...
TRENUTNO19:45 - 20:00Prava stvar

Kultura

Nedeljni vodič od 5. do 11. septembra

04.09.2022.

Hladnije septembarsko vreme donosi nam mnogo interesantnih događaja u vidu svirki, festivala, žurki, seminara i projekcija filmova.

.

Ponedeljak, 5. septembar 

Trodnevni ciklus filmova posvećen evropskim trilerima očekuje vas u CK13. Evropski filmovi su poznati po rizikovanju i eksperimentisanju sredstvima, posebno imajući u vidu da ni približno ne zavise od zabrinutosti kao što je povraćaj investicija u poređenju sa filmovima koje proizvode mnogo veći američki studiji. Triler žanr je jedan od najpoznatijih žanrova u Evropi, ako ne i najpoznatiji, i ova mala grupa filmova je jedan od njegovih najboljih predstavnika u kojoj se triler prepliće sa misterijom, kriminalom i crnim humorom. Za tri dana moći ćete da pogledate filmove Pusher III, In Bruges i The Vanishing. Početak projekcija je u 20 časova, a ulaz je slobodan. 

Utorak, 6. septembar 

Seminar "Očuvanje zemljišta u gradu i klimatske promene" očekuje vas u omladinskom centru OPENS. Zemljište je neobnovljiv prirodni resurs od koga zavisi proizvodnja celokupne hrane za čovečanstvo. Očuvanje zemljišta u gradovima pod vegetacijom može značajno da nas rashladi i poboljša ranjivost gradova na ekstremne padavine. U gradovima o zemljištu treba razmišljati kao o moćnom toplotnom izolatoru i rezervoaru vode. Za to je potrebno identifikovati toplotna ostrva u gradovima i osloboditi ih betona, kao i sve druge površine koje se mogu zameniti vodopropusnim pločnicima. Predavačica će biti dr Jordana Ninkov, naučna savetnica u oblasti zaštite životne sredine - zemljišta, zaposlena na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. Početak je u 19 časova.

Sreda, 7. septembar 

The Prodigy veče vas očekuje u Lazinom teletu. Ovo je tematsko veče posvećeno pre svega grupi The Prodigy, ali gde se može čuti za svakoga po nešto. Kvalitetan elektro i gitarski zvuk. Od gitarskog zvuka možete očekivati po neki hit od Rage Against The Machine, Beastie Boys, Iggy Pop, Nirvana, Foo Fighters, Limp Bizkit, Guano Apes, Deftones, System of a down i Rammstein. Moći ćete da čujete još po nešto, što će po svojoj sirovoj energiji probuditi u vama taj Prodigy vibe - Skrillex, Chase & Status, Pendulum, Kosheen, Junkie XL, Empirion i Lunatic Calm. Upad je 200 dinara, a početak u 22 časa.

Promocija zbirke pesama "To nije ljubav" Bojane Končarević održava se u KC Labu. Bojana Končarević definiše ljubav kroz ono što ljubav nije i kroz svoje stihove nas hrabro upoznaje sa svojim emocijama i razmišljanjima. Početak je u 19 časova.

Stand up show Srđana Dinčića "U procesu" očekuje vas u Domu kulture. Ovo je peti po redu specijal Srđana Dinčića, jednog od pionira stand up scene i člana organizacije Standup.rs od samih početaka. Karta je 1100 dinara za sedeća, a 800 za stajaća mesta. Na dan nastupa iznosiće 1200 dinara. Početak je u 20 časova.

Promocija knjige Grejla Markusa "Dorsi, Pet opakih godina muzike za ceo život" očekuje vas u American corneru. O Dorsima je napisano mnoštvo knjiga. Ovo je prva koja u središte čitalačke pažnje ne stavlja ni mit oko Dorsa, ni veo misterije kojim su obavijeni, niti kult smrti Džima Morisona, odnosno doba čijom se personifikacijom on neretko smatra. Markusovi Dorsi su knjiga koja je fokusirana isključivo na njihovu muziku. O knjizi će govoriti prevodilac "Dorsa", prof. Zoran Paunović i novinar Vitomir Simurdić. Početak je u 18.30.

Četvrtak, 8. septembar 

Animal Instinct sviraju u Lazinom teletu. Na repertoaru će se naći Muse, RHCP, Negative, Guano Apes, RATM i još mnogo toga. Ulaz je slobodan, a početak je u 22 časa. 

Language exchange club vas očekuje u Radio cafeu. Kako kažu organizatori, vežbaćete jezike sa ljudima iz celog sveta, steći nove prijatelje i odlično se zabaviti. Početak je u 20 časova.

Petak, 9. septembar 

Novosadski festival knjige NOFEK održava se u dvorištu hotela Vojvodina. Pored promocija mladih autora i afirmisanih umetnika, očekuju vas i veče posvećeno rok književnosti, upoznavanje sa prevodilačkim i uredničkim radomkod mladih, predstava, interaktivni pregled književne istorije i mnogo drugih aktivnosti. Početak je u 11 časova. 

Direct Drive, Echo Spiritus, Kruz Roudi i Voden nastupaju u CK13. Direct Drive je osnovan davne 2011. godine. Bend je od samog početka, osim ljubavi prema svirci I kvalitetnim kompozicijama modernih i savremenih rock/punk/metal/grunge/alternatinih izvođača, imao ujedno i motiv – promociju kvalitetnog i sirovog rock 'n' rolla, radi sveopšte koristi muzičara i prisutnih posetioca svirke. Echo Spiritus osnivaju gitarista Aleksandar Pavlović i bubnjar Zoran Кandić, koji je ujedno i primarni tekstopisac. Teme koje često pokrivaju introspekciju, prirodu socijalnih odnosa i nesklad svakodnevice sa težnjom ka trajnijem smislu prati muzika kojoj je cilj da slušaocu na instinktivan način prenese atmosferu koja vlada u tekstovima. Кruz Roudi je bend koji čine tri momka iz različitih gradova, okupljenih u Novom Sadu. Njihov zvuk predstavlja mešavinu muzičkih pravaca, od kojih najviše dolaze do izražaja indi rok, fank i alternativa. Voden je one-man muzički projekat, inspirisan muzikom različitih epoha i žanrova (od antičke do elektro muzike), prožet zvukom gitare. Кrajni produkt te kombinacije najsigurnije je opisati kao eksperimentalni. Upad je 400 dinara, a početak u 20.30. 

Puberaj slavi 7. rođendan, a tim povodom vrti Kristijan Molnar. Ulaz je slobodan, a početak je u 21.30. U subotu će vrteti Nexie.

Otvaranje izložbe "Tschuschgewerbe" Uroša Nedeljkovića očekuje vas u American corneru. Izložba post-vandalističkih slika, odnosi se emocionalno prema savremenom čoveku iz „omeđene periferije“. Iako u delima Nedeljkovića nema označavajućih formi lokalizma prema kojem je izložba konceptualno opredeljena, autor vandalskim likovnim gestovima oblikuje i ekstrapolira vlastiti odnos prema krizi poretka i vrednostima okoline. Otvaranje je u 19 časova.

Subota, 10. septembar 

Berza ploča, stripova i knjiga održava se u Fabrici. Na berzi će se naći stara izdanja, nova izdanja i rariteti, a održavaće se redovno tokom cele godine, jednom mesečno. Berza počinje u 11 časova i trajaće do 21 čas. Broj izlagača je ograničen, a učešće se naplaćuje 500 dinara po štandu. Oni koji žele da izlažu treba da se prijave na mejl berza.skcns@gmail.com. 

Dvodnevni seminar alternativnih politika "Kako do borbenog sindikata?" očekuje vas u CK13. Seminar koji Radnički glas organizuje u saradnji sa CK13, ima za cilj da polaznike i polaznice nauči konkretnim veštinama sindikalnog organizovanja zasnovanog na ideji klasne borbe. Dobrodošli su srednjoškolci, studenti, kao i osobe koje ne studiraju; zaposleni u privatnom ili javnom sektoru, u organizacijama civilnog društva i nezaposleni, zainteresovani za promišljanje i izgradnju društvenih i ekonomskih alternativa. Prednost će imati mladi do 30 godina, a odabir će se vršiti na temelju motivacije, obrazloženju prijave i korisnosti seminara za prijavljene. Prijave se vrše putem online formulara kojem možete pristupiti klikom na sledeći link: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSeVw3gEJJOdX7.../viewform. Početak je u 10 časova.

"Love like blood" dark party očekuje vas u rusinskom kulturnom centru Matka. Pravi događaj za fanove 80s & 90s zvuka, gitarskih bendova, ebm zvuka, darkwave, goth, post punk, industrial rock i retrowave. Upad je 200 dinara, a početak u 21 čas.

Forgotten Scream, SIDES i Y.o.X nastupaju u CK13. Forgotten Scream je zrenjaninski metalcore bend osnovan 2010. godine. Svirački su aktivni od 2018. godine, a iza sebe ima dva albuma "Changes" i prošlogodišnji "Hourglass". SIDES je beogradski Djent / Progressive Metalcore sastav sa solidnim stažom koji ćete konačno imati priliku da vidite uživo u Novom Sadu i da se dobro iskačete u publici. Y.o.X je metal/deathcore/hardcore bend iz Valjeva. Nastao je 2005. godine i osnovali su ga najbolji prijatelji, a kasnije i kumovi, Goran i Srđan, ujedno i jedina dva člana benda iz originalne postave. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Infant festival u SNP-u otvoriće poznata drama "Gospođica Julija" u izvođenju bečkog dvorskog pozorišta Burgtheater. Remek delo Augusta Strindberga deo je pozorišnog alfabeta koji priželjkuje svaki glumac. Izvedbom ove predstave, glumci Burg teatra pomeraju granice poimanja glume i glumačkog talenta, posvećenosti, koncentrisanosti, scenske sveprisutnosti. Svedena scenografija, pronicljivo i precizno postavljeno svetlo doprinose raskošnoj jednostavnosti ove izuzetne predstave. Karte se mogu kupiti na biletarnici Pozorišta po ceni od 1000, 1500 i 1700 dinara. Početak je u 18 časova.

Cirkuski performans "Bosa" očekuje vas u Magacinu u Kraljevića Marka. "Bosa" je cirkuski performans hrvatskog kolektiva Tricycle Trauma koji nas svojim jedinstvenim stilom voza između tradicije i današnjice. Upad je na donacije, a početak je u 20 časova.

Nedelja, 11. septembar 

Pozorišna predstava "Na litici" igra se u kulturnoj stanici Rumenka. „Na litici“ je predstava u režiji Zorana Zarubice po komadu „Norveška danas“ švajcarskog pisca Igora Bauersime. Egzistencijalistička romantična komedija o dvoje mladih koje traže smisao života nastala je po istinitoj priči. Na internet čet rumu Julija objavljuje da želi da se ubije i da ne želi to da uradi sama. Početak je u 19 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo