...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Dina"

22.09.2020.

Osnivač najpoznatije firme koja se bavi proizvodnjom kompjuterskih igara, Eipix, novosadski muzičar, bubnjar i kompozitor Mirko Topalski preporučio nam je remek-delo naučne fantastike.

.

"Definitivno preporučujem najveći klasik naučne fantastike, a to je knjiga 'Dina' Frenka Herberta. Postoji film koji je snimljen po ovoj knjizi, a uskoro se očekuje i nova verzija i siguran sam da će biti hit. Zanimljivo je da na filmu radi i sin autora 'Dine' Brajan Herbert. Sad je pravo vreme da se podsetimo ove knjige, jer uvek je bolje pročitati prvo knjigu pa posle toga pogledati film", rekao nam je Mirko.

Pre Matriksa, pre Ratova zvezda, pre Enderove igre i Neuromansera, bila je Dina – delo koje je uzdiglo žanr na nov nivo i postalo nepresušna inspiracija za generacije stvaralaca različitih umetnosti. 

Melanž, ili začin, najvrednija je i najređa supstanca u vasioni. Droga čije se posledice kreću u rasponu od produžetka životnog veka do trenutnog putovanja međuzvezdanim prostranstvom može se naći samo na jednoj planeti: na negostoljubivom pustinjskom svetu Arakisu, poznatijem kao Dina.

Vojvodu Leta Atreida, vođu jedne od plemićkih porodica intergalaktičkog carstva, nadigrao je baron Vladimir Harkonen, njegov dugogodišnji neprijatelj i naterao ga da preuzme upravu nad Arakisom, iako zna da ga tamo čeka smrtonosna zamka. Kad pređe na Dinu, porodica Atreida moraće da se uhvati u koštac s političkim, vojnim, verskim, ekološkim, tehnološkim i emocionalnim implikacijama života na planeti na kojoj kap vode vredi čitavo bogatstvo, dok se sile carstva glože oko kontrole nad Arakisom. Ko kontroliše Arakis, kontroliše začin. A ko kontroliše začin, kontroliše celu vasionu.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Veličanstveni izvor"

Osnivač najpoznatije firme koja se bavi proizvodnjom kompjuterskih igara Eipix, novosadski muzičar, bubnjar i kompozitor Mirko Topalski preporučio nam je…

.

Mirko Topalski: Klasični rokenrol gejmer

Vreme izolacije i boravka među četiri zida koristili smo na različite načine. Neki su radili od kuće, neki su se…

.

Trejler za "Dinu 2" je pred nama

Warner Bros Pictures je na svom Jutjub kanalu objavio novi trejler za film "Dina 2".

.

Ostin Batler neprepoznatljiv u trejleru za "Dinu 2"

Nastavak filma "Dina", koji bi trebalo da bude prikazan 3. novembra ove godine, dobio je prvi trejler.

.

Kristofer Voken u nastavku Dine

U drugom nastavku spektakla Denisa Vilneva "Dina" ulogu vladara svemira, cara Padišaha Šadama Korina IV, igraće filmska legenda Kristofer Voken,…

.

BAFTA nagrade: Film "Moć psa" bolji od "Dine"

Nagradu Britanske akademije za film i televiziju BAFTA za najbolji film dobio je film "Moć psa" (The Power of the…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo