...
TRENUTNO17:00 - 18:00Za i protiv

Kultura / Galerija

Izložba "Seir i ništo" u Kulturnom centru LAB

28.11.2019.

Izložba ilustracija "Seir i ništo" biće svečano otvorena u Kulturnom centru LAB 8. decembra u 20 časova. "Seir i ništo" predstavlja seriju ilustrovanih igara rečima koje piše Tanja Aždaja (Tanja Pavleska), a crta ih Bradestiot Džo (Dimitar Grčev).

.

Naziv ove zbirke ilustracija i izložbe potiče od reči "seir" koja je turskog porekla, a u Severnoj Makedoniji se koristi svakodnevno i označava zlurado posmatranje. Drugim rečima, seiriti se znači uživati u tuđoj nesreći. Već sa samim nazivom autori su ponudili jednu igru reči, jer se seir i ništo u prvi mah na makedonskom čita kao sve ili ništa na srpskom, pa se time i bliže objašnjava koncept iza ovih ilustracija.

Autori Tanja i Džo su dvojac iz Severne Makedonije. Tanja je doktor elektrotehnučkih nauka i živi u Sloveniji, a Džo je mašinski inženjer iz Skoplja. Poznanstvo preko Fejsbuka se pretvorilo u jednogodišnju virutelnu saradnju koja je rezultirala knjigom ilustracija "Seir i ništo".

Inicijalna namera knjige jeste da prosto nasmeje i zabavi čitaoce, ali dobija novu dimenziju koristeći se slojevitom strukturom jezika koji omogućava nebrojene kombinacije, permutacije i pretumbacije sa namerom da čitaoce nasmeje i informiše. Ova knjiga pruža uvid u sve (ne)mogućnosti jezika kroz igru reči razumljivu i onima koji možda istu i ne prepoznaju na “prvu loptu”.

Ilustracije koje se nalaze u knjizi sada su dostupne i u obliku izložbe postera, koju će zainteresovani Novosađani moći da posete u Kulturnom centru LAB, od 8. do 19. decembra. Takođe, posetioci će imati priliku da upoznaju ovaj umetnički dvojac, Tanju i Džoa, kroz panel diskusiju. 

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Za i protiv
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo