...
TRENUTNO18:00 - 18:45Popodne na O radiju

Kultura / Knjiga

Vredi pročitati: "Dina"

22.09.2020.

Osnivač najpoznatije firme koja se bavi proizvodnjom kompjuterskih igara, Eipix, novosadski muzičar, bubnjar i kompozitor Mirko Topalski preporučio nam je remek-delo naučne fantastike.

.

"Definitivno preporučujem najveći klasik naučne fantastike, a to je knjiga 'Dina' Frenka Herberta. Postoji film koji je snimljen po ovoj knjizi, a uskoro se očekuje i nova verzija i siguran sam da će biti hit. Zanimljivo je da na filmu radi i sin autora 'Dine' Brajan Herbert. Sad je pravo vreme da se podsetimo ove knjige, jer uvek je bolje pročitati prvo knjigu pa posle toga pogledati film", rekao nam je Mirko.

Pre Matriksa, pre Ratova zvezda, pre Enderove igre i Neuromansera, bila je Dina – delo koje je uzdiglo žanr na nov nivo i postalo nepresušna inspiracija za generacije stvaralaca različitih umetnosti. 

Melanž, ili začin, najvrednija je i najređa supstanca u vasioni. Droga čije se posledice kreću u rasponu od produžetka životnog veka do trenutnog putovanja međuzvezdanim prostranstvom može se naći samo na jednoj planeti: na negostoljubivom pustinjskom svetu Arakisu, poznatijem kao Dina.

Vojvodu Leta Atreida, vođu jedne od plemićkih porodica intergalaktičkog carstva, nadigrao je baron Vladimir Harkonen, njegov dugogodišnji neprijatelj i naterao ga da preuzme upravu nad Arakisom, iako zna da ga tamo čeka smrtonosna zamka. Kad pređe na Dinu, porodica Atreida moraće da se uhvati u koštac s političkim, vojnim, verskim, ekološkim, tehnološkim i emocionalnim implikacijama života na planeti na kojoj kap vode vredi čitavo bogatstvo, dok se sile carstva glože oko kontrole nad Arakisom. Ko kontroliše Arakis, kontroliše začin. A ko kontroliše začin, kontroliše celu vasionu.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Veličanstveni izvor"

Osnivač najpoznatije firme koja se bavi proizvodnjom kompjuterskih igara Eipix, novosadski muzičar, bubnjar i kompozitor Mirko Topalski preporučio nam je…

.

Mirko Topalski: Klasični rokenrol gejmer

Vreme izolacije i boravka među četiri zida koristili smo na različite načine. Neki su radili od kuće, neki su se…

.

"Najusamljeniji kit na svetu" 6. marta u SNP-u

Premijera predstave "Najusamljeniji kit na svetu" po tekstu Tijane Grumić biće izvedena 6. marta na maloj sceni Srpskog narodnog pozorišta.

.

Album nedelje: First Aid Kit - Ruins

Ruševine kompleta za prvu pomoć.

.

Muzikom uzbuditi i sebe i publiku

Disciplina Kičme u petak 25. marta u novosadskom klubu SKC Fabrika promoviše album "Opet.". Uoči koncerta razgovarali smo sa Dušanom…

.

Uskoro snimanje novog Bitlđusa

Glumica Vinona Rajder potvrdila je da će biti snimljen dugo očekivani nastavak kultnog filma Tima Bartona "Bitlđus" (Bettlejuice) u kome…

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:45 Lampica
  • 18:55 Popodne na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo