...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Anja

Kultura

Izložba makedonskih džez fotografija “Džeztetika”

19.11.2020.

U glavnom holu Doma omladine Beograda 24. novembra biće otvorena izložba "Džeztetika" Tatjane Rantaše, fotografa iz Makedonije. Izložbu sačinjava izbor fotografija različitih generacija makedonskih džez muzičara, sa kojima je Tatjana radila poslednjih 15 godina. Posetioci će imati priliku da vide fotografije muzičara poput Vlatka Stefanovskog, Vasila Hadžimanova, Martina Đakonovskog, Tonija Kitanovskog i mnogih drugih. "Džeztetika" je njena prva samostalna izložba fotografija u Srbiji, a u organizaciji udruženja građana Nomad-Art Skoplje uz saradnju Doma omladine Beograda.

.

Tatjana Rantaša je jedna od prvih fotografkinja u Skoplju, koja je pre 20 godina počela posvećeno i profesionalno da dokumentuje kulturna dešavanja. Stvaranjem nezavisnog internet portala za kulturu www.plagij.at  gde je ona jedan od osnivača i glavni fotograf, njen angažman dobija ozbiljniju notu i proširuje se na profesionalnu saradnju sa više dnevnih listova i magazina, ali i organizatora koncerata u Makedoniji, kao što su Avalon, Litium Records, Password Production. Njena biografija uključuje i saradnju sa Univerzalnom salom, festivalom Desonanz, MOT, Cinedays, kao i Skopskim Džez Festivalom i Offest-om, čiji je oficijalni fotograf. 

"Postavljanje Tatjanine izložbe je za nas mogućnost da prezentujemo Beograđanima našu džez kulturu i muzičare, poznate i nepoznate široj javnosti. Dom omladine je institucija u kojoj su se dešavali istorijski kulturni događaji. Ova institucija je i organizator Beogradskog džez festivala, koji uskoro treba da se održi pod ovim otežanim uslovima i drago mi je što imamo mogućnost da se izložba organizuje u središtu ovog džez hrama i kulture u Beogradu", kaže organizator Nenad Georgievski iz udruženja Nomad-Art.

rantasha123 jpg

Tatjana Rantaša

Inače, "Džeztetika" je prvi put bila postavljena 2018. godine, u sklopu filmskog festivala Skopje Cinema City kada je džez muzika bila tema festivala (uz pratnju kvinteta Goce Stevkovskog i džez filmova). Izložba u Beogradu je dopunjena fotografijama sa nastupa makedonskih muzičara na nedavno završenom džez festivalu u Skoplju, Skopskom džez festivalu i Today It’s All About Jazz. Izložba je otvorena do 6. decembra.

Možda te još zanima:

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

Vredi pročitati "Senka vetra"

Novosadska novinarka Lea Radlovački za ovu nedelju preporučuje knjigu "Senka vetra", španskog autora Karlosa Ruisa Safona. U pitanju je prvi…

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. avgusta

Ovu nedelju obeležavaju svirke i radionice povodom Dana mladih 12. avgusta, ali i veliki broj drugih zanimljivih događaja i programa.

.

Stevan Subić: Rad na Ridleru je ekstremna uživancija

Kada domaći umetnik dobije priliku da stripove crta za američke gigante DC ili Marvel, to je znak velikog talenta. Ali,…

.

Vredi pročitati: Dnevnik 2020.

Godina 2020. je, hteli to sebi da priznamo ili ne, ostavila traga u našim životima. Kako je te dane videlo…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. avgusta

Početak avgusta ne donosi nam mnogo događaja, ali i pored toga tu su zanimljive izložbe, projekcije filmova i panel diskusije.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo