...
TRENUTNO11:00 - 12:00Šta se kuva?

Kultura

Nedeljni vodič od 20. do 26. juna

19.06.2022.

Konačno stiže leto, a sa njim i gomila interesantnih događaja.

.

Ponedeljak, 20. jun 

Projekcija filma "Veronikin dvostruki život" vas očekuje u Zenit booksu. Kišlovski nas i ovaj put u visokostilizovanoj drami vodi kroz priču o identitetu, sudbini i umetnosti. Nakon velikog uspeha "Dekaloga", ovaj film predstavlja skoro sam zenit stvaralaštva ovog velikog umetnika. Početak je u 19.30.

Radionice "Klimatska kriza i migracije" vas očekuju u CK13. Klimatske promene se i dalje ne nalaze među zvaničnim uzrocima migracija, iako su one indirektno ili direktno povezane sa svakom migracijom. Radionice sprovodi Volonterski centar Vojvodine, a fasilitatorke će biti Manon Pilia, Dunja Brašanac i Milica Nedeljković, učesnice seminara Linking migrations with climate change, zajedno sa Frančeskom Fornari. Učešće je besplatno, prijave su poželjne, ne i obavezne: https://forms.gle/kfEpdQunm9LGzcH3A. Početak je u 17 časova.

Rock opera nastupa u SNP-u povodom svetskog dana muzike. Uz zvuke simfonijske muzike pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika, u jedinstvenim aranžmanima, interpretaciji i muziciranju, čućete legendarne hitove grupa kao što su Queen, Dee Purple, The Doors, AC/DC, Led Zeppellin, Toto, Guns n Roses, The Beatles i mnogi drugi. Karte se kreću od 1000 do 2000 dinara, a početak je u 20 časova.

Utorak, 21. jun 

Promocija knjige “A htela sam” Maje Solar očekuje vas u CK13. Maja Solar (1980, Zagreb) je doktorirala filozofiju, piše poeziju, prozu i bavi se društvenom teorijom. Članica je kolektiva "Gerusija", deo je uredništva medijskog portala "Slobodni filozofski". Do sada je objavila tri zbirke poezije: "Makulalalalatura" (2008, Brankova nagrada), "Jellemző, hogy nem természetes" (Naravno da nije prirodno, 2015), i "Bez začina" (2017). U prvoj deceniji 2000-ith delovala je kao članica kolektiva "Centra za novu književnost Neolit", zatim poetsko-političkog teatra "Poetske rupe" i kao autorka i učesnica performersko-poetskog programa LILITiranje (izvođenje poezije pesnikinja). Od 2007. do 2014. godine bila je deo redakcije časopisa "Polja". Zajedno sa Žakom Lučićem uređuje i vodi poetski podcast "Puna usta poezije". Početak je u 20 časova.

Filozofski fakultet uz podršku Ambasade Republike Indije obeležava Međunarodni dan joge. U okviru programa, pored jednočasovnog vežbanja joge na otvorenom, biće otvorena izložba indijskih rukotvorina iz kolekcije Ambasade, kao i promocija fenomenalnog putopisa Monike Maširević "Put u Radžastan". Početak je u 10 časova.

Sreda, 22. jun 

Četvorodnevni književni festival savremenih autora SOFA vas očekuje u Bulevar booksu. Festival ima za cilj da vas upozna sa savremenim poetskim i proznim stvaralaštvom u regionu. Festival je zamišljen kao književno-muzički spektakl, koji treba da okupi mnoge sjajne umetnike reči na jednom mestu - na ulici, ispred knjižare Bulevar Books. Festival se otvara u 19 časova.

Za ovonedeljni književni klabing u CK13 čita se "Sjećanje šume" Damira Karakaša. "Kratki roman poetskog tempa, knjiga o jednom neobičnom odrastanju pod senom misterije koja se krije u samom telu. Knjiga u kojoj se takmiče strah i volja, dodiruje trauma, humor i poezija. Knjiga s ruba šume, posve karakaševska, uvrnuta u svojoj logici, tačna i tečna, pomaknuta i razumljiva, knjiga koja može u svet." Početak je u 18 časova.

Stand up show Nikole Radojlovića "Mala neprijatnost" vas očekuje u Domu kulture. Nikola Radojlović je poslednjih šest godina član organizacije Standup.rs i njegov smisao za humor je nešto što bi neko nazvao crni humor, a onaj ko zna Nikolin rad, najverovatnije bi samo klimao glavom i smejao se. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

City pop žurka je u KC Labu. Uplovite u vanvremenske hitove japanske muzike 80-ih, koji će vam probuditi opustajući osećaj "večnog leta". Čekaju vas funky izvođači Mariya Takeuchi, Anri, Tatsuro Yamashita, Sugiyama Kiyotaka, kao i mnogi drugi. Upad je 150 dinara, a početak u 19 časova.

Četvrtak, 23. jun 

Revija šešira vas očekuje u CK13. Nakon skoro tri godine pauze Sonja Simeonović se vraća u CK da pokaže svoju novu kolekciju handmade šešira, fascinatora i turbana. Uz podršku njene ekipe i posetilaca očekujte prijatnu i opuštenu atmosferu, a možda i vi prošetate neki akcesoar po svom izboru. Početak je u 20 časova.

Pandemic Stereo nastupa u KC Labu. Pandemic Stereo je electronic duo (live act) koji stvara i svira elektronsku muziku, žanrovski najbliže technu. Duo čine Ernad Bihorac (dj, keyboard, samples) i Duško Kostić (drum). Veliki uticaj na muziku i vizualni identitet dua u najvećoj meri ima industrijska baština grada Zenice iz kojeg duo i dolazi. Upad je 200 dinara, a početak u 19 časova.

Projekcija filma "Trixie Mattel Moving Parts" vas očekuje u Domu b-612. Brajan Firkus, poznatiji pod scenskim imenom Triksi Matel, stekao je slavu kroz rijaliti program "Rupolova dreg trka". Ovaj film ističe njene druge puteve ka uspehu, poput muzike i turneja, kao i njenu emisiju sa dreg kraljicom Katjom, "The Trixie and Katya Show". Dokumentarac se fokusira na Triksinu muzičku karijeru, koja se sastoji od muzike ispirisane folk i kantri zvukom. Početak je u 19 časova.

Petak, 24. jun 

Jamiroquai tribute bend Soul Space nastupa u Domu kulture. Svojim autentičnim zvukom disco, funka, acid jazza, r'n'b-ja sastav prenosi publici jedinstveni zvuk i koreografiju benda Jamiroquai. Osmočlani sastav učiniće da provedete nezaboravnu noć uz hitove kao što su "Little L", "Cosmic Girl", "Love Foolosophy", "Virtual Insanity" i mnogi drugi. Upad je 600 dinara, a početak u 22 časa.

Yugo.wav žurka je u KC Labu. Očekuju vas topli zvuci jugoslovenskog diska i sinta i magične projekcije na platnu. Upad je 300 dinara, a početak u 19 časova.

Subota, 25. jun 

Detour nastupa u Domu kulture. Detour je danas prepoznatljiv među poklonicima kvalitetnog, savremenog, elektro-akustičnog pop zvuka, bržeg plesnog ritma, začinjenog povremeno drum & bass-om i ponekom country notom. Prvih 50 ulaznica su 1.200 dinara. Nakon toga biće 1.500, a na dan koncerta 1.800 dinara. Početak je u 22 časa.

Electropop žurka stiže na Novosadski sajam. Setovi su bazirani na dance, synth i pop muzici i miksuju se sa hip hop, r'n'b i dancehall zvucima i ponekim domaćim ili stranim evergrinom: Doja Cat, Olivia Rodrigo, Shu, Lady Gaga, The Weeknd, Billie Eilish, Dua Lipa, Nipplepeople, Madonna, Senidah, Sara Jo, Taylor Swift, Ariana Grande, Sajsi MC, Beyonce, Cardi B, Mimi Mercedez, Nicki Minaj i drugi. Upad je 800 dinara, a početak u 19 časova.

Valentino Kanzyani, Faktor-X i Runy vrte u Tunnelu. Valentino Kanzyani je ime koje nosi veliku muzičku vrednost i ime koje predstavlja jedno od stubova svetske elektronske muzičke scene već decenijama. Pored njega, po prvi put u eksluzivnom domaćinskom setu, Faktor-X & Runy će spremiti uvertiru za ovaj dogadjaj. Upad pre ponoći je 700 dinara, a nakon toga biće 1000. Početak je u 23 časa.

Beogradski bendovi Gazorpazorp i Proto Tip nastupaju u Domu b-612. Upad je 400 dinara, a početak u 20.30.

Žurka "Death on the dancefloor: 80s vs 90s" vas očekuje u Matki. Puštaće se synthpop, new wave, grunge, funk , numetal, bigbeat, ebm, uk rave i electronics. Upad je 200 dinara, a početak u 19 časova.

Nedelja, 26. jun 

Tribina "Borba protiv litijuma: Slučaj Čile" vas očekuje u CK13. Uprkos masovnim demonstracijama i blokadama na nacionalnom nivou, u Srbiji je promakla činjenica da je gotovo u isto vreme došlo do masovnih demonstracija sa druge strane planete - u Čileu ili preciznije, čileanskoj pustinji Atakama. Nastavljajući se na prethodne proteste, otpor ekstrakciji 400,000 tona litijuma je tekao paralelno sa srpskim slučajem i u tom duhu bi međunarodna razmena mogla da pomogne razmeni znanja sa obe strane. Stoga je Društvena akcija po prvi put pozvala nekoliko čileanskih aktivista da u okviru programa "Ekološki pokreti i društvena kritika" govore o svojim iskustvima i uđu u dijalog sa lokalnim aktivistima u Srbiji. Početak je u 18 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Šta se kuva?
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo