...
TRENUTNO19:00 - 19:10Popodne na O radiju

Kultura

Nedeljni vodič od 11. do 17. aprila

11.04.2022.

Za vikend vas očekuje bogat muzički sadržaj, dok su radni dani rezervisani za tribine, obuke i promocije književnih dela.

.

Utorak, 12. april 

Javno čitanje drame "Terapija oklagijom" očekuje vas u SKC Fabrici. "Terapija oklagijom je savremeni komad za dve glumice i dva glumca, koji ispituje uzroke i posledice nasilja nad ženama. Narativ je izgrađen kroz sintezu statističkih činjenica i fikcije, pri čemu se naročito ističe postupak rodne inverzije u prikazivanju diskriminacije i neravnopravnosti. Komad, kroz satiričnu prizmu, skreće pažnju na nužnost feminističke borbe radi otkrivanja skamenjenih patrijarhalnih obrazaca koji narušavaju prava i slobode, kako žena, tako i muškaraca", kaže dramaturškinja Marija Pejin. Početak je u 20.30.

Bistrionica "Šta posle izbora?" očekuje vas u CK13. Kako kažu organizatori, pričaće se o tome kakve smo rezultate dobili, šta se očekivalo i koji su dalji koraci koje će sada parlamentarne stranke, pokreti i koalicije napraviti, kao i to gde se sve tu mladi nalaze. Početak je u 18 časova.

Obuka "Govorništvo i javni nastup" održava se u American corneru. Ciljna grupa polaznika su mladi koji razmišljaju da pokrenu sopstveni posao i potrebne su im veštine da prezentuju svoju ideju i biznis kao i oni koji žele da se pripreme za javni nastup bez obzira na vrstu događaja na kojem planiraju da učestvuju (Startup pitch, gostovanje u medijima, izlaganje na konferencijama i sl.). Obuku će voditi Loran Prokopić, master poslovnih komunikacija i diplomirani glumac sa dugogodišnjim iskustvom u predmetnoj oblasti. Svi zainteresovani za obuku mogu se prijaviti putem sledećeg linka: https://docs.google.com/.../1FAIpQLSfd0vJw05WYpb.../viewform. Početak je u 16 časova.

Sreda, 13. april 

CK13 obeležava 15. godina postojanja. Prvog dana programa održava se okrugli sto "Kome (još uvek) treba Crna kuća?" na kome će učestvovati aktivisti i aktivistkinje koji su na različite načine uključeni u rad i aktivnosti CK13. U četvrtak posle duže pauze vas očekuje Zajednička veganska večera. Za vikend je spreman vrhunski muzički program - u petak će nastupiti avant-rock bend Svojat iz Ljubljane i novosadska post-hardcore mašinerija Polywhy, dok vas u subotu očekuje punk spektakl na kome će nastupiti kultni argentinski sastav Argies, a lokalna podrška će biti dobro poznati Vršnjačko nasilje i Fiskalni račun. Početak programa: sreda i četvrtak 19 časova, petak i subota 21 čas. 

Promocija monografije o Nedi Arnerić "Čarobna melanholija" očekuje vas u Zenit booksu. "Ova monografija je priča o velikoj zvezdi tužnih očiju, čudu od deteta, ženi velike energije i velike patnje. O ženi satkanoj od nežnosti, sofisticiranosti plemićkog porekla i velike ljubavi prema ljudima. Njene uloge čine hronologiju jugoslovenskog filma, jer Neda Arnerić je poslednja glumačka heroina, koja je uz Milenu Dravić, Dragana Nikolića, Batu Živojinovića i Ljubišu Samardžića, bila najveći simbol filmskog platna nekadašnje države", konstatuje autorka Anita Panić. Početak je u 19 časova.

Stand up veče crnog humora je u Domu kulture. Nastupaju Nemanja Dimitrijević, Ivan Nikolić, Nikola Radojlović, Ilija Petrović i Radomir Nestorović. Koncipirano je tako da više komičara ima kraći nastup na zadatu temu. Ovo je četvrti specijal crnog humora u produkciji Standup.rs, tako da nastavljaju tradiciju, ali idu na još crnje i smešnije. Upad je 500 dinara, a početak u 20 časova.

Tribina "Novi Sad: književni ili sasvim običan grad?" održava se u Svilari. Da li je Novi Sad književni grad, odnosno da li je kulturni nivo grada takav da može da prihvati, razume i podrži vrhunsku umetnost? Da li se pisci sećaju prvih utisaka koje su imali o gradu? Koja su to mesta u gradu koja za njih imaju poseban značaj? Sa kojim gradovima mogu da uporede Novi Sad? Koji novosadski pisci i umetnici su za njih važni? Koje događaje iz istorije Novog Sada bi izdvojili? Koje su dobre, a koje loše strane našeg grada? Kako vide Novi Sad u budućnosti? Na ova pitanja odgovaraće poznati novosadski pisac i profesor Sava Damjanov, autor (zajedno sa Lidijom Mustedanagić) zapažene i najpotpunije hrestomatije tekstova o našem gradu pod naslovom "Novi Sad, zamlji raj". Početak je u 19 časova.

Jesper Nordberg nastupa u KC Labu. Jesper je kontrabasista iz Malmea. Sa velikim tonom i karakterističnim osećajem za ritmičke promene, etablirao se kao individualni glas na džez scenama Kopenhagena i Malmea. Veoma se interesuje za narodnu muziku sa Balkana, a sarađivao je sa muzičarima iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Rumunije. Upad je 200 dinara, a početak u 20 časova.

Četvrtak, 14. april 

Promocija romana "Pogovor" Davida Albaharija i "Putovati" Žarka Radakovića očekuje vas u Bulevar booksu. Pored autora na promociji će učestvovati i urednik izdavačke kuće Čarobna knjiga Nikola Petaković, a gost će biti Vladimir Gvozden, književni kritičar. Početak je u 18 časova.

Petak, 15. april 

Posle dva rasprodata koncerta, Nikola Vranjković ponovo dolazi u Bulevar books. Nikola Vranjković svakim nervom u muzici i poeziji, u pratnji izvanrednih gitara i ritam sekcije, izvodiće svoje pesme u njihovom prirodnom "staništu" i okruženju, među publikom i knjigama. Karte su 1200 u pretprodaji, a na dan svirke biće 1400. Početak je u 21.30.

Letu Štuke sviraju u Gerili. Legendarna bosanskohercegovačka grupa predvođena frontmenom i istaknutim autorom Dinom Šaranom već s prvim studijskim albumom "Letu štuke" izazvala je veliko zanimanje u celoj regiji, kako među publikom tako i kritikom koja ga je odmah svrstala među vodeće alter-pop naslove. Upad je 1500 dinara, a početak u 22.30.

Iskaz nastupa u Domu kulture. Od poslednjeg puta kad je Iskaz samostalno nastupao u Novom Sadu desili su se singlovi kao što su "Okej Okej" sa bendom Ničim Izazvan, zatim "Ko ti je rekao", "Gori grad", "Trebaš mi", a od nedavno i aktuelni singl sa Goblinima "Bez promene". Na ovom koncertu će takođe biti gostiju u vidu pojačanja na zajedničkim pesmama koji će biti naknadno najavljeni. Upad je 600 dinara, a početak u 22 časa.

Jane Fitz i Runy vrte u Tunnelu. "Nije bitno koje trake imaš, već šta sa njima uradiš", kaže Jane. Njeni setovi se teško svrstavaju u postojeće kategorije, kako sadrže deep i spacey house, UK acid trake, psychedelic techno, trance i ambijentalni zvuk. Upad do ponoći je 1000 dinara, a nakon toga 1200. Početak je u 23 časa.

Premijera predstave "Slepa mrlja" vas očekuje u SNP-u. Predstava rumunskog reditelja Andreja Mažerija bazira se na motivima antičkih tragedija "Bakhe", "Kralj Edip" i "Antigona". Karta je 1000 dinara, a početak u 19.30.

Lepša Brena i Ništa Mars nastupaju u KC Labu. Lepša Brena je arhitektonski-pop (arhi-pop) duo iz Novog Sada, koji u svojim pesmama kombinuje arhitektonske teme (beton, kranovi, ulice, gradovi…) sa plesnim synthwave melodijama. Muzički spektar dua Ništa Mars proteže se od ambijentalne i eksperimentalne elektronike, pa sve do elektro-popa, a do sada su objavili dva singla: "Mnemoid" i "Ništa seks". Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Subota, 16. april 

Yugo.wav žurka je u KC Labu. Kako kažu organizatori, očekuje vas najbolji jugoslovenski synth & disco uz projekciju nostalgičnih video motiva. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas. 

Neno Belan & Fiumens sviraju u Domu kulture. Neno svoju popularnost u Srbiji duguje i fazi iz doba grupe Đavoli, čiji će opus publika u Novom Sadu moći da čuje i na ovom koncertu. Naravno, Neno i Fiumense sviraće pesme i iz njegove solo karijere tako da ćete moći da čujete presek i svojevrsni best off Nenovog stvaralaštva. Promo karte su 1200 dinara, a nakon toga će iznositi 1500. Početak je u 22 časa.

Žurka Aezakmi vas očekuje u Gerili. Loobane & Zharulja u Gerilu dovode žurku sa muzikom iz legendarnog GTA San Andreasa i ostatka 90-ih godina. Upad je 300 dinara, a početak u 21 čas.

Nedelja, 17. april 

Zna se. Dan za odmor i Oradio.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo