...
ORADIO UŽIVO

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Dobri vojnik Švejk"

13.11.2023.

Ove se godine se navršava vek od nastanka bezvremenog klasika svetske kniževnosti, satiričnog antiratnog romana "Doživljaji dobrog vojnika Švejka u Svetskom ratu", češkog pisca Jaroslava Hašeka. To je obavezna literatura u obrazovanju svakog mladog čoveka i preporuka za čitanje novinara i pisca Vuka Martinovića. A mi vam preporučujemo da pročitate i njegov roman "Ključevi dobra i zla", koji je objavljen  prošle godine.

.

Ilustracija Jozefa Lade

"Ima nekih knjiga kojima se se od detinjstva iznova vraćam, ova je jedna od tih. Ove godine se obeležava vek od izdanja knige, stotinu godina je prošlo i od smrti autora ovog bezvremenog dela, genijalnog Jaroslava Hašeka. U ovom satiričnom romanu češki pisac kreće od sarajevskog atentata i vodi nas kroz I Svetski rat kroz oči naivnog, skoro tupavog vojnika Švejka", kaže naš sagovornik.

"Kroz njegov se ugao, kroz mnogo humora, jasno vide namere moćnih i patnje običnih ljudi ali i karakteristike mnogih evropskih naroda. Ja imam hrvatsko izdanje knjige i imam osećaj da čitam mešavinu  Alana Forda, Nušića i Foresta Gampa! Hašek je želeo da napiše mnogo obimnije delo, ali ga je smrt preduhitrila i Karel Vanek je dovršio 4. deo ovog, najprevođenijeg češkog romana. Ako ga niste čitali obavezno to uradite, ako jeste, možete i opet", poručuje Martinović.  

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Ispod pokrivača"

Ilustratorka Andrijana Vešović, poznatija kao Zombijana, preporučuje grafičku novelu "Ispod pokrivača" autora Krejga Tompsona.

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Nedeljni vodič od 4. do 10. decembra

Prva nedelja decembra donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Književni konkurs Andra Gavrilović

Resavska biblioteka u Svilajncu raspisala je književni konkurs "Andra Gavrilović 2023" za književno stvaralaštvo na srpskom jeziku u dve oblasti: pripovetka…

.

Vredi pročitati: tri knjige za hladne dane

Vaslilije Milinović je doktor književnih nauka, rukovodilac Centra za nauku Univerzitetske biblioteke u Beogradu. Pasionirani je čitalac. Nekada je bio…

.

Nedeljni vodič od 27. novembra do 3. decembra

Poslednja nedelja novembra donosi nam dosta kvalitetnih koncerata, a tu su još žurke, stand up nastupi i drugi događaji.

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo