...
ORADIO UŽIVO

Kultura

Nedeljni vodič od 15. do 21. avgusta

14.08.2022.

Sredinu avgusta obeležiće uglavnom filmske projekcije, ali tu su i zanimljive žurke koje možete da posetite.

.

Ponedeljak, 15. avgust 

U okviru ciklusa "Antologija filma" u Zenit booksu se prikazuje "Noć na zemlji". U Los Anđelesu, taksistkinja odbija primamljivu ponudu da postane filmska diva, zarad svojih aspiracija da bude mehaničarka. U Njujorku, izbeglica iz Istočne Nemačke, traži pomoć od putnika da bi ga odvezao na pravu destinaciju. U Parizu, crni taksista biva očaran slepom devojkom. U Rimu, uporni taksista istrajava u nameri da ispovedi svešteniku svoje seksualne frustracije. U Helsinkiju, taksista, i od pića obamrli putnici, pričaju tragične ispovesti. Početak je u 19.30. 

Utorak, 16. avgust 

Članovi Udruženja za video umetnost "Videomedeja" će gledaocima prikazati kulturno-edukativne i zabavne kratke video forme koje sadrže neobične i zapanjujuće činjenice i saznanja o Dunavu u Bulevar booksu. Ovaj projekat će biti predstavljen kroz 30 kratkih video formi koje se bave Dunavom, ali i evropskim zemljama kroz koje prolazi. Snimci prikazuju različitost kultura, nacija i povezanost naroda kroz reku, kao i kulturno nasleđe Podunavskog regiona, raznovrsnost i bogatstvo života na reci, odnos čoveka prema prirodi i zaštiti životne sredine kroz metaforu Dunava, kao najveće, ali i najzagađenije evropske reke. Početak je u 20 časova.

Sreda, 17. avgust 

Ovonedeljni književni klabing održava se u Futoškom parku, a čita se "V kao Vendeta" Alana Mura. "Smeštena u zamišljenu budućnost Engleske koja je potonula u fašizam, Vendeta dočarava život potlačenih u autoritarnoj policijskoj državi i iskupljenje snagom ljudskog duha koji ustaje protiv nje. Veoma jasno i inteligentno osmišljena, ova smela priča pruža nam izuzetno duboke karaktere i realističnu radnju u beskompromisnoj obradi teme represije i otpora." Početak je u 19 časova.

Omladinski centar OPENS na jedan dan postaje mesto susreta turske, tunižanske i nemačke kulture. Ovog leta, desetak studenata i studentkinja iz inostranstva odlučilo je da dođe na razmenu u Novom Sadu. Upravo oni će predstaviti kulturu svoje zemlje. Imaćete priliku da se upoznate sa njima, naučite nešto više o njihovim običajima, čujete tradicionalnu muziku i probate njihovu tradicionalnu hranu. Pored toga, moći ćete da saznate od članova AIESEC-a na koji način vi možete da odete u inostranstvo i provedete šest ili više nedelja volontirajući ili radeći u kompanijama, školama, vrtićima i drugim kampovima za mlade. Početak je u 19 časova. 

Žurka Gljivarenje održava se u KC Labu. Krenuće se laganim funky, disco house zvucima, a kasnije se pojačava tempo uz psy, acid i techno. Upad je 150 dinara, a početak u 18 časova.

Četvrtak, 18. avgust 

Language Exchange Club vas očekuje u Radio cafeu. Kako kažu organizatori, vežbaćete jezike sa ljudima iz celog sveta, steći nove prijatelje i odlično se zabaviti. Početak je u 20 časova. 

Petak, 19. avgust 

Dvodnevni zeleni bioskop očekuje vas na platou ispred kulturnog centra Futog. U petak će se prikazivati film "Zemlja meda", a u subotu "Tajni život". Početak projekcija je u 21 čas. Ideja Zelenog bioskopa je da doprinese podizanju nivoa ekološke svesti kod građana o zaštiti životne sredine i da ih podstakne na kritičko promišljanje kako se odnose prema sredini u kojoj žive. Zbog toga su i projekcije zamišljene na otvorenom, u prostoru u kom će se spajati publika i okruženje, u kom će filmska priča i na ovom nivou komunicirati sa publikom. Ulaz je slobodan.  

Na Vidikovcu u Sremskim Karlovcima počinje Karlovci film festival. Karlovci Film Festival održava se ove godine po peti put, a pored redovne dugometražne i takmičarske kratkometražne selekcije, ove godine vas očekuje i bogat prateći program. Svečano otvaranje je u 20 časova.

Pop Up Sound: Sweat It Out žurka je u KC Labu. U duhu plažne atmosfere na terasi će krenuti žurka uz lagane progressive i deep house zvukove, a u 21 čas se prebacuje u prizemlje gde će se puštati dance, pop, electro i r'n'b hitovi. Upad je 300 dinara, a početak u 17 časova.

Subota, 20. avgust 

Mahoosive open air žurka održava se na ostrvu Koh Chang u Sremskim Karlovcima. Organizatori vas pozivaju da provedete letnji dan na plaži uz muziku, piće, društvo, netaknutu prirodu i peščanu plažu, a zatim dočekate zalazak sunca i vrelu tropsku noć, pa sve do jutra i izlaska sunca. Upad je 400 dinara + 200 za prevoz čamcem do ostrva. Početak je u 15 časova. 

After Affair nastupa u Tunnelu. Dobro poznati dvojac, svima onima koji redovno idu u Tunnel, ponovo će biti zaduženi za "all nighter". Upad pre ponoći je 400 dinara, dok će posle toga biti 600. Početak je u 23 časa.

Besplatna radionica kapuere vas očekuje pored odbojkaškog terena na Štrandu. Radionica je namenjena onima koji nisu ranije trenirali kapueru i želeli bi da nauče više o njoj, probaju borbeni, akrobatski i muzički aspekt. Prijave za učešće su obavezne, a to možete uraditi pozivom na 064 38 37 122 (trener Siniša Cvetković). Početak je u 18 časova.

Nedelja, 21. avgust 

Dan za odmor i opuštanje uz Oradio.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo