...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura

O radio uživo na Festivalu Omladina

30.05.2015.

O radio nastavlja sa LIVE prenosima koncerata i festivala, kao i sa intervjuima sa izvođačima koji na njima nastupaju. Ovoga puta došli smo u Suboticu na festival "Omladina" koji je poznat i prepoznat kao najstariji festival neafirmisanih muzičkih autora u regionu! A ovogodišnji pobednici takmičarskog dela programa su Tevarbulebra!

.

     Photo by: Vukašin K.

U takmičarskom delu programa svaki bend imao je šansu da se predstavi sa dve pesme, a led su probili subotički Bombshelter Experiment, koji su imali težak zadatak zagrevanja publike i žirija ali su to majstorski uradili. Prva rečenica "Dobro veče omladino!" koju je sa bine uputio pevač Miloš Bibić dovoljno govori o publici. On je nakon nastupa došao u naš mobilni studio u kome je sa Sofijom i Vuletom razgovarao o značaju učestovavanja na ovom festivalu: "To je veoma bitno i lepo jer mladi bendovi imaju priliku da pokažu omladini šta znaju. Inače je naša andergraud scena jako razvijena ali to malo ljudi zna. Od slikara, muzičara, grafičkih umetnika ali je to jako podcenjeno, što će se nadam se  promeniti", rekao je Miloš.

Najmlađi bend koji je nastupio večeras bio je Neprijatno mi je ali na bini nisu odavali takav utisak. Eksperimentalni zvuk i dobra energija koju su slali sa bine pokazala je publici da su muzičari zaista vrsta koja nikada neće izumreti. Saksofonista Stojan Grubić kaže da je odlično što su imali priliku da nastupe na ovakvom festivalu: "Nadam se da će ovo prokrenuti neke stvari na bolje. Jednostavno mi želimo da se zajedno sa publikom osećamo spontano", zaključio je Stojan.

masa jpg

     Photo by: Vukašin K.

Mešavina rege i ska muzike je ono što je bend Uprize veoma dobro pokazao na bini. Pevač Tamas Ujhaz kaže da nikada do sada nisu uspeli da sviraju pred ovoliko ljudi. A ono što je uticalo na njihov rad jeste Bob Marli, ali i ska muzika: "Celo prošlo leto smo svirali i koristili smo svaku priliku da budemo na bini što će se nadam se i nastaviti".

Blues koji je u nekim momentima podsećao na neku "staru školu" majstorski su otprašili svoje dve pesme. Garage in July baranjski je bend, a pevač Bojan Đurđević rekao je za O radio da ih pokreće nasleđe bluza i rokenrola uopšte. "Oni imaju moć da ti totalno promene mišljenje. I to te zapravo odgaja. To je glazba koja te pokreće". Na pitanje kakva je situacija što se hrvatske muzičke scene tiče, Bojan je rekao da ona nikad nije bila bolja: "Ima mnogo festivala i klupskih svirki. A bend MORT je jedan od onih koji su zaista uspeli".

Beogradski Dingospo Dali jedini je bend sa ženskim vokalom i to ih je automatski izdvojio od ostatka takmičara. Sandra Grubić je odmah nakon nastupa prošetala i do nas i podelila utiske. "Ovo nam jako znači jer otac našeg bubnjara svira bubnjeve u Del arno bendu i on je takođe svirao na ovom festivalu. Nastavljamo porodičnu tradiciju". (smeh)

footka jpg

      Photo by: Vukašin K.

Raskid 13 je već prepoznatljiv u muzičkim krugovima. Slavko Kozomora iz ovog benda kaže da nikada nije na odmet svirati pred ovoliko publike. "Ja sam zaista zadivljen kako je publika reagovala na nas, pevajući sa nama i znajući pesme. Pojavio se veliki broj bendova i mladih muzičara sa dobrom perspektivom. A mislim da su mladi  više zaiteresovani za nove stvari i da će toga biti sve više".

Niški Tevarbulebra sa instrumentlnom muzikom jedini je bend ovog tipa na ovogodišnjem festivalu. Stefan Milojković našalio se da je redosled bendova napravljen prema udaljenosti od Subotice. A otkud ideja za isključivo instrumentalnu muziku? Stefan je strpljivo objasnio: "Naša ideja je bila da to bude instrumentalni bend jer nismo znali nikoga ko bi mogao da ispuni naša očekivanja. To je muzika koja sama priča priču gde god da odemo". Planiraju i izdavanje albuma koji će sadržati sedam pesama, a koga će izdati izdavačka kuća "Druga stvar", koju drži bend Popečitelji. 

Nikšićki Parapet sa zanimljivim konceptom dokaz je da nova muzička scena zaista gaji zvezde u usponu. Aleksandar Bogdanović basista i vokal kaže da je odlično biti deo festivala poput ovoga. "Ovakvi nastupi su nam bitni i više sviramo ovako nego po klubovima. Nikšić je uvek imao fenomenalnu muzičku scenu. Tamo su najpopularniji žanrovi hard rok i hevi metal, a ono što mogu reći o trenutnom stanju jeste da su sada nekako svi povezani i pomažu se međusobno. Jer to je scena i to tako treba da bude".

 

Jelena Mijatović

Možda te još zanima:

.

Septic baza: Punk is not dead!

Čitava rok kultura ponikla je na buntu, ideologiji pobune. Međutim, koliko nas koji volimo pank ili se čak deklarišemo kao…

.

Summer3p festival: Dve decenije prijateljstva i dobre energije

Leto u Subotici će i ove godine obeležiti Summer3P festival. Jubilarno 20. izdanje festivala, koje će se održati tokom predstojećeg…

.

Summer 3p: Žurke i filmovi, ali ove godine bez kupanja!

Festivalsko leto je u punom jeku, gotovo svakog vikenda se negde održava po neki festival, a jedan od onih na…

.

Summer3p od 26. do 28. jula

Novo, 17. izdanje festivala Summer3p biće održano od 26. do 28. jula na Muškom štrandu kraj Palićkog jezera. Ove godine nastupiće James Lavell,…

.

Otvoren konkurs za GIFEST #7

Organizatori sedmog regionalnog festivala gifova GIFEST raspisali su konkurs za učešće na ovogodišnjem festivalu, koji će biti održan 8. juna…

.

Otvoren konkurs za GIFEST#6

Organizatori šestog regionalnog festivala gifova GIFEST raspisali su konkurs za učešće na ovogodišnjem festivalu, koji će biti održan 9. juna…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo