...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura

Nedeljni vodič od 27. februara do 5. marta

26.02.2023.

Prva nedelja marta donosi nam brdo zanimljivih koncerata i žurki.

.

Ponedeljak, 27. februar 

Predlažemo odlazak u bioskop ili pozorište. 

Utorak, 28. februar 

Loscil nastupa u CK13. Loscil je elektro-ambijentalni muzički projekat eminentnog kompozitora i multimedijalnog umetnika Skota Morgana iz Vankuvera, Kanada. Smatra se jednim od najrelevantnjih savremenih umetnika na polju ambijentalne muzike. Iako je svoj muzički put započeo u rok bendovima (bubnjar benda Destroyer), ubrzo nakon upisa na fakultet za komunikacije, umetnost i tehnologiju počinje da se interesuje za komponovanje i kompjutersku muziku. Naročiti uticaj na njega je imao kompozitor Barry Truax, pionir upotrebe granularne sinteze u relanom vremenu. Karte su u pretprodaji 1.200 dinara, a na dan koncerta iznosiće 1.600. Početak je u 21 čas.

Predstava "Proslava" igra se u pozorištu Promena. Helje, glava porodice, slavi svoj 60. rođendan u danskom selu ubrzo nakon smrti njegove ćerke Linde. Njegov sin, Krestjan, koji je došao na rođendan, ima plan. On otkriva porodične tajne. Proslava ubrzo postaje veče porodičnog otkrovenja. Početak je u 20.30.

Dodela tradicionalnih godišnjih nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine održava se u prostorijama NDNV-a. Ovogodišnje laureatkinje i laurati NDNV-a su Ksenija Pavkov za najboljeg novinara/najbolju novinarku, Petar Alimpijević za istraživačko i analitičko novinarstvo, Renata Bađi Ribar (Bágyi Ribár Renáta) za najboljeg novinara/najbolju novinarku koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica i Tamara Nikčević za Regionalnu nagradu "Mirko Đorđević". Početak je u 19 časova.

Sreda, 1. mart 

Veče poezije Jelene Ražnatović održava se u omladinskom centru OKCe. Jelena se bavi glumom i recitovanjem od osnovne škole, bila je član mnogobrojnih glumačkih udruženja. Učestvovala je u raznim emisijama, kao i na brojnim glumačkim projektima, a jedan od njih je i predstava "Žensko-muški razgovori". Učestvovala je na recitatorskom takmičenju gde je osvojila 1. mesto za mlađu kategoriju i nekoliko godina kasnije 1. mesto za stariju kategoriju. Početak je u 20 časova. 

Monodrama Sandre Silađev "Dejt" očekuje vas u Pozorištu mladih. Ovog puta Sandra Silađev je u ulozi sredovečne gospođe i samohrane majke Olivere Živković koja je izašla na zakazani ljubavni sastanak. Međutim, njen “dejt” se ne pojavljuje. Olivera dakle čeka. Koga i šta? Da li će saznati rezultate svojih zdravstvenih nalaza? Hoće li otkriti koji je smisao braka i zaklinjanja na večnu ljubav? Kako Olivera tretira majčinstvo i tumači položaj žene u današnjem društvu? Da li će shvatiti zašto je dužina haljine i visina štikle obrnuto proporcionalna jačini morala? Hoće li saznati da li su kafići prilagođeni potrebama osoba sa invaliditetom? Da li je svet sigurno mesto za tinejdžerke? Da li je bolje biti plaćena ili neplaćena domaćica? Kako samohrana majka u isto vreme i doji bebu i ide na posao? Karte su 1.400 za balkon i 1.600 za parter. Početak je u 19.30.

Stand up show Srđana Dinčića "U procesu" je u Domu kulture. Organizatori kažu da se spremite za sjajno veče koje vam priprema dr Dinčić i prepustite se njegovoj provereno uspešnoj terapiji, jer smeh je lek. Karte su 1.100 dinara, a početak je u 20 časova.

Za ovonedeljni književni klabing u CK13 čita se roman Pjera Bulea "Most na reci Kvaj". Početak je u 18 časova.

Četvrtak, 2. mart 

Language club održava se u Radio cafeu. U pitanju je nedeljni događaj koji okuplja entuzijaste za jezike i poliglote. Najčešće ćete imati priliku da pričate na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, španskom i italijanskom. Početak je u 20.30. 

Petak, 3. mart 

3 A.M, TDM i Tri Kapljice nastupaju u Fabrici. 3 A.M. je bend koji čine ljudi čije se iskustvo proteže do početka devedesetih godina prošlog veka. Vinovnici su brojnih previranja, smena generacija i stilova koji su se nazivali hardcore zvukom, ali su ostali dosledni glavnim odlikama ovog pravca. TDM je pank-rok sastav iz Beograda. Objavili su jedan DIY album pod nazivom "Ljubav je…" trenutno dostupan na kaseti, CD-u i onlajn. Tri Kapljice su dinamična rokenrol skupina iz Novog Sada, nastala 2007. godine. Sviraju rokenrol sa uticajima srodnih muzičkih pravaca, melodično i energično. Tekstovi se mahom baziraju na introspekciji, uz osvrt na spoljašnji svet. Upad je 500 dinara, a početak u 21 čas.

Novosadski noćni bazar održava se na Ribljoj pijaci. Ponuda će, kako kažu organizatori, biti zaista bogata i šarena. Od vina, piva, kvalitetnih rakija i likera, preko poznatih "bazarskih kobaja", suhomesnatih proizvoda, sireva, gibanice, kolača, hrono i vege opcija, do prirodne kozmetike, odevnih predmeta, aksesoara i raznovrsnih rukotvorina. Početak je u 17 časova.

Nikola Vranjković nastupa u Bulevar booksu. Nikola Vranjković, svakim nervom u muzici i poeziji, u pratnji moćnih gitara, ritma basa i bubnja, izvodiće svoje pesme u njihovom prirodnom staništu i okruženju, među publikom i knjigama. Šest vrsnih muzičara, koji su snimili album od kritike nazvan "najvećim rok albumom 21. veka", nastupiće 3. , 4. i 5. marta i doneti rok poeziju u najboljem izdanju. Karte su 1.500 dinara, a početak je u 21.30.

Stvor, Jevadh i Latebloom sviraju u CK13. Stvor je staro ime na domaćoj underground sceni, dobro poznat svim ljubiteljima teškog i emotivnog zvuka, čuven po energičnim scenskim nastupima i inspirativnoj diskografiji. Jevadh je nastao 2018. godine u Novom Sadu kao drugarski projekat Stajketa i Damjana. U njihovoj muzici se osećaju uticaji raznoraznih žanrova, koji su, ipak, vrlo efikasno i efektivno uklopljeni u jednu vrlo energičnu priču. Latebloom je novosadsko/ inđijski metalcore bend nastao početkom 2020. godine kao rezultat raspada nekadašnjeg benda Frozen Moonlight. Bend je tokom karantina napisao mnoštvo materijala koje će predstaviti novosadskoj publici uključujući predstojeći singl "Umbra". Upad je 400 dinara, a početak je u 20.30.

Predstava "Major i Helena" igra se u pozorištu Promena. Predstava je rađena po istinitoj priči Helene Vuković - nekadašnjeg Majora Vojske Srbije i trans žene. Monodrama je inscenacija njenog života, od prvog osećaja da je devojčica, a ne dečak u patrijarhalnoj porodici, preko pokušaja potiskivanja sopstvenog identiteta u konzervativnom društvu, do sadašnjeg spokoja kada je i fizički postala ono što je oduvek i bila - žena. Početak je u 20 časova.

Stardust žurka je u Gerili. Očekuju vas najveći hitovi 80-ih. Ulaz je slobodan, a početak je u 21 čas.

Indieskretno party je u Fridi. Kako i samo ime kaže, muzika je pretežno indie rock, post punk, synth pop, electro funk i new wave. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Alice in WonderBand nastupa u pozorištu "Dobrica Milutinović" u Sremskoj Mitrovici. Vodeći publiku na putovanje Balkanom, dvojac se ne boji novih zvukova. S muzičkom tradicijom Balkana spajaju se akustični zvuci tela kao instrumenta, pri čemu narodne pesme iz Srbije, Hrvatske, Bosne, Severne Makedonije, Bugarske, Moldavije, Grčke, Turske i Mađarske, bude radoznalost za bogatu muzičku tradiciju regije. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Luton, Una Senić, Beton i Šljokice "vrte" u PUBeraju i Tunnelu. Luton, koji je poznat po tome što zadaje ritmove uz koje niko ne ostaje miran, dočekuje vas u PUBeraju od 21 čas. Scenu u Tunnelu preuzimaju dve dame koje su poznate po tome što svaki put zapale publiku i kompletno je uvedu u svoj svetlucavi svet - Una Senić i Beton i Šljokice. Upad za Tunnel je 400 dinara pre ponoći, a 700 nakon toga. 

Subota, 4. mart 

2000's party je u Gerili. Puštaće se najveći hitovi iz tog perioda, a neki od izvođača koje ćete moći da čujete su Britney Spears, Avril Lavigne, Madonna, Eminem, 50 Cent, Snoop Dogg, David Guetta, Akon i Shakira. Ulaz je besplatan, a početak je u 21 čas.

Kristijan Molnar i Nikola Vemić "vrte" u Tunnelu. Upad je 400 dinara pre ponoći, a 700 nakon toga. Početak je u 23 časa.

Opstanak, Kratom, Mamurlook i Neprijatelj Prelazi Zeku nastupaju u Matki u okviru humanitarne svirke. Upad je 500 dinara, a sve pare idu za pomoć deci kojima su te pare pod hitno potrebne. Malom Milošu i Luki su skupljena sredstva od 35.000.000 i 70.000.000 dinara, Lazaru je potrebno 95.000.000 dinara i do sada je skupljeno nekih 30.000.000 dinara sa sve SMS porukama. Početak je u 21 čas.

Dvodnevni seminar "Ekofeminizam i procesni rad - da li je ekofeminizam realan?" održava se u CK13. Na seminaru će se raditi na dosadašnjim idejama, spoznajama i praksama iz područja ekofeminizma, s posebnim naglaskom na pitanja koja ekofeminizam otvara u 21. veku. Okvirno trajanje programa oba dana je od 10 do 17.30. Učešće je besplatano, a obezbeđeni su ručak i osveženje. Prijave su na https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdmuG5IHn2WRK.../viewform.

Miloš Vujović, Kristina Lalić, Muhi i Machiavelli "vrte" u K9 Stationu. Upad je 500 dinara, a početak u 22 časa.

From Zero To Ten (2000's Hits) žurka je u Domu kulture. From Zero To Ten. Najveće hitove iz 2000-tih puštaće Lock'd & Vanjanja. Karte su u pretprodaji 500 dinara, a na dan žurke biće 800. Početak je u 21 čas. 

Nedelja, 5. mart 

Dan za odmor i Oradio.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

Početak aprila ispunjen je interesantnim događajima, pa će svako moći da pronađe nešto po svom ukusu. Očekuju vas koncerti i…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo