...
TRENUTNO14:00 - 15:00Superoperater

Kultura / Pozorište

Premijera predstave "Pege u srcu" 18. juna u Fabrici

16.06.2022.

Pozorišna predstava "Pege u srcu", u režiji Milorada Milinkovića, biće premijerno izvedena u subotu 18. juna u 21 čas u Fabrici Studentskog kulturnog centra Novi Sad (SKCNS).

.

Foto: Lea Bodor

Predstava je nastala po dramskom tekstu Moše Berahe, pozorišnog reditelja jevrejskog porekla, koji je svoju karijeru počeo još pre Drugog svetskog rata. Berahin tekst prati logoraše iz Osenbrika, logora u kom se i on nalazio tokom rata. Ovo je jedino Berahino sačuvano delo i otkriveno je sasvim slučano, objašnjava direktor SKCNS Obrad Škrbić.

"Unuk Moše Berahe, Roni Beraha, ispričao mi je da je njegov deda imao napisano delo koje je on pronašao na tavanu njihove porodične kuće u Zrenjaninu. Pročitao sam to delo, prosledio ga Miloradu Milinkoviću koji je odmah pristao da to, uz nužne izmene, režira. Za tri godine smo, uprkos koroni, došli do relizacije nečega što je više decenija čamilo na tavanu", kaže on.

Kroz ovo delo se problematizuju fašizam i antisemitizam putem svedočanstava zarobljenika smeštenih u oficirske logore širom nacističke Nemačke. Reditelj Milorad Milinković kaže da je ovo delo nešto što publika još uvek nije iskusila.

"Cilj je današnjim ljudima približiti to vreme kada je moral bio drugačiji. Predstava ima dozu čistote u očekivanjima tih mladih ljudi, što zvuči paradoksalno kada pomislite da se sve dešava u vreme najvećeg klanja u istoriji", rekao je Milinković.

pegeusrcu2 png

Posebna pažnja u dramskom tekstu posvećena je odnosu dvoje mladih ljudi, koji su se nažalost našli u logoru. Zato priču nosi grupa mladih glumaca koju čine Nenad Pećinar, Ivan Đurić, Aleksandar Gajin, Miroslav Fabri, Aljoša Đidić i Anđela Pećinar.

"Kroz ovu priču smo se najviše bavili time kako ljubav dvoje mladih ljudi i nužda za preživljavanjem dolaze u interakciju. Prošlo je od tada mnogo godina i na žalost i sada smo svedoci šta sve rat može da izazove", kaže jedan od glumaca Aljoša Đidić.

pegeusrcu3 png

Nakon premijernog izvođenja, u subotu 18. juna, publiku očekuju i reprize u nedelju i u ponedeljak. Predstava je nastala u produkciji SKCNS uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Gradske uprave za kulturu Novog Sada i Fondacije Evropska prestonica kulture.

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Besplatne predstave za učenike i studente

Pozorišni festival "Upad", koji je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, biće održan od 31. oktobra do 5. novembra u…

.

Počinje INFANT - pozorišni festival sa jasnom porukom

Jubilarni, pedeseti INFANT – internacionalni festival alternativnog i novog teatra - počinje 1. septembra uvodnom predstavom "Čovjek visine". U izboru…

.

Lekovita predstava za mlade

U Novom Sadu se već neko vreme igra predstava "Buđenje proleća - dečja tragedija", rađena po drami Franka Vedekinda iz…

.

Dramske radionice otvorene za sve

Novosadsko kulturno umetničko društvo "Svetozar Marković" ponovo je bogatije za dramsku sekciju. Nekada su je vodila imena poput Mire Banjac…

.

"Mefisto" Klausa Mana: psihološki profil kolaboracioniste

Glumica Danica Grubački preporučila nam je da ove nedelje pročitamo roman "Mefisto", najpoznatiji roman Klausa Mana koji govori o prirodi…

  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo