...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Kultura

Šta se sve događa u gradu, a da nije Exit?

06.07.2021.

Exit festival je već godinama simbol slobode, kulture, muzike i dobrog provoda. Ono što povezuje sve njegove posetioce je tolerancija i želja da se uživa u muzici. Najveća privilegija Exit festivala je ta što se održava na Petrovaradinskoj tvrđavi i u prvoj polovini jula, sada već dvadeset godina. Mi, u Novom Sadu, znamo da je sve u znaku tog festivala. Ipak, ovo nije priča o tome.

.

Uglavnom se desi da gradovi zamru tokom leta. Iz univerzitetskih gradova odu studenti, lokalci se razbeže po bližim i daljim plažama i sve utihne. Ali, ne i Novi Sad. Festivalski grad koji oživi leti, kako ga promoviše Turistička organizacija grada.

I stvarno je tako jul i krenuo – Novosadski noćni bazar, Interfest, Blokstok, Gift... I sve to samo tokom proteklog vikenda.

Pa baš tim tragom i to baš ove nedelje, kada je Novi Sad na Tvrđavi i mi tragamo za nefestivalskim sadržajem. Evo šta preporučuju naši mladi sugrađani.

"Mislim da je najbolje preporuka da se izađe negde u Laze Telečkog. Ovog vikenda će ta ulica sigurno biti puna".

"Ovu nedelju će obeležiti sport. Nadam se da ćemo Đokovića gledati u finalu Vimbldona, a planiram negde da pratim i finale Evropskog prvenstva u fudbalu. Zapravo, mnogo volim u bašti sa drugim ljudima da ispratim te velike sportske događaje.“

"Nisu festivali jedina ponuda. Ja sam, recimo, upisao časove plivanja i ove nedelje planiram time da se bavim. Znači Štrand i Bazeni. To je preporuka".

"Ima baš dosta stvari koje možete raditi. Štrand, bazen, sa društvom na kej. Ja ću sve od toga. A, ako ste srednjoškolac, možete i da radite tokom slobodnog letnjeg raspusta. Taman za džeparac".

Dobro, ne morate baš raditi, ali sadržaja definitino ima, čak i u nedelji jednog od najvećih evropskih festivala. Sezona koncerata na krovu Promenade, koju je otvorilo Srpsko narodno pozorište, nastavlja se, kaže nam Anđelka Papović iz Reel productiona.

"U utorak, 6. jula imamo ABBA real tribute bend koji nam dolazi Zrenjanina. To će biti jedno zanimljivo disco veče, tokom koga ćemo se prisetiti svih tih hitova iz disco perioda. A, 7. jula, u sredau, tu nam je Nikola Vranjković sa svojim bendom. Svako ko sluša njegovu muziku zna šta ga očekuje", objašnjava Anđelka i dodaje da veruje da su se ljudi zaželeli muzike i dešavanja.

"Fali nam taj provod, posebno na otvorenom. Ipak, nije se samo publika uželela. Muzičari su još više. Zato mislim da ovi koncerti obećavaju", zaključuje ona.

gradicns jpg

A gde Vranjković stane, tu se leto nastavlja na Trgu galerija. Naime, tamo se do 26. avgusta, četvrtkom u večernjim časovima, održavaju i besplatni kulturno-umetnički programi na otvorenom. Kada kažemo na Trgu galerija, mislimo na vrt Galerije Matice srpske, Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i Poklon zbirku Rajka Mamuzića. I ne, nećeš pronaći samo skulpture. Ovog četvrtka je tamo Plavi ptičić.

Ipak, mimo koncerata, dok se zagrevamo za avgust, mesec filmskih festivala, poseti i bioskop. Ovo je akciona nedelja u Cineplexxu, objašnjava Jelena Galetin.

"Paklene ulice 9, Prizivanje zla: Đavo me je naterao, kao i Pročišćenje zauvek, samo su neki od uzbudljivih naslova ove nedelje", kaže Jelena i podseća na studentske popuste.

"Studenti su, naravno, jedna od ciljnih grupa bioskopa i uopšte institucija ovog tipa i vrlo su dobrodošli. Stoga imamo i popuste za studente u Novom Sadu, zapravo za studente iz cele zemlje, ko god pokaže indeks na blagajnama dobija popust od pedeset dinara na cenu karte ponedeljkom i sredom".

Ako ti ništa od toga ne paše, peškir, kremu sa faktorom i pravac u biblioteku, onu na Štrandu. Biblioteka je otvorena ove nedelje objašnjvaa direktor gradske biblioteke Aleksandar Jokanović.

"I ove godine, u saradnji sa Gradskim zelenilom, otvorili smo letnji ogranak Gradske biblioteke na Štrandu, gde besplatno možete pozajmiti dnevnu štampu i knjige, ali i ne samo to. Narednih dana baš na tom mestu organizujemo i promocije knjiga u večernjim satima. Prva je već 7. jula. Biće to promocija romana 'Isak Deus i njegovi izveštaji iz prašine' Ivana Radovanovića, na kojoj će pored autora učestvovati i recezent knjige Muharem Bazdulj", priča Jokanović.

Na kraju, hvala Exitu na svemu. Komarci su isprskani, trava pokošena i grad umiven u iščekivanju stranaca. A to samo znači da žurke po lokalnim kafićima takođe kreću ranije. Ko je još rekao da je leto mrtva sezona za grad bez mora?

I. Miloradov

fotografije: Turistička organizacija grada Novog Sada

Možda te još zanima:

.

TikTok dobija edukativne sadržaje

Ova mreža najavila je će okupiti stotine stručnjaka i institucija za proizvodnju edukativnog sadržaja namenjenog toj platformi. Univerziteti i dobrotvorne organizacije…

.

Mladi i mreže: Samo da je zabavno i jednostavno

Brz razvoj tehnologije i još brži protok informacija doveo je do toga da se mlađe generacije sve više okreću interaktivnijim…

.

Video sadržaji iz celog sveta

Video snimci su budućnost tehnologije. Ovo, barem ekipi Oradija, govori dosadašnje iskustvo, s obzirom na to da nas je najlakše…

.

Protiv uznemiravanja na Instagramu

U nameri da ograniči uznemirujuće sadržaje, Instagram uvodi novu funkciju koja će koristiti veštačku inteligenciju za skeniranje fotografija da bi…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo