...
TRENUTNO22:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

The Last Duel: Kako smo se od Srednjeg veka malo promenili

06.12.2021.

"Poslednji dvoboj" (The last duel) Ridlija Skota plete priču oko istorijskog događaja u Francuskoj, kada je održano poslednje takozvano suđenje dvobojem između dva plemića. Vitez Žan de Karuž (Met Dejmon) optužuje nekadašnjeg prijatelja Žak Le Grija (Adam Drajver) da je silovao njegovu suprugu Margaretu (Džodi Komer) i traži zadovoljenje dvobojem, čiji bi ishod trebalo da odluči da li je optužba istinita ili nije.

.

To je posednji, u istorijskim arhivama zabeležen, slučaj ovakvog sudskog procesa odobrenog od strane kralja Šarla VI.

Ridli ovu priču priča iz tri ugla. Prvu verziju gledamo očima de Karuža koji voli svoju suprugu, osetljiv je na nepravdu i dosta mu je tiranije nekadašnjeg prijatelja. Druga priča, koju nam daje Le Gri, de Karuža opisuje kao zavidnog i nepismenog razmetljivca, sirovog čoveka nevelikih intelektualnih kapaciteta, a njegovu suprugu Margaritu kao nezadovoljnu ženu svojim brakom u koju se Le Gri iskreno zaljubio.

THE KING - SLOŽENI LIKOVI VEĆI OD SPEKTAKLA

Margaritina strana priče stiže pred kraj. U ovoj verziji i de Karuž i Le Gri su, svaki na svoj način, tipični srednjovekovni nasilnici, loši i neosetljivi mužjaci koji ne vide dalje od sopstvene pohote i ega.

duel2 jpg

Samo jedna od tih priča je istinita.

U eri #metoo pokreta, ovaj film je doprinos Ridlija Skota buktećoj raspravi o razmerama zlostavljanja žena u savremenoj civilizaciji. Njegov film smešten je u srednji vek, ali priču o silovanju, nezainteresovanosti sistema za to, muškom svetu koji nameće svoje stavove na tu temu i istiskuje žrtvu iz svakog dela procesa, kao da je smestio u milje savremenog sveta.

I to je možda najtanji deo ovog, inače veoma dobro snimljenog filma. Naime, istorijski gledano, većina dilema, savremenih stavova i mišljenja, iznesenih u ovom filmu, u Srednjem veku nije mogla ni da se zamisli. Istoričari su Ridliju taj manir guranja modernih mišljenja u srednjovekovni milje zamerali još kod "Nebeskog kraljevstva".

duel3 png

Ipak, kao politički usmerena drama koja nam pripoveda o kontinuitetu muškog sveta, koji smatra da ima tapiju nad ženskim delom populacije, ovaj film funkcioniše. On, svojom mučnom i neprijatnom atmosferom, viče i upozorava: "Ovako izgleda problem o kojem govorimo u Srednjem veku, mislite li da su se stvari bitno promenile od tada?"

RIDLI SKOT NAJAVLJUJE SERIJE BAZIRANE NA ALIENU I BLADE RUNNERU

Likovi koje su igrali Džodi, Met i Adam fascinantno su portretisani, gluma je vrhunska i tu nema velikih zamerki.

Jedina i ne mala zamerka ostaje to mešanje savremenih stavova u srednjovekovnu čorbu. To se oseti, deluje neprirodno i kvari inače dobar utisak. Što se poruke tiče, ona je nedvosmislena.  

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

The Offer: Serija o snimanju kultnog Kuma

Premijera serije "The Offer" o snimanju kultnog filma "Kum", planirana je za 28. april, najavila je striming platforma Paramaunt.

.

Simbol epske fantastike i posle dve decenije

Filmska trilogija "Gospodar prstenova" u decembru je obeležila 20 godina od izlaska prvog dela "Družina prstena". Serijal je rađen po uspešnim…

.

Isterivanje duhova i uterivanje nostalgije

Originalni "Isterivači duhova" iz 1984. godine postavili su nove standarde u mešavini žanrova. Komedija i horor uvek su nekako išli…

.

Matriks uskrsnuća: Film bez kog smo mogli

Film Lane Vašovski "Matriks: Uskrsnuća" ostavio bi mnogo gorči ukus u ustima fanova da, posle genijalnog prvog dela, nisu snimljena…

.

Oskar ponovo pred publikom

Ceremonija dodele Oskara ponovo će, prvi put od 2018. godine, imati domaćina, a svečanost će kao što je i tradicija…

.

Film se pamti kroz publiku, a ne priznanja

Kratki film "Pištolji i kacige" rediteljski je prvenac Marka Marjanovića Marinčića. Iako studira montažu, Marko vidi sebe i u ulozi…

  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 IN teen
  • 22:00 Music Mix by Bea

Anketa

Koliko se uvođenje kovid propusnica pokazalo kao dobra mera protiv koronavirusa?

Oradio logo