...
TRENUTNO13:00 - 13:10Pre podne na O radiju

Kultura

Nedeljni vodič od 18. do 24. aprila

18.04.2022.

Ove nedelje vas očekuje gomila različitih događaja, tako da se za svakog po nešto može pronaći.

.

Ponedeljak, 18. april 

Trodnevni Art bioskop ciklus posvećen filmovima Dalekog istoka očekuje vas u CK13. Filmovi Dalekog istoka svoju globalnu popularnost uživaju u aktuelnom momentu, a počelo je dodelom Oskara filmu "Parazi"t Bong Joon Hoa za najbolji film godine. Kinematografija Dalekog istoka, ipak, počinje mnogo ranije, te ćete moći da pogledate po jedan film iz Hong Konga, Koreje i Japana. Filmovi počinju u 20 časova, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Vođenje kroz izložbu "Čekajući Varvare", Miloša Vujanovića očekuje vas u SKC Fabrici. Tokom vođenja, autor izložbe prof. dr um. Miloš Vujanović će usmeno evocirati ceo proces stvaranja ove izložbe kao celine i za svaku sliku posebno, a odgovaraće i na pitanja posetilaca. Nakon vođenja, uslediće tribina na kojoj, pored autora, učestvuju: scenarista, dramaturg i autor teksta za katalog izložbe Božidar Knežević, filozof doc. dr Goran Rujević i filozof asist. ma Miloš Miladinov. Početak je u 17 časova. Izložba može da se pogleda do 27. aprila od 9 do 19 časova.

Promocija drugog izdanja knjige "Izgubljeni u ravnici" očekuje vas u Bulevar Booksu. Posle uspeha prvog izdanja knjige popularne istorije "Izgubljeni u ravnici", koju je krajem 2017. napisao Žikica Milošević, ovih dana se pred nama pojavilo i drugo, dopunjeno izdanje. Ovaj put reč je o koautorskom radu sa mladim Milanom Kuzmanovićem, koji se upravo vratio sa postdiplomskih studija u Šangaju. Tema je opet istorija vojvođanskih naroda, od kojih su neki došli da zauvek ostanu u vojvođanskoj ravnici, a neki nisu imali te sreće, te su se odselili ili se utopili u druge i potpuno nestali. Početak je u 19 časova.

Utorak, 19. april 

Koncert vokalnog sastava Res Miranda, pod nazivom "Mundi renovatio" održava se u Gradskoj kući. Res miranda čine Ana Šipoš, Aleksandra Fee-Miranda, Ana Piuković, Dunja Palček, Anastasija Šemić, Milena Tihojević, Mina Mihailović i Dunja Huzjan. Početak je u 20 časova, a ulaz je slobodan.

Winter Solstice održava koncert i promoviše CD u Svilari. Winter Solstice je projekat koji istražuje veze prirode i duhovnosti. Izdanje Winter Solstice sadrži dve kompozicije srpske kompozitorke Andreje Andrić "Decembar" i "Meditacije II". Početak je u 20 časova.

Promocija knjige "Žan-Lik Godar - Permanentni revolucionar" očekuje vas u Zenit booksu. Kroz poglavlja o Godarovim filmovima autor Bert Rebhandl iznosi živopisne podatke o biografiji i karijeri reditelja, jednog od začetnika francuskog novog talasa i svakako od najvećih i najuticajnijih reditelja druge polovine 20. veka. O knjizi će govoriti proslavljeni reditelj Želimir Žilnik, a razgovor će moderirati Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti FCS-a. Početak je u 19 časova.

Sreda, 20. april 

Koncert Anete Ilić i Vladimira Gligorića očekuje vas u Svilari. Njihove karijere u zemlji i inostranstvu čine brojni koncerti, kao i programi širokog stilskog dijapazona, a posebno neguju izvođaštvo srpske umetničke muzike, što je rezultiralo sa nekoliko izdatih kompakt diskova za ugledne inostrane izdavače. Naši poznati umetnici izvešće progam koji čine pesme Petra Konjevića, Dušana Radića, Ljubice Marić i Isidore Žebeljan. Ulaz je slobodan, a početak je u 19 časova. 

Stand up show "U procesu" Srđana Dinčića očekuje vas u Domu kulture. Ovo je peti po redu specijal Srđana Dinčića, jednog od pionira stand up scene i člana organizacije Standup.rs od samih početaka. Ulaznice su u pretprodaji 900 dinara, a na dan showa iznosiće 1000. Početak je u 20 časova.

Country blues bend The Bad Week nastupa u KC Labu. Za dorbu atmosferu biće zaduženi Strahinja Jajić (vokal i gitara), Stefan Stefanović Gile (usna harmonika), Danijel Seethaler (bubnjevi),
a biće i specijalnih gostiju sa njima na bini. Upad je 200 dinara, a početak u 20 časova.

Kalem održava koncert u Sinagogi. Kalem čine akademski muzičari Stefan Ilić (violina/vokal) i Dušan Popović Lipovac (gitara). Gosti koncerta su Danijela Veselinović (truba) i Tamara Jokić (vokal). Cena karata nije navedena, a možete ih kupiti u Muzičkoj omladini Novog Sada. Početak je u 20 časova.

Short Reports, Grizete i Prljava Frekvencija nastupaju u Lazinom teletu. Samostalni (indie) autorski bendovi Novog Sada su rešili da se zajedničkim snagama organizuju i preko koncerata i angažmana na što bolji način predstave svoju muziku publici po regionu. Početak je u 21.30.

Promocija novog broja časopisa "(O)gled" očekuje vas u Fabrici. Ovaj broj posvećen je odnosu biopolitike i umetnosti, a umetnik broja je Zoran Todorović, redovni profesor na Odseku Novi mediji, na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Na promociji će govoriti: Zoran Gajić (sociolog, Grupa za konceptualnu politiku), Zoran Todorović (vizuelni umetnik, profesor FLU) i  Anica Tucakov (istoričarka umetnosti i urednica izdanja). Početak je u 18 časova.

Četvrtak, 21. april 

Ida Prester i Lollobrigida nastupaju u Domu Kulture. Ida Prester je jedinstvena pojava u muzičkom svetu, ali i puno šire od toga. Njena specifična estetika, britki tekstovi i čudesne plesne melodije dovele su je do statusa balkanske indie pop ikone. Svojom beskrajnom pozitivnom energijom zarazila nas je još pre 17 godina kada se pojavila Lollobrigida i prodrmala muzičku scenu regiona. Suludi kostimi, pomaknuti tekstovi i punk stav osvojili su festivalske pozornice i radijske stanice. Prvih 100 ulaznica iznose 1000 dinara, nakon toga biće 1200, dok će na dan svirke iznositi 1500. Početak je u 21 čas.

Događaj "Licitiraj i doniraj za Humanka!" održava se u CK13. Kako kažu organizatori, učešćem u licitaciji i tomboli moći ćete da kupite divne predmete i usluge. Pored toga, ekipa iz CK13 je odlučila da donira novac od prodaje pića tokom ovog događaja. Za dobru muziku pobrinuće se grupa Kul.t. Ukoliko imate neki predmet ili uslugu koju nudite, i želite da namenite za licitaciju ili tombolu,potrebno je da pošaljete mail na ngopatria@gmail.com. Početak je u 17 časova.

Petak, 22. april 

Repetitor nastupa u Gerili. Garažni rock/post-punk trio iz Beograda iza sebe ima tri albuma i bezbroj koncerta i turneja širom Balkana i Evrope. Nastupali su na brojnim festivalima (Sziget, Exit, Pohoda, Eurosonic, INmusic, SuperUho, Terraneo, Rock For People...), a oduševili su i publiku u Kini i Rusiji. Prvih 100 karata je 800 dinara, drugih 100 - 1000, a trećih 100 - 1200 dinara. Početak je u 22 časa. 

Đutko i Plodovi Zemlje i Pseća Plaža nastupaju u CK13. Tomislav Đudarić Đutko dobro je poznata ličnost na alternativnoj muzičkoj sceni - kao osnivač etno-rock benda Rusti, anti-umetnik naziva Clouie, te kao bivši gitarista benda Svemirko. Pseća Plaža je audio-vizualni sastav iz Zagreba osnovan 2016. godine. Od tada grupa prolazi kroz nekoliko faza kreativnog razvoja, a nakon nekoliko promena i perioda kristalizacije postavu danas čine Erol (vokal), Karlo Lugarić (gitara), Matej Perić (bubnjevi i perkusije), Leo Beslać (klavijature, sintesajzeri i orgulje) i Branimir Štivić (bas gitara, sintesajzeri i dizajn zvuka). Karte su 600 dinara u pretprodaji, dok će na dan svirke iznositi 900. Početak je u 21 čas.

Girls, boys and toys sviraju u Domu kulture. Ovaj poznati beogradski cover bend je već godinama sinonim za dobar provod, kvalitetan repertoar i zanimljiv nastup tokom koga ćete se, kako kažu organizatori, osećati da ste i vi deo njega. Upad je 500 dinara, a početak u 22 časa.

Maskenbal žurka vas očekuje u KC Labu. Top tri kostima će biti nagrađena. Za muziku su zaduženi Loobane, Beathoven, Shoobz i Zharulja. Upad je 250 dinara, a početak u 20 časova.

Subota, 23. april 

Osmi dan svira u Domu kulture. Na svirkama ovog alternativnog cover benda iz Novog Sada možete da čujete metal, rock, punk, rave, pop, techno, dance i još mnogo toga uz neizmerno mnogo energije. Upad je 500 dinara, a početak u 22 časa. 

Overdrive i Restore sviraju u Domu b-612. Overdrive su Teškaši iz Zrenjanina koji su u Novom Sadu rado viđeni gosti. Temelje i zidove Doma b-612 su pre godinu dana već valjano protresli, samo što su tada bili "virtuelni" zbog korona situacije. Sada dolaze da pred publikom završe započeto. Priliku da zagreju atmosferu imaće jedan nov, a trenutno veoma aktivan bend - Restore. Tri mlade devojke praše negde između metala, hardkora i grandža. Iza sebe imaju nekoliko snimljenih numera i spotova, mnogo entuzijazma i želje za sviranjem. Ulaznice se po pretprodajnoj ceni od 500 dinara. Na dan svirke će biti skuplje, ali organizatori nisu naveli cenu. Početak je u 21.30.

Alpha Strategy, SNB i Kurwabanda nastupaju u CK13. Alpha Strategy je kanadski post/noise/punk bend koji se odnedavno preselio u Evropu i hara kroz naš kontinent. Novosadski bendovi SNB i Kürwabanda će im se pridružiti na CK13 bini i predstaviti novosadski punk zvuk. Upad je 400 dinara, a početak u 21 čas.

Depeche Mode tribute by Gift vas očekuje u Gerili. Karte su u pretprodaji 500 dinara, a na dan svirke biće 800. Početak je u 22.30.

Dark fest žurka vas očekuje u rusinskom kulturnom centru Matka. Nastupaju Latebloom (metalcore), Dreddup (massacre industrial), Odvojena Stvarnost (post punk), Isidor (dark synthwave), See It My Way (emo punk) i YVITH (experimental drone). Upad je 400 dinara, a početak u 20 časova.

Nedelja, 24. april 

Dan za odmor i Oradio.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

Početak aprila ispunjen je interesantnim događajima, pa će svako moći da pronađe nešto po svom ukusu. Očekuju vas koncerti i…

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo