...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Kultura

Nedeljni vodič od 30. januara do 5. februara

29.01.2023.

Opraštamo se od januara i ulazimo u februar, čiji nam početak donosi gomilu zanimljivih događaja.

.

Ponedeljak, 30. januar 

Mesec prevencije trgovine ljudima obeležava se u American corneru. Ovom prilikom okupiće se pripadnici anti-trafficking zajednice da razmene iskustva iz rada na suzbijanju trgovine ljudima u Srbiji i sa stručnih razmena sa Sjedinjenim američkim državama, kao i primere dobre prakse. U okviru panela govoriće se o sveobuhvatnom pristupu u borbi protiv trgovine ljudima, zatim o pristupu zasnovanom na pravima i potrebama žrtava, dok će poslednji deo biti rezervisan za generisanje ideja i predloga za akciju protiv trgovine ljudima. Početak je u 12 časova.

Predstava "Proslava" igra se u pozorištu Promena. Helje, glava porodice, slavi svoj 60. rođendan u danskom selu ubrzo nakon smrti njegove ćerke Linde. Njegov sin, Krestjan, koji je došao na rođendan, ima plan. On otkriva porodične tajne. Proslava ubrzo postaje veče porodičnog otkrovenja. Cena karata nije navedena, a početak je u 20 časova.

Događaj "Sounds of Revolution - the 60's" očekuje vas u American corneru. Može se reći kako su sve značajne promene, pobune i borbe za razna ljudska prava najviše bile reflektovane kroz muziku, pesme i ljude koji su ih prenosili generacijama. Amerika je posle Drugog svetskog rata izmislila džez i rokenrol kao napitak života, prvenstveno namenjenog mladima. Menjao se pristup obrazovanju, pogledu na svet, modi, shvatanju života. Svi ovi gerilci i borci za ljudska prava slušali su muziku. Svako je imao svoj saundtrek života, ritam za marš koji je probijao sve barikade ka ostvarivanju novih ljudskih prava. Upravo zato program "The Sounds of Revolution" sistematično nudi sve ove promene i primere kroz dekade američkog društva posle Drugog svetskog rata obrađene kroz prizmu muzičkog stvaralaštva. Početak je u 18.30.

Utorak, 31. januar 

Promocija knjige pesama Jelene Kalajdžije očekuje vas u Digitalnom omladinskom centru. Jelena Kalajdžija rođena je u Pakracu. Osnovne i master studije završila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na Katedri za srpsku književnost i jezik. Bavi se istraživanjima novih načina čitanja. Dobitnica je pohvala "Dositejevo zlatno pero" za 2020. i 2021. godine, te nagrade Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije "Novica Tadić" za zbirku poezije "Prljavi Snješko na usijanoj haubi". Početak je u 19 časova. 

Infoteka CK13 organizuje Bistrionicu na temu da li će biti rata. Od eskalacije rata u Ukrajini prošle godine, a i ranije, atmosfera kod nas postala je neprijatnija. Jačanje desnice, anti-LGBT+ sentimenta, nacionalne mržnje, kao i povećavanje fizičkih incidenata na našim prostorima (kao što su napadi na Hrvate u Novom Sadu, ali i napadi na Srbe na Kosovu i Sarajevu) dovode nas do sve većeg i većeg zveckanja oružja od strane lokalnih političara. Na Bistrionici će se pričati o svemu ovome i da li postoji realno rešenje za te probleme ili je rat na žalost neminovna realnost. Da li ćemo se uskoro naći u ratu, šta ćemo u tom slučaju raditi, da li će se graditi antiratni pokret i kako bi on trebalo da izgleda, ako će ga biti. Početak je u 19 časova.

Sreda, 1. februar 

Best of veče Srđana Dinčića vas očekuje u Domu kulture. Srđan Dinčić će vas provesti kroz najbolje fore iz svoje dvanaeastogodišnje karijere. Karte su 1.100 dinara, a početak je u 20 časova.

Jam session organizuje se u KC Labu. Sa vama će biti bubanj, bas, gitara, klavijatura, violina, perkusije, vokali, a moguće i još poneki instrument. Početak je u 19 časova.

Predstava "Pošteni provalnik" igra se u Pozorištu mladih. Ko je provalnik i lopov, a ko kome krade muža, možete videti u ovoj komediji pozorišta "Boško Buha". Igraju Viktor Savić, Aleksandar Radojičić, Katarina Marković, Borka Tomović, Aleksandra Tomić, Nemanja Oliverić i Zoran Cvijanović. Karte su 1.100 dinara za balkon, a 1.300 za parter. Početak je u 19.30.

Četvrtak, 2. februar 

Hornsman Coyote nastupa u KC Labu povodom rođendana Boba Marleya. Pored standardnog repertoara, Hornsman Coyote će izvesti i desetak pesama Bob Marleya uz originalne matrice koje su mu nedavno ustupili legendarni The Wailers. Cena karata nije navedena, a početak je u 20 časova.

Radionica "Digitalni (i drugi) alati u radu sa grupama" održava se u CK13. Radionica je namenjena svima koji: imaju trenersko iskustvo i/ili iskustvo u facilitaciji, ali i oni koji ga nemaju a radoznali su da čuju o tome kako sve ovo izgleda iz perspektive nekog ko se ovim bavi; žele da čuju više o međunarodnim prilikama za neformalno i informalno učenje; organizuju radionice, treninge ili žele da ih organizuju u bliskoj budućnosti. Prijave su na https://forms.gle/fnmpeMSkYJY5vUu18. Početak je u 17.30.

Language club održava se u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleski, ruski, nemački, španski i italijanski. Početak je u 20.30.

Karaoke žurka je u Gerili. Početak je u 21 čas.

Petak, 3. februar 

Woo Way nastupa u kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Duo Woo Way čine Dunja Crnjanski na klaviru i izraelsko-meksički kontrabasista Daniel More. Ulaz je slobodan, a početak je u 20 časova.

Forever young 80's party je u Fridi. Očekuje vas muzika pretežno inspirisana 80-ima, new wave, synth pop, retrowave, italo disco i synthwave. Za odabir muzike zadužen je DJ Inquisitor. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Andrew Meller i The HeroY "vrte" u Tunnelu. Andrija Antić, poznatiji kao Andrew Meller prisutan je na sceni od 2009. godine, kada je zajedno sa Robertom Žigraijem (TKNO) pokrenuo projekat ReWire. Kako je vreme prolazilo i zvuk se menjao, rešili su da svako pođe svojim putem kada je 2014. nastao projekat Andrew Meller. Prvenstveno kao DJ, pa kao producent, ne ostavlja publiku ravnodušnom. Lokalnu podršku pružaće mu The HeroY. Upad je 500 dinara pre ponoći, a 700 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Pop hor Radio i Drum ’n’ Zez nastupaju u Domu kulture. Kako kažu organizatori, biće to veče lokalnih himni i svetskih hitova. Karte se prodaju po ceni od 600 dinara, dok će na ulazu iznositi 800. Početak je u 21 čas.

Humanitarna žurka Izuvanje organizuje se za malog dečaka Miloša. Nastupaju El Wise, Lock'd, Jutro, RetroHitList i Told Ya. Upad je 300 dinara, a svi prihodi od ulaznica biće uplaćeni za Miloša. Početak je u 21 čas.

Subota, 4. februar 

Six Pack svira u Gerili. Six Pack je sa Novim Sadom uvek imao čvrstu prijateljsku relaciju i veliku fan bazu, počevši od snimanja spota za jedan od njihovih najvećih hitova "Fabrička greška", rasprodatih svih eminentnih klubova, pa sve do koncerata na više Exit festivala. Karte se prodaju po ceni od 800 dinara, dok će na ulazu iznositi 1.000. Početak je u 22 časa.

Luton i Šćepa "vrte" u Tunnelu. Ovaj dvojac čine braća. Jedan mlađi, drugi stariji. Jedan basista i DJ, drugi DJ. Oboje sa iskustvom za primer, za relativno kratko vreme što su na sceni. Upad je 500 dinara pre ponoći, a 800 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Dvodnevni seminar "Previše vremena je prošlo: radikalni feminizam za muškarce" održava se u CK13. Kroz program seminara obradiće se pitanja društveno-istorijskog konteksta nastanka i razvoja feminizma kao političkog pokreta za oslobođenje žena, učenja i praksi radikalnog feminizma, patrijarhalnog sistema i njegovih institucija, ideologije muške nadmoći i seksualnog nasilja kao osnovnog principa sprovođenja muške nadmoći, politike savezništva muškaraca u feminističkom pokretu i ostvarenju feminističke vizije sveta bez patrijarhata. Prijave su na https://docs.google.com/.../1FAIpQLScFQGZhj1rE4Q.../viewform. Početak je u 11 časova.

Premijera mjuzikla "Tri" očekuje vas u pozorišnij sali NIS-a. Ova plesna predstava u 11 činova inspirisana je istinitim događajem i predstavlja priču o tri mlade balerine različitih balkanskih nacija, njihovim odnosima, životnim izborima i odlasku u Ameriku. Karte su 1.500 dinara, a početak u 20 časova. Ukoliko propustite, mjuzikl ćete moći da pogledate i sutradan.

Dead Dog Summer, The Phonerings, Drown i See It My Way nastupaju u CK13 u okviru Make Vojvodine emo again događaja. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Cover bend Tragovi Prošlosti nastupa u Domu kulture. Kako kažu organizatori, ako volite dobar provod, ovaj nastup ne smete da propustite. Upad je 500 dinara, a početak u 22 časa.

Neprijatelj Prelazi Zeku nastupa u klubu Mitraljez, u Zrenjaninu. Deceniju rada bend je zaokružio albumom "Krv, suze i nojz" koji opisuje njihovu suštinu kao benda. Glavni adut benda jesu koncerti, a s obzirom na energičnost koju iskazuju na njima, zvaničan live album se nametnuo kao logično rešenje. Upad je 400 dinara, a početak u 22 časa.

Nedelja, 5. februar 

Dan za odmaranje i Oradio.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Na kraj Limana Žuta kuća

Žuta Kuća na livadi između Limana i Štranda živela je pet godina. 

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. marta

Prva nedelja marta donosi u Novi Sad dosta zanimljivih događaja, pogotovo koncerata.

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo