...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Kultura / Strip

Betmenova mora iz pakla

28.12.2020.

Stvoriti ultimativnog zlikovca nasuprot Betmenu, strip autorima je od početka bila noćna mora. Kakav to njegov nemezis mora da bude da bi ga uvek dramatično pomerao sa pijedestala na kojem ga mi čitaoci držimo? Ozbiljno je to pitanje, na koje ovde ne možemo dati odgovor, ali ima ko je voljan da pokuša.

.

Tokom godina, Betmen se borio sa mnogim noćnim morama, ali nijedna nije bila tako zastrašujuća poput one koju su mu osmislili genijalni autor Skot Snajder i talentovani crtač Džok u epizodi "Betmen koji se smeje" (Čarobna knjiga, 2019.). Izvrnuta verzija Brusa Vejna koji je postao novi Džoker u ovom košmarnom nastavku grafičke novele "Mračne noći: metal", nateraće superheroja da pomoć potraži tamo gde je nikada nije tražio.

Takođe, Betmen mora da posegne za najmračnijim delovima sebe ne bi li pobedio to čudovište.

Priča započinje kada Betmen otkriva mrtvu verziju sebe iz druge stvarnosti. Ono što će našeg junaka zapanjiti jeste činjenica da je njegovo drugo ja očigledno umrlo srećno. Kako je to moguće? No, priroda sreće i te kako je povezana temom ovog stripa. Betmen koji se smeje želi Brusu da predstavi najveću noćnu moru koju bi Mračni vitez mogao da ima. On će mu pokazati njegove kopije iz drugih svetova koje su listom, na različite načine, uspele da promene svet na bolje, dok je originalni Betmen ostao zaglavljen u beskrajnoj petlji depresije.

betmen2 jpg

Betmen koji se smeje kao mamac bira Džokera koji se infiltrira u Betmenovu pećinu i tamo izvrši samoubistvo. Taj čin oslobađa toksin koji zarazi Brusa i postavlja ga na put tako da postane jednako proklet kao njegov košmarni kolega.

Dok vreme neumitno ističe, Betmen se obraća drugom psihopati Džejmsu Gordonu mlađem. U priču se upliće i njegov otac, komesar Gordon, a kao da ta zbrka nije dovoljna pojavljuje se i još jedna verzija Betmena, Mračni vitez, koji Gotam lagano pretvara u klanicu.

betmen3 jpg

Pre nego što se suoči sa Betmenom koji se smeje, Brus mora da se poveri Džokeru i njihovi dijalozi su pravi mali dijamant ove epizode. Betmen će morati da savlada i svoje neprijatelje i najmračnije delove sopstvene ličnosti ne bi li izašao iz ovog košmara.

Treba i reći da je Džokov crtež u ovom stripu briljantan. On je poznat kao sjajan crtač horora, ali ovo što donosi u "Betmenu koji se smeje" je uznemirujuće i nadrealno. Njegov Betmen koj se smeje više je od demonskog, a način na koji postepeno slika Betmenov pad u ludilo je genijalan.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo