...
TRENUTNO20:00 - 21:00RetroTips

Kultura

Nedeljni vodič od 29. januara do 4. februara

28.01.2024.

Grad Novi Sad 1. februara slavi rođendan, pa vas stoga očekuje nekoliko interesantnih događaja. Pored toga, prvu nedelju februara obeležiće razni koncerti.

.

Ponedeljak, 29. januar 

Predlažemo odlazak u bioskop ili pozorište

Utorak, 30. januar 

Muzički otvoreni mikrofon je u Fridi. Na bini će već čekati spremna jedna gitara i, naravno, otvreni mikrofon. Početak je u 20 časova.

Novosadska premijera predstave "Svadbena zvona" očekuje vas u Pozorištu mladih. Komad "Svadbena zvona", Davora Špišića, prati priču o troje usamljenika, društvenih marginalaca koji se ne snalaze u predatorskom bezdušnom vremenu. Vremenu u kojem je ljudskost postala više mana no vrlina. Osim što pokušavaju preživeti sa što manje ožiljaka, oni ne odustaju u traženju srodne duše. Samoća nije njihov izbor, nego realnost ranjivih emocija. "Svadbena zvona" imaju žanrovsku kombinaciju komedije i melodrame. Cena karata nije navedena, a početak je u 19.30.

Filokafe na temu "Smisao i umeće ljubavi" održava se u Bulevar booksu. Za učestvovanje u filokafeu nije potrebno nikakvo predznanje iz akademske filozofije, već samo želja za razgovorom i druženjem. Na meniju filokafea mogu se pronaći pitanja o smislu, sreći, dobrom životu, usamljenosti, autentičnosti, prijateljstvu, ljubavi, mržnji, nadi, patnji, empatiji, smrti, uspehu i neuspehu, radu... Prijava je obavezna putem mejla filocentar@gmail.com ili porukom putem Instagram profila @filocentar ili na Fejsbuku Filocentar Centar za edukaciju i filozofsku praksu. Početak je u 19 časova.

Sreda, 31. januar 

Novosadska premijera barokne opere "Rinaldo" Georga Fridriha Hendla održava se u Sinagogi. Pod okriljem Nove Beogradske Opere, koja ove godine slavi 10 godina od svog osnivanja, ovaj projekat okupiće istaknute domaće i međunarodne umetnike iz preko deset zemalja - od Italije i Austrije, preko Nemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Irske, Hrvatske i Madjarske, pa sve do Rusije i Južne Afrike. Karte su 1.000 dinara, a početak je u 20 časova.

Premijera novog stand up showa "Crni humor" je u London pubu. Nastupaju Marija Žagar, Nemanja Dimitrijević, Ilija Petrović, Mišo Babić, Vuk Vujačić, Ivan Nikolić i Nikola Radojlović. Upad je 600 dinara, a početak u 20 časova.

Četvrtak, 1. februar 

Dalmatinski stand up show je u Areni Cineplex. Nastupaju Ivica Lazaneo, Josip Škiljo, Tomislav Primorac i Ante Travizi. Karte su 1.200 dinara, a početak je u 20 časova.

Vojvođanski Blues Band nastupa u Domu kulture. Koncert se održava povodom četvrtog izlazećeg albuma i 276-og rođendana Novog Sada. Specijalni gosti biće Voja Savkov, Ivan Fece Firči, Peca Banjac i Čombe. Karte su 800 dinara, a početak je u 21 čas.

Izložba "Čudesni svet Mire Brtkove okom maga Pavela Surovog" otvara se u Eđšegu. Povodom proslave Dana grada Novog Sada, u večeri otvaranja izložbe biće priređena i modna revija haljina Mire Brtke, velikog imena domaće i evropske umetničke scene, koja je najveći deo života provela u Novom Sadu. Otvaranje je u 19 časova, a izložbu možete da pogledate do kraja februara.

Karaoke veče je u Gerili. Upad je 200 dinara, a početak u 19 časova.

Andrej Balaž nastupa u kulturnoj stanici Barka. Jedan od najtalentovanijih mladih violinista, ovogodišnji laureat nagrade "Najbolji student Univerziteta u Novom Sadu" i "Student generacije na Akademiji umetnosti", Andrej Balaž, predstaviće se koncertom i razgovorom koji će voditi Milica Stojadinović. Početak je u 19 časova. 

Petak, 2. februar 

Novosadski noćni bazar održava se na Ribljoj pijaci. Očekuju vas mali proizvođači prehrambenih proizvoda, rukotvorine, umetnine, nakit, aksesoari i prirodna kozmetika. Početak je u 17 časova.

Besmislice sviraju u Ujvideki Szinhazu. Koncert se održava povodom 50 godina pozorišta. Ulaz je slobodan, a potrebna je rezervacija. Rezervacije se šalju na zvaničnu facebook stranicu @ujvidekiszinhaz ili mejlom na ujvideki.repertoar@gmail.com. Početak je u 21 čas.

Who See nastupa na Novosadskom sajmu. Dinamični hip-hop duo, koji čine Noyz i Dedduh, dolazi direktno sa pene Jadranskog mora. U muzičkoj igri su od 2000. godine, vlasnici su više regionalnih nagrada - MTV EMA Adria Act (2012), MTV Double Platinum Award (2012), MTV Double Platinum Award (2013), MAC (2019/2020)... Bili su učesnici na svim relevantnim muzičkim festivalima u regionu. Karte su 1.200 dinara, a početak je u 21 čas.

Virtue of the Vicious, Dichotomy Engine i Ljuska nastupaju u CK13. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Subota, 3. februar 

Ana Ćurčin trio nastupa u Bulevar booksu. "Pojava Ane Ćurčin nešto je nesvakidašnje na srpskoj sceni - teško da postoji neko ko joj prethodi u ranijim decenijama. Van generacijski bliskog kruga naših 'Americana' muzičkih umetnika, od Ike do Stray Dogga, takođe ne postoji ništa slično. Pre bi se moglo reći da je Anin pogled na stvari deo jednog novog globalnog autorskog toka u kome se kreativni oslonci traže u nasleđu singer-songwritera svih naraštaja – od Boba Dylana, Joni Mitchell, Neila Younga ili Nicka Drakea, preko Everything But The Girl, Suzanne Vega i Tanite Tikaram, do Devendre Banharta i Joanne Newsome", reči su Dragana Ambrozića za nedeljnik Vreme, br. 1362. Karte su 1.000 dinara, a početak je u 21 čas.

Brazde, I Died This February, Ubili Su Batlera i See It My Way nastupaju u CK13 u okviru "Make Vojvodina Emo Again" događaja. Upad je 600 dinara, a početak u 20 časova.

Love like blood dark party je u Matki. Pravi događaj za fanove 80's i 90's zvuka, gitarskih bendova, ebm zvuka, darkwave, goth, post punk, industrial rock i retrowave. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Runy i Mande "vrte" u Tunnelu. Organski haus uronjen u duboki i šamanski trens sa neočekivanim džezerskim i mračnim disko izletima, Runijeva je čarobna zvučna formula. Novo i staro, klasici pomešani sa opskurnim muzičkim draguljima prave hipnotičko-lekovitu sinergiju koja slušaoca najčešće odvede tamo gde ni sam nije očekivao. Runy ovaj put u klub dovodi Mandea. Kako i sam kaže, Mande je skriveni dragulj domaćeg andergraunda. Upad pre ponoći je 700 dinara, a nakon toga 1.000. Početak je u 23 časa.

Steph, Reversed Logic i Zetno "vrte" u K9 Stationu. Cena karata nije navedena, a početak je u 23 časa.

The Teacher & The Revolutioners nastupaju u Papa pubu, u Temerinu. Grupa je osnovana 2021. godine. Definišu se kao instrumentalni, psihodelični funk rock sastav, ali u njihovoj muzici se može otkriti još mnogo žanrova. Pored osnovnih instrumenta gitara, bas i bubanj, dodatni začin čine perkusije. Nije navedeno da li se ulaz plaća, a početak je u 21 čas.

Nedelja, 4. februar 

Predstava "Major i Helena" igra se u pozorištu Promena. Predstava je rađena po istinitoj priči Helene Vuković - nekadašnjeg Majora Vojske Srbije i trans žene. Monodrama je inscenacija njenog života, od prvog osećaja da je devojčica, a ne dečak u patrijarhalnoj porodici, preko pokušaja potiskivanja sopstvenog identiteta u konzervativnom društvu, do sadašnjeg spokoja kada je i fizički postala ono što je oduvek i bila - žena. Karte su 500 dinara, a početak je u 20 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 19. do 25. februara

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su radionice, predavanja, stand up večeri, koncerti i žurke.

.

Stvari se stalno vrte u krug

Mogli bismo, gotovo sa sigurnošću, da kažemo da se za jedan veliki festival, poput Exita, proda mnogo više karata nego…

.

Norveška šuma: Važne su pesme

Kada je Murakami objavio knjigu "Norveška Šuma" 2007. godine sigurno nije imao na umu da će njegovo delo, opet inspirisano…

.

Nedeljni vodič od 12. do 18. februara

U sredu se obeležava Dan zaljubljenih, pa vas tog dana očekuju događaji u tom duhu. Ukoliko niste zaljubljeni, ne brinite,…

.

Kako su pab kvizovi postali omiljena zabava Novosađana?

Novi Sad je grad u kome je cela priča oko pab kvizova u Srbiji počela, grad odakle je sve krenulo…

.

Nedeljni vodič od 5. do 11. februara

Sačuvajte energiju, jer vas ove nedelje u Novom Sadu očekuje mnogo dobrih žurki i koncerata.

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo