...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Kultura

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

06.04.2019.

Prolećno vreme iskoristite na najbolji mogući način!

.

Ponedeljak, 8. april

Žur buvljak ponovo počinje u Omladinskom centru CK13. Ukoliko imate bilo šta što vam više ne treba, a nekome može da zatreba (odeća, obuća, knjiga, društvena igra, alat, igračka) možete doneti ovde. Pored toga što možete doneti sve što vam padne na pamet, možete i da odnesete sve što vam se svidi. Novac je potpuno bezvredan, a ova razmena biće održavana svakog ponedeljka sa početkom u 20 časova. 

Diskusija o seriji "Jutro će promeniti sve" biće održana u Kulturnom centru Lab. Diskusiju vode dva klasična bindžera i samoprozvana filmofila, Ina i Bojana. Želja im je da svoje utiske, viđenje i tumačenje serije podele međusobno i sa onima koji bi želeli da pričaju o seriji. Da, međusobno, jer su se dogovorile da je do 8. aprila, razgovor na ovu temu zabranjen. Da li će se složiti u mišljenju ili započeti ideološku kavgu, to niko ne zna. Jedna stvar im je zajednička – misle da je serija dobar razlog da se razgovara o njoj. Početak je u 20 časova. 

Šta se desi kada momak sa Balkana ode u Ameriku i tamo upozna pravu ekipu? Desi se fuzija različite muzike sa različitih krajeva sveta, uobličena u miks rocka, punka i balkanskih ritmova i to nam stiže u obliku sjajnog gypsy-punk benda Kultur Shock. Oni će nastupiti u Gerila baru. U aprilu počinje evropska turneja kojom Kultur Shock promoviše aktuelni album D.R.E.A.M.  Za razliku od velikih koncerata i velikih bina, ovde ćete imati priliku da uživate u blizini benda i da sa njima delite energiju gledajući ih u oči, što svakako nosi jednu posebnu draž. Ulaz je 1.000 dinara, a početak u 22h. 

Utorak, 9. april

Iconoclast stiže u CK13. U pitanju je avangardni jazz/punk duo i čine ga Julie Joslyn (alt saksofon, violina, elektronika, perkusije, vokali) i Leo Ciesa (bubnjevi, perkusije, klavijature). Postoje od 1987. godine i do sada su izdali 11 albuma. Vremenom su stvorli autentičan zvuk prevladavajući jasne žanrovske odrednice, a snagom i odvažnošću proširuju okvire duo formata, istražujući akustične i električne zvukove, kombinujući kompoziciju i improvizaciju. Ulaz je 250 dinara, a početak je u 21 čas. 

Četvrtak, 11. april

Osiječki hip hop bend Krankšvester ponovo dolazi u Shamrock. Rezervacije stolova nisu moguće za ovu svirku, tako da dođite ranije i zauzmite svoje mesto. Upad je 600 dinara, a početak u 22.

Projekat Epiphany gostuje u KC Lab-u. Pera Krstajić i Peđa Milutinović započeli su ovaj projekat kao duo, a nakon nekog vremena pridružili su im se Luka Ignjatović i Sava Miletić. Oni izvode autorske kompozicije Pere Krstajića. Zvuk koji donose je kombinacija istoka i zapada, uz dosta elektronike i modernih gruvova. Uz svirku uživo koriste matrice i semplove koji obogaćuju zvuk benda i donose zvuk danasnjice. Ulaz je 200 dinara, početak u 21 čas. 

Super talentovani Gert Taberner održaće svoj premijerni koncert u Novom Sadu u klubu Firchie Think Tank. Njegova podrška biće talentovani Matteo E. Basta iz Itaije. Cena karte je 400, dok će na dan koncerta biti 600 dinara. Početak je u 20 časova. 

Petak, 12. april

Multietnička atrakcija nastupiće u Crnoj kući. Kao local support i uvertira tu je DJ Inquisitor koji će puštati ljuti i obskurni rock'n'roll. Ulaz je 300 dinara, početak u 21. 

Festival srpskog podzemlja 5 biće održan na Novosadskom sajmu. Ove godine nastupiće 16 bendova, a festival traje dva dana. Kompletan lajnap možete naći ovde. Ulaznice za ovaj festival možete nabaviti putem Gigstix i Ticketvision prodajne mreže, po ceni od 500 dinara.

Benefit zabava za festival "Iluzije slobode" biće održana u Domu b-612. Njihova zamisao je da naprave žur koji će početi već u popodnevnim časovima. U tom periodu muziku će birati DJ Spirit Of Keith Moon, a Squeegee ekipa će štampati majice sa motivima festivala "Iluzije slobode". Paralelno sa time bićete u prilici da uživate u đakonijama koje će pripremiti Ananda vegan kolektiv. Nešto kasnije nastupiće bendovi JKMAMKK, Sv. Pseta i Smrt razuma. Početak zabave najavljuju za 18 časova, dok svirka sigurno neće početi pre 22. Ulaz je 300 dinara. 

Još jedan u nizu koncerata "Live@SoulPeddler" ovaj put predstavlja četiri benda koji su žanrovski totalno različiti, a opet energetski slični. Lazar - Space/rock instrumentalni trio sastav koji će vas provozati svojim neparnim ritmovima ali uz ambijentalne deonice iz najlepših snova i opustiti.. To je ekipa sjajnih muzičara koju su se našli u ovom sastavu i funkcionišu kao dobro podmazana mašina. Flatlander, najnoviji novosadski sastav, a u suštini ekipa starih vukova iz raznih bendova (Ex-Face it, Ex-Whorses, Ex-Doy me kokosh). Imali su svoj prvi nastup na Brutal Fest III, a evo ga i drugi. Subotička kantautorka Anamarija Tumbas, pod stejdž imenom "Anne Marie", svojim pesmama osvojila je pažnju ljubitelja indie i alter pop zvuka. Poznata je kao saradnica mnogih autorskih "underground" bendova kao što su Zli jezici, Sputnik i Wooden Ambulance. Samostalno nastupa tek nešto više od godinu dana, a svoj stil karakteriše kao sladunjavi dark pop oslanjajući se na emotivne tekstove, električnu gitaru i vokalne lupove. Prst u Ljubu- Anarho trojka neprijatnog izgleda i sumnjivog muzičkog kvaliteta. Početak je u 20 časova.

Ekipa Nipplepeople nastupiće u Gerili. Ovaj sada već dobro poznati elektro-pop duo, prvo je privukao pažnju singlom "Sutra", zatim nastavio da oduševljava publiku nižući hitove "Broj", preko "Bolji", "Balkan Express" i "Ne volim te", da bi nas sve razneli obradom Zden Kovačiček "Frka". Nipple People je jedan od najaktuelnijih elektropop sastava u regionu a pored sjajnih nastupa i muzike, karakteristični su i po tome što tajanstveno čuvaju svoj privatni identitet. Do danas, široj javnosti je identitet članova benda ostao potpuno nepoznat. Početak je u 22:30, ali karata više nema. 

Subota, 13. april

Crna kuća proslavlja svoj 12. rođendan. Tim povodom na ovoj lokaciji biće održano više zanimljivih događaja. Projekcija kratkih dokumentarnih i igranih filmova iz SFRJ perioda, umetnička instalacija "FilodenDRON" izložba "signal-iza-C-i-JA" Vladimira Milojkovića u Galeriji CK13, otvaranje bašte CK13, predstavljanje publikacije "Živa ograda", zajednička veganska večera by Otvorena kuhinja CK13, drum Circle i Popečitelji. Večera i ulaz na koncert se plaćaju donacijama. 

Festival srpskog podzemlja.

Stereo Banana stižu u Gerilu. Kao neko ko je imao priliku da ih sluša na Arsenal festivalu, savetujemo vam da nabavite karte što pre. Intergalaktička kaznena ekspedicija pod imenom Stereo Banana je pre nekih pet  proleća izbacila svoj debi album pod nazivom naziv "Šijemo sambu", a u muzičku orbitu lansirao ih je singl "Da li vi masturbirate pred grad?".  Sa njihovog drugog albuma "Munje Nebjeske", najviše ih je proslavila pesma "Nemoj da znojiš tehniku", zbog koje su u štampi stekli epitet "domaćih Chemical Brothers". Prethodni  singl i koncertni favorit, pesma "Melem", završila je te godine na prvom mestu MTV-eve liste "Domaćica". Eksplozivni niški dvojac  je poslednjih par godina protutnjao brojnim domaćim I regionalnim festivalima, kao što su  EXIT, LoveFest, Seasplash, Arsenal, Backyard Art, Regius , Belgrade Beer Fest… Novu sezonu započeli su nastupom na beogradskoj Kontakt konferenciji, a u subotu, 13. aprila, novosadska publika će imati priliku da pored standardnih eksplozivnih hitova, premijerno čuje i par novih pesama koje su spremili za ovo leto. Ulaz je 500 dinara, a početak u 22:30. 

Zagarantovan provod ponovo u Kulturnom centru Lab. NUDGE su Alek Bošković i Vojkan Bećir, dugogodišnji činioci klupske i muzičke scene. Obojica paralelno na različitim projektima rade PR u muzičkoj i zabavnoj industriji, bave se novinarstvom i uredništvom programa klubova i festivala. Diplomirani DJ novosadske disk džokej škole, AM HI godinama sakuplja trake u želji da ih podeli sa drugima na podijumu. Odmah po uzimanju DJ diplome staje za pult novosadskih i beogradskih klubova i svojom eklektikom i tehnikom osvaja srca publike ali i dugogodišnjih DJ veterana. Najviše se pronalazi u techno žanru, ali za Nudge B2B specijal se oslanja na svoju versatilnu i eklektičnu prirodu. Početak je u 21. 

Nedelja, 14. april

Atipic matinee 18 čeka vas u Kulturnom centru Lab u 18 časova. Očekuje vas atipična muzika koju puštaju: NEUTRON (WAXX TRAX) i Techa. Kao i prošli put sve je to muzička podloga za izložbu radova Marine Matović. Organizator je Šapošnjikov izložbe Galeanthropy vol. 2. Ulaz je 100 dinara, a žurka traje do 1 sat posle ponoći.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Malo Exita i još malo Exita!

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Za kraj juna, od svega po malo! 

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. februara

Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...

.

Opustite se uz virtuelnu bojanku

Ponedeljak sam po sebi ume da bude vrlo stresan. Zašto se lepo ne biste opustili uz aplikaciju za bojenje?

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo