...
TRENUTNO17:00 - 18:00Rodnopravnost

Kultura / Galerija

Slike koje to nisu

14.09.2021.

Тokom pandemije, Novosađanin Saša Pavlović rešio je da svoju ljubav prema drvetu pretoči u nešto opipljivo i počeo je da stvara mala umetnička dela. Skoro godinu dana kasnije, svoja dela je predstavio na izložbi u Američkom kutku.

.

Saša Pavlović

Čak i onima koji se profesionalno bave umetnošću teško je da tačno definišu Sašina dela. On sam kaže da su to slike, iako je očigledno da nije tako, drugi kažu da su to reljefi ili pak, skulpture. Svaki rad je jedinstven i specifičan - i po stilu i po motivima koji se pojavljuju.

"Obrada materijala je uglavnom minimalna. Negde je ima i malo više, ali sve u cilju da drvo očuva neku svoju priču. Kada bih radio sa novim to drvetom, to ne bi bilo to... Napravim nešto, to me povede i onda ispadne ono što je drvo htelo ili što smo 'zajedno' hteli", objašnjava Saša.

Kada počne sa pravljenjem jedne "slike" Saša, kako sam kaže, ne može da predvidi kako će sve izgledati na kraju. Motivi koji se viđaju na njegovim radovima su karakteristični za Vojvodinu - to su ravničarske kuće i seoski pejsaži. Ima i onih radova koji potpuno "odudaraju" od ovog šablona, jer sve je, ipak, stvar momenta i trenutne inspiracije.

"Često imam neku ideju i onda mislim da ću to napraviti, međutim ispadne nešto, ko zna šta... Desi se da to nije to, onda sve presložim i uradim ponovo. Kad nemam ideju krenem samo da sečem, uklapam i onda se ideja javi. Retko se desi da sam krenuo i da je na kraju i ispalo to što sam hteo", kaže naš sagovornik.

Pri izradi, Saša, osim drveta, koristi i neke druge materijale - poput odbačenih komada metala ili starih četaka. Materijal pronalazi na najrazličitije načine.

"Kad prolazim ulicom ili kada odemo na neko putovanje kolima, stanem pa pokupim materijal. Ulazim u šupe kod prijatelja, u napuštene objekte... Na jednom radu je, na primer, mahovina sa Tare koju sam pokupio u jednoj šetnji. Istorije materijala su razne i sklopljene u jednu priču. To i jeste reciklaža i neki novi život", priča Saša Pavlović za Oradio.

sasa pavlovic vudi malen izlozba jpg

Sa izradom drvenih umetničkih dela Saša je počeo tokom prošle godine, kada smo zbog pandemije bili prinuđeni da ostanemo u svojim kućama.

"Radio sam razne poslove i korona me prilično finansijski doatakla. Imao sam ideju da krenem ovo da pravim i 'štancam' za neke suvenirnice, ali nije mi se dalo. Možda par radova može da liči, ali me nešto tera dalje da uradim nove stvari i negde gledam da očuvam taj stil", kaže Saša.

Ova neobična izložba biće otvorena do 24. septembra u novosadskom Američkom kutku. Na njoj je prikazano nekoliko desetina Sašinih radova, od kojih svaki predstavlja priču za sebe.

M. Lazić

Možda te još zanima:

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Tehnologija
  • 17:00 Rodnopravnost
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo