nije. O ovom stripu danas pričamo zato što na najbolji način prikazuje razvoj najvažnijih karakteristika njegovog crteža.

Knjiga ima više od 300 stranica na kojima srećemo neke od najjezivijih horor priča osmišljenih za strip. Ona je mesto gde je izdavač sabrao, po prvi put, legendarne Corbenove jezive kratke priče, ilustracije naslovnih strana i vinjete. Tu su originalne priče koje je osmišljavao, adaptacije priča Edgara Alana Poa i saradnja sa brojnim piscima poput Brusa Džonsona, Geralda Konvaia i drugih.

creepy2 jpg

Korben je potpuno promenio način na koji stripovi treba da budu bojeni još dok je radio u Varen magazinu. Kada je grupa talentovanih francuskih strip crtača odlučila da da pokrene svoj naučno-fantastični časopis namenjen odraslima, njegov urednik odlučio je da kontaktira Korbena. On je pristao na saradnju i objavio seriju "Den" učasopisu koji je dobio ime "Metal Hurlant". Njegovi crteži uneli su pometnju u evropsku strip scenu i odjednom je svaki strip magazin namenjen odraslima morao u sebi da ima nešto korbenovsko. Čak je i čuveni Mebius tada rekao da je Korben njegov omiljeni autor.

Ali i Korbin je rastao i usavršavao svoj stil. U zbirci "The creepy presents" možete videti priče koje je crtao za horor časopise iz 70-ih i ranih 80-ih godina. Tu su njegove prve crno-bele priče, od kojih, preko različitih načina bojenja dolazimo do stranica u boji koje izgledaju kao da su urađene kompjuterskom animacijom. Neki od tih crteža su samo prosečni, neki imaju dozu ingenioznosti, a li svi zajedno pružaju zanimljiv uvid u to kako je njegova umetnost evoluirala.

creepy1 jpg

Listajući "Creepy presents", čitalac dobija jasnu predstavu o tome kako je Korbenovo delo otvorilo vrata crtačima stripova širom sveta, koji su konačno mogli da vide potencijal kolor stripa u nemerljivo bogatijim koloritima nego do tada. Njegov rad nije bilo lako kopirati ručno i mali broj autora je to čak i pokušavao. Složena metoda njegovog rada i danas je neosvojiva tvrđava za mnoge, a činjenica da njegovi kolor radovi izgledaju kao da ih je generisao računar, samo pokazuju o kakvom se vrsnom majstoru radi.

Mnogo je vrhunskih stripova u kojima možete da uživate u Korbenovoj genijalnosti, ali "Creepy presents" vam daje uvid u to kako je autor uspeo da stigne do visina, sa kojih se 3. decembra 2020. godine preselio u penteon vrhunskih strip stvaralaca koji više nisu među nama.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo