...
TRENUTNO17:00 - 18:00Žali se upravi vodovoda

Kultura

Nedeljni vodič od 20. do 26. decembra

20.12.2021.

Zagrevanje za Novu godinu polako može da počne. Izdvojili smo za vas zanimljive događaje koje možete da posetite u iščekivanju novogodišnje noći.

.

Ponedeljak, 20. decembar 

Književni festival "Novosadski krug" održava se u gradskoj biblioteci. Organizatori vas pozivaju na prvi književni festival posvećen izdanjima Novosadskog kulturno-obrazovnog kruga. U okviru manifestacije biće predstavljena odabrana dela različitih žanrova. Početak je u 16 časova.

U okviru ciklusa "Antologija filma" u Zenit booksu, možete pogledati "Ulice zla" Martina Skorsezea. Radnja filma je smeštena u njujoršku "Malu Italiju" i predstavlja neke od rediteljevih reminiscencija na odrastanje. "Ulice zla" nisu gangsterska epopeja, poput "Kuma", Skorsezeovog bliskog prijatelja Kopole, to je svakodnevna priča o življenju u opasnom kraju momaka sa ruba. Sniman sa malim budžetom, često sirovo, iz ruke, sa tmurnim tonovima, koji prate podjednako mračnu priču. Početak je u 19.30.

Duo Moderna nastupa u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Julija Bal (klavir) i Saša Milosavljević (bas klarinet, klarinet) sviraće Heitora Vilju Lobosa, Ante Grgina, Astora Pjacolu, kao i Julijine autorske stvari. Početak je u 19 časova.

Utorak, 21. decembar 

Promocija publikacije "Zadruži se" održava se u Crnoj kući. Publikacija "Zadruži se" je skup tekstova na kojima su radili mladi volonteri i volonterke Infoteke CK13, kroz koje daju uvod u tematiku radničkih zadruga i tematizuju ih iz različitih uglova. Početak je u 19 časova.

Sreda, 22. decembar 

U ovonedeljnom Književnom klabingu u Crnoj kući razgovaraće se o romanu "Momo" Mihaela Endea. Kad počnemo da čitamo priču o avanturama devojčice čupavice Momo, u prvi mah se zapitamo – pa zar se bajke ne pišu samo za malu decu? Zato što ono što se u knjizi zbiva odista je po mnogim svojim osobinama bajkovno: već sama glavna junakinja ne pripada baš sasvim ovom, nama bliskom, svagdašnjem svetu, a njeni doživljaji su takvi da ih ne možemo smestiti među dogodovštine u kojima bismo kao učesnike lako zamislili i sebe same. Početak je u 18 časova.

Četvrtak, 23. decembar 

Izložba stripova elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin" biće održana u KC Labu. Učenici su u saradnji sa nastavnicom Milicom Sekulić razradili temu stripa na mnoštvo načina, pa se tako tematike ovih kratkih priča kreću od duhovitih kritika društva, preko "random" situacija koje život znače, do zalaženja u drevne mange i mitove. Početak je u 18 časova. 

Autorska monodrama Sandre Silađev "Dejt" vas očekuje u Pozorištu mladih. Znate je kao Dinju sa društvenih mreža, a ovog puta Sandra je u ulozi sredovečne gospođe i samohrane majke Olivere Živković koja je izašla na zakazani ljubavni sastanak. Njen "dejt" se, međutim, ne pojavljuje. Olivera se oseća kao dama, usedelica, babadevojka i raspuštenica, čak i kao udovica mada niko nije umro. Sluđena je kategorizacijama i čudnim odnosima između ljubavnika u 21 veku. Smatra da ne traži mnogo od života, samo i jednostavno ono što svaki odrasli pojedinac želi za sebe - da pronadje svoju srodnu dušu. Karte su preko Gigstixa rasprodate, pa ih potražite u knjižari Mala velika knjiga u Pozorištu mladih. Početak je u 20 časova.

Petak, 24. decembar 

Popečitelji nastupaju u Crnoj kući. Neumorni visokoenergetski trio, koji svojom autentičnom muzikom već više od dve decenije razgaljuje koncertne prostore širom zemlje i regiona, objavio je dugoočekivani album pod nazivom "Uvek". Novosadska publika će sada biti u prilici da se upozna sa ovim albumom. Cena karata je u pretprodaji 500 dinara, na ulazu 700. Početak je u 21, a kovid propusnice su obavezne.

Minjah Crew i Digital Warfare nastupaju u Domu b-612. Očekuje vas pravo rap'n'roll i hip hop veče, a izvođači će se potruditi za nezaboravan provod. Početak je u 21, a za ulaz vam je potreban zeleni sertifikat.

Dvodnevna žurka "Electropop" vas očekuje u K9 stationu. Puštaće se muzika izvođača kao što su: Doja Cat, Olivia Rodrigo, Shu, Lady Gaga, The Weeknd, Billie Eilish, Dua Lipa, Nipplepeople, Madonna, Senidah, Sara Jo, Taylor Swift, Ariana Grande, Sajsi MC, Beyonce, Cardi B, Mimi Mercedez, Nicki Minaj... Karte su 600 dinara i možete ih kupiti u pretprodaji u Crnom ovnu. Početak je u 21 čas.

Village Rules puštaju muziku u klubu Tunel. Na ideju za ovaj projekat dolaze dva novosađanina sredinom 2019. godine, kada uz svakodnevno druženje, praćenje underground scene i posećivanja žurki, saznaju da ih privlači ista muzika. Od tada ne prestaju da se ređaju njihovi maratonski setovi po beogradskim i novosadskim klubovima, pretežno baziranim na minimalnom zvuku. Upad je 500 dinara, a početak u 23.

Trio harfi nastupa u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski". Ljiljana Nestorovska, Milena Stanišić i Ivana Pavlović će svirati kompozicije Svetislava Božića, Dušana Radića, Dragane Jovanović, Bernara Andresa i Srđana Hofmana. Početak je u 19 časova.

Subota, 25. decembar 

Pogon, Affliction i Kobold sviraju u Dvorištu. Progon je grupa mladih Novosađana oformljena u ceo sklop brutalnog zvuka progresivnog Death metala. Affliction je nastao kao projekat Andree Radojčić - gitaristkinje i vokalistkinje i Viktorije Milošević - bubnjarke. Spremaju za snimanje singlova i albuma, stoga će se na kocnertu naći njihova kutija za donacije. Kobold je sastav sa brzim i dinamičnim zvukom pravog speed metala, sa fragmentima blacka, progresivnog zvuka i notom dodatne žestine death metala i grindcorea. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Gerecki nastupa u Crnoj kući. Gerecki je rok bend iz Novog Sada čija muzika je prožeta brojnim zvucima iz prošlosti, mahom iz 70-ih godina, elementima ublažene psihodelije i popa isporučenih na savremen način. Iza sebe imaju jedan album koji slušalačkoj pažnji pruža ugođaj posvećenog i nadahnutog rokenrola na tragu starih majstora. U tom smislu, muzika benda predstavlja odlaganje i retenciju koja zahteva svoje vreme, tako da je ovaj nastup odložena promocija njihovog istoimenog prvenca "Gerecki". Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas. Kovid propusnice su obavezne.

Milanko Trifunčević nastupa u Tunelu. Milanko će vrteti celo veče da vas zagreje pred novogodišnju euforiju. Upad je 500 dinara, a početak u 23.

Nedelja, 26. decembar 

Iako je nedelja dan za odmor, možete otići do Crne kuće da posetite izložbu i pomognete beskućnicima tako što ćete odneti hranu, drva ili novčanu pomoć. Za uzvrat ćete dobiti slikarsko delo. Početak izložbe je u 11 časova.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. januara

Možda su praznici prošli, ali događaji u Novom Sadu ne jenjavaju. Za vas smo izdvojili najzanimljivije za ovu nedelju.

.

Nedeljni vodič od 10. do 16. januara

Nadamo se da ste uspeli malo da se odmorite tokom praznika, jer vas ove nedelje očekuje gomila događaja u okviru…

.

Nedeljni vodič od 3. do 9. januara

Posle dočeka Nove godine sve je utihnulo, pa samim tim nema mnogo događaja. Mi smo za vas izdvojili nekoliko koji…

.

Nedeljni vodič od 13. do 19. decembra

Dobro se spremite za ovu nedelju jer vas očekuje veliki broj zanimljivih muzičkih događaja.

.

Nedeljni vodič od 6. do 12. decembra

U hladnim decembarskim danima stiže mnogo događaja, koji će vas sigurno ugrejati.

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. januara

Možda su praznici prošli, ali događaji u Novom Sadu ne jenjavaju. Za vas smo izdvojili najzanimljivije za ovu nedelju.

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Žali se upravi vodovoda
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:10 Album nedelje

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo