...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

"Sve u isto vreme" dobitnik Oskara za najbolji film

13.03.2023.

Ostvarenje "Sve u isto vreme" ("Everything Everywhere All at Once") dobitnik je Oskara za najbolji film ove godine na sinoćnoj dodeli najprestižnijih filmskih priznanja održanoj u Dolbi teatru u Los Anđelesu.

.

Ekipa filma "Sve u isto vreme" (foto: Tanjug / AP Chris Pizzello)

Trijumf ovog filma, koji je osvojio ukupno sedam priznanja od 11 nominanacija, znak je velikih promena u Akademiji filmskih umetnosti i nauka koja je postala otvorenija za ostvarenja različitih žanrova. Pored nagrade za najbolji film, tu su i priznanja za najbolju glumicu, najbolju režiju, mušku i žensku sporednu ulogu, originalni scenraio i montažu.

Takođe, zahvaljujući svojoj ulozi u "Sve u isto vreme" Mišel Jeo postala je prva Azijatkinja dobitnica Oskara u kategoriji za najbolju glumicu. Jeo je tek druga žena koja nije belkija, a kojoj je pošlo za rukom da osvoji nagradu za najbolju glumicu - nakon Hale Beri za "Bal monstruma" pre više od dve decenije.

miseljeo png

Mišel Jeo (foto: RTS, Printsreen)

"Za sve dečake i devojčice koji izgledaju kao ja, ovo je svetionik nade i mogućnosti. I dame, ne dozvolite ikome da vam kaže da je vaše vreme prošlo. Ovo je dokaz da se snovi ostvaruju", rekla je Jeo posvetivši svoju nagradu svim mamama, "jer su one pravi superheroji".

Ona je publici poznata i po ulogama u filmovima "Pritajeni tigar, skriveni zmaj", "Memoari jedne gejše" i "Sutra ne umire nikad" iz franšize Džejms Bond, prestigla je favoritkinju Kejt Blanšet koja je u ostvarenju "Tar" prema mišljenju mnogih, ostvarila jednu od najboljih uloga u svojoj karijeri.

bernandfrejzer png

Berndan Frejzer (foto: RTS / Printsreen)

Brendan Frejzer je nakon trijumfalnog niza u sezoni filmskih nagrada osvojio i najviše priznanje za svoj nastup u filmu "Kit". Ovaj 54-godišnjak je nakon više godina provedenih daleko od holivudskog glamura osvojio nagradu za najboljeg glumca i na velika vrata se vratio na scenu.

"Zahvalan sam reditelju Darenu Aronofskom što mi je pružio kreativni spas. Počeo sam da se bavim ovim poslom pre 30 godina i stvari nisu išle lako, ali postojala je podrška koju nisam cenio dok nije prestala i hteo sam samo da se zahvalim na ovom priznanju", rekao je Brendan.

Frejzer je bio velika filmska zvezda na prelazu milenijuma, glumeći u filmovima kao što su "Džordž iz džungle" i "Mumija". Glumac je transformisao svoj izgled za film "Kit" koji je takođe osvojio najbolju šminku i frizuru.

dzejmilikertis png

Džejmi Li Keris (foto: RTS / Printscreen)

Ki Hju Kvan osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca, dok je njegova koleginica Džejmi Li Kertis osvojila priznanje za najbolju sporednu glumicu. Slično kao i Frejzer, Kvan je uživao u velikom holivudskom povratku ove sezone dodele nagrada. On je, naime, kao dete igrao u jednom od filmova o Indijani Džounsu, a mnogo godina nakon toga proveo praktično u anonimnosti. Zato je njemu Oskara uručio upravo njegov prvi filmski kolega Harison Ford.

Najbolji strani film "Na zapadu ništa novo", "Navaljni" najbolji dokumentarac

oskar2023tanjugchrispizzello2 png

foto: Tanjug / AP Chris Pizzello

Reditelj filma "Na zapadu ništa novo" Edvard Berger preuzeo je Oskara za najbolji strani film, a to ostvarenje osvojilo je i priznanja za najbolju filmsku muziku, scenografiju i filmsku fotografiju.

"Pinokio" Giljerma del Tora proglašen je za najbolji animirani film, dok je u kategoriji za najbolji kratki animiran film priznanje dobio britanski "The Boy, The Mole, The Fox and The Horse".

Rut E. Karter, kostimografkinja filma "Vakanda zauvek" ponovila je uspeh koji je postigla sa originalnim filmom. Nagradu je posvetila svojoj majci, koja je prošle nedelje umrla u 101. godini.

medvedoskar2023 png

Ove godine na sceni je bio i jedan medved... (foto: RTS / Printscreen)

Nagradu za najbolji dokumentarni igrani film dobio je "Navaljni" o ruskom opozicionom lideru, a u svom govoru, reditelj Danijel Roer je priznanje posvetio junaku filma i svim političkim zatvorenicima širom sveta.

Očekivano, nagradu za najbolji zvuk dobio je "Top Gun: Maverick", jedan od najvećih bioskopskih hitova prošle godine, dok je "Naatu Naatu" iz indijskog filma "RRR" osvojila priznanje za najbolju pesmu.

 (Euronews Srbija, Radio Slobodna Evropa)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

.

Za televiziju najviše vezana starija publika

Televizije se sa jedne strane hvale gledanošću, sa druge strane su ljudi koji kukaju kako nemaju šta da gledaju, a…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo