...
TRENUTNO11:00 - 12:00Dnevna soba

Kultura

Nedeljni vodič od 8. do 14. novembra

08.11.2021.

Možda je vreme hladno i kišovito, ali će vas pregršt zanimljivih događaja ove nedelje sigurno ugrejati i oraspoložiti.

.

Ponedeljak, 8. novembar 

U okviru Art bioskopa CK13 počinje trodnevni ciklus filmova Luja Mala. Ovaj nepredvidivi filmski stvaralac obogatio je svet filma tokom skoro četrdesetogodišnje karijere koja ga je odvela od periferije francuskog novog talasa do avangarde američkog filmskog stvaralaštva. Urednik ovog ciklusa je Miloš Miletić. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a početak je u 19 časova.

Pogledajte film "Prisluškivanje" Frensisa Ford Kopole u Zenit booksu. Iako je Kopola scenario za "Prisluškivanje" napisao još 1966. godine, uspeo je da ga realizuje tek osam godina kasnije, u pauzi između dva "Kuma" i po sopstvenom priznanju to mu je omiljeni film. Iako, daleko podseća na Antonionijevo "Uvećanje", "Prisluškivanje" je pravi američki, ili pre, pravi novoholivudski film, sa potpunim rediteljskim autorstvom, nagrađen Zlatnom palmom u Kanu. Početak je u 19.30.

U okviru šestog festivala mentalnog zdravlja, u KC Labu će biti održana izložba plakata pod nazivom "Rodna ravnopravnost - naša odgovornost". Inspirisani radionicima, uz mentorski rad profesorice Slađane Ekres, učenici četvrtog razreda škole za dizajn "Bogdan Šuput" osmislili su plakate na temu "Rodna ravnopravnost – naša odgovornost". Na izložbi će biti dodeljene nagrade, a vi ćete imati priliku da vidite sve radove. Događaj će se održati uz poštovanje svih epidemioloških mera za sprečavanje širenja pandemije, održavanjem propisane distance i nošenjem maski. Početak je u 18 časova.

Utorak, 9. novembar

Jasper Stadhouders svira u KC Labu. Holanđanin je pretežno gitarista, ali takođe svira i druge žičane instrumente kao što su mandolina, bas gitara i kologo. Potiče iz muzičke porodice, oba roditelja su bili profesori muzike, pa su ga u ranoj mladosti izložili muziciranju. Jasper više voli da ne razmišlja niti imenuje muziku stilovima ili žanrovima, već primenjuje metode improvizacije, kompozicije, aranžiranja, strukturiranja i organizovanja muzičkog materijala kako mu odgovara. Upad je 300 dinara, a početak u 19 časova.

U kulturnoj stanici Svilara počinje dvodnevni festival eksperimentalnog filma i muzičkog videa – Experimental Superstars. Težište festivala je na kratkim, apstraktnim filmskim formama koje istražuju mogućnosti filmskog jezika i komunikacije vizuelnim sredstvima. Takođe, promoviše se i muzički video koji se koristi filmskim jezikom i nudi inovativno povezivanje muzike sa vizuelnim formama. Ove godine u selekcijama eksperimentalnog filma i muzičkog videa publika će imati prilike da vidi više od 50 radova nastalih u protekle dve godine.

Sreda, 10. novembar

Hitovi 90-ih i 2000-ih vas očekuju u KC Labu. Na ulazu ćete biti dočekani huba buba žvakom dobrodošlice koja će vas vratiti u detinjstvo i ubaciti u mood za slušanje pesama uz koje smo odrasli. DJ El Wise i DJ Beathoven će deliti DJ pult i pobrinuti se za sjajnu atmosferu. Upad je 200 dinara, a početak u 18 časova.

Četvrtak, 11. novembar

Rock Opera u SNP-u odaje počast grupi Queen povodom 50. rođendana. Imaćete priliku da poslušate kako u njihovoj obradi zvuče "Hammer to fall", "I want to break free", "Barcelona", "Love of my life", "Don't stop me now", "Bohemian rhapsody", kao i mnoge druge večne stvari, uz redovan repertoar Rock opere. Cena karte je 2.000 dinara, a početak u 20 časova.

Novosadski country blues bend The Bad Week svira u KC Labu. Strahinja Jajić (vokal i gitara), Stefan Stefanović Gile (usna harmonika) i Danijel Seethaler (bubnjevi) pobrinuće se za dobru atmosferu. Upad je 200 dinara, a početak u 18 časova.

Kvartet IL Belpaese nastupa u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Gudački kvartet osnovan je 2011. godine, kada njegovi članovi, koji godinama zajedno sviraju u različitim kamernim sastavima i orkestrima u zemlji i inostranstvu, dolaze na ideju da formiraju i svoj sastav. Tako iskustva i koncertnu praksu prenose u ovaj ansambl, što im daje još više prostora za muziciranje, ali i omogućava stvaranje prepoznatljivog stila. Početak je u 19 časova.

Novosadska grupa Amajlija održaće unplugged svirku u Eđšegu. Kako kažu iz benda, očekuje vas brodvejski nastup sa ciljem promocije novih pesama, ljubavi i vernosti kvalitetnoj muzici. Ulaz je slobodan, a broj mesta ograničen. Mesta možete rezervisati pisanjem Eđšegovoj Facebook stranici u inboks. Početak je u 20 časova.

Petak, 12. novembar

Killo Killo Banda i Mamurlook nastupaju u Fabrici. Studentski kulturni centar Novi Sad objavio je novi album Killo Killo Bande pod nazivom "Pobeda je biti čovek". Ovo je četvrti studijski album benda i čini ga 11 novih pesama, kao i jedan remiks, a na fizičkom izdanju objavljena su i dva singla kao bonus pesme: "Nema me" i "Vinska pesma". Vesela ska/pank družina Mamurlook trenutno promoviše svoj prvi album u izdanju SKCNS-a, "Vesela zemlja medija" i jedva čekaju da ga predstave publici. Priča se da su im svirke nezaboravne i da uvek uspevaju da opravdaju ime benda. Iz Mamurlooka poručuju da će na svirci biti zagarantovan odličan provod, sa dozom novosadskog šarma. Za ulaz će vam biti potreban zeleni sertifikat, a početak je u 19 časova.

Slušajte muziku 80-ih i pijte koktele u KC Labu. Ali Loobane i Zharulja pobrinuće se za dobru atmosferu, a moći ćete da probate i promotivne "Vice: On Ice koktel" koji su oni smućkali u saradnji sa šankerima. Upad je 250 dinara, a početak u 18 časova.

Beogradski DJ i producent Coeus vrti u klubu Tunel. Ovaj renomirani svetski DJ i producent osvaja sadržajnim setovima od melodičnog tehna i elektronike, do zaraznog disco zvuka. Jedan je od najaktuelnijih imena sa naše scene i član Afterlife labela sa dosta zapaženih izdanja. Upad je 500 dinara, a početak u 23 časova.

U Gerili vas očekuje post sovjetski klabing. Ako su slovenska kultura i gopnik čučnjevi sa petama do poda nešto što volite, ovo je pravi događaj za vas. Kako organizatori kažu, očekuje vas tona muzike iz regiona istočnog bloka Evrope. Ukoliko imate Adidas trendžu, obavezno je obucite. Ulaz je besplatan, a početak je u 19 časova.

Subota, 13. novembar

U KC Labu vas očekuje izložba Dreams are not inside. Radovi autorke Dia Andree predstavljaju produkt skupljanja, povezivanja i beleženja delova snova i žele da vam ispričaju priču kroz simbole smeštene unutar nadrealnih prostora. Muzička podrška izložbe biće Kyuzovic & Friends. Početak je u 18 časova.

Rainmaker – Iron Maiden tribute bend svira u Gerili. Ukoliko ste ljubitelj Mejdena i generalno hevi metal zvuka, ovaj događaj ne smete da propustite. Početak je u 19 časova, dok se za cenu karte još uvek ne zna.

LP Duo nastupa u Sinagogi. Nakon koncertne turneje po regionu, Francuskoj, Austriji, Japanu i Južnoj Koreji, s albumom "Duality", LP Duo – Sonja Lončar i Andrija Pavlović posle dve godine ponovo sviraju u Novom Sadu. Na ovom koncertu će biti izvedene neke od najnovijih autorskih kompozicija za dva klavira i sintisajzere, koje su Sonja i Andrija komponovali u proteklom periodu izolacije. Cena ulaznice je 1.000 dinara sredinu partera, dok je za parter sa strane 800 dinara. Početak je u 20 časova.

Kruševac geto ponovo nastupa u Pozorištu mladih. Zbog velikog interesovanja posle prethodnog nastupa, komedi rep dvojac ponovo će održati stand up show koji će vas nasmejati do suza. Cena karte je 1200 dinara, a početak u 19 časova.

U SKC Fabrici će biti održana berza ploča, stripova i knjiga. Na berzi će se naći stara, nova izdanja i rariteti, a održavaće se redovno, svake druge subote u mesecu. Ove subote predviđen je i muzički program, te će u podne na berzi nastupiti novosadski country blues trio Bad Week, koji priprema svoj prvi album. Berza počinje u 11 i trajaće do 15 časova. Učešće je besplatno, broj izlagača je ograničen, a oni koji žele da izlažu treba da se prijave na mejl minjadundjerski@yahoo.com ili na broj telefona 0648599951.

Nedelja, 14. novembar

Za poslednji dan u nedelji predlažemo Cookin' and groovin' u KC Labu. U opuštenoj popodnevnoj-predvečernjoj atmosferi moći ćete da uživate u hrani i muzici, a za sve to biće zadužen DJ NMNJ. Početak je u 17 časova.

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo