...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura / Pozorište

Mladi, idite u pozorište

07.11.2018.

Mladi danas sve ređe posećuju pozorište. Pored niza drugih izgovora, od kojih je jedan nedostatak novca, primetna je i nezainteresovanost za tu vrstu umetnosti. Mladi navode da im je draže i jeftinije da pogledaju film ili pročitaju knjigu. Postavlja se pitanje da li su vreme i tehnologija počeli da guše pozorište i da li je ekran zamenio pozorišnu scenu, kao i u mnogim drugim segmentima današnjeg života.

.

Miljana Pavlović, studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu na Odseku za srpski jezik i književnost , voli pozoriše i ono joj predstavlja svojevrsnu pasiju. Kaže da ne može da izdvoji poseban razlog zašto baš voli pozorište i to povezuje sa običnim stvarima u životu koje joj na isti način bude drugačiji osećaj i čini je zadovoljnom i srećnom.

"Sve više sam počela da idem u pozorište na kraju srednje škole i pri početku fakulteta. Nekad se desi da odem i po više puta u nedelji, na neku pozorišnu predstavu, operu ili slično, ali nekad se desi da po nekoliko meseci ne odem. U jednu ruku dovoljno često, ali ipak ne onoliko koliko bih volela i koliko bi trebalo da idem. Ono što pozorište svakako ima i što je jedna neverovatna stvar to je upravo ta sinestezija, gde veliku ulogu igraju i muzika i likovna umetnost i književnost i skoro sve umetnosti ako ne i sve zajedno. One doprinose tome da doživljaj u pozorištu bude to što jeste", rekla nam je Miljana.

pozoriste

Mladi u Novom Sadu sa kojima smo razgovarali uglavnom kao opravdanje zbog toga što ne idu u pozorište navode nezainteresovanost i nedostatak društva sa kojim bi ga posećivali.

Dejan Maksimović iz Pozorišta Promena kaže da u pozorištu u kom on igra najčešća publika jesu mladi, uglavnom studenti, dok s druge strane misli da je kod srednjoškolaca potrebno probuditi svest o tome koliki je značaj pozorišta.

"Mislim da su hiperprodukcija nekvalitetnih programa koji se nude na televiziji i društvene mreže uzeli primat u  životima mladih, tako da je jako teško da se oni usmere na nešto drugo. Nije nemoguće, ali mislim da je to veliki zadatak ljudi iz kulture, da baš tu populaciju dovedu u pozorište. Jedno kvalitetno pozorišno iskustvo sigurno bi moglo da 'ubaci klicu' i svakoga zarazi, da se nekada sigurno vrati u pozorište", kaže Dejan.

Jedna kulturna ustanova kao što je pozorište zaslužuje da je mladi mnogo više posećuju. Mnogi kažu da, ukoliko imate želju da idete u pozorište, ispunite tu želju sami sebi i nikada ne čekate na druge. A ukoliko nikada niste bili u pozorištu, pogledajte repertoar i možda on baš danas krije nešto zanimljivo za vas.

Prilog o ovoj temi možete preslušati u novom izdanju emisije "Pokretač" na našem podkastu.

Isidora Pilipović

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Vebinar o omladinskim razmenama

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar pod nazivom “Putuj u inostranstvo kroz omladinske razmene”. Vebinar je namenjen mladima od 13…

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo