...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Počinje 75. Kanski festival

17.05.2022.

U Kanu počinje 75. Međunarodni festival, a za Zlatnu palmu se ove godine takmiči 21 film, među kojima su i ostvarenja reditelja Dejvida Kronenberga, Rubena Ostlunda i braće Žan-Pjera i Lika Dardena.

.

Foto: YouTube / Festival de Cannes (Officiel)

Posle prošlogodišnjeg izdanja festivala, održanog u julu zbog epidemije koronavirusa, posetioce festivala i filmske zvezde vraćaju se na tradicionalno vreme festivala u maju. Prvi put od početka epidemije koronavirusa neće biti zdravstvenih ograničenja na festivalu.

Festival će biti održan u senci rata u Ukrajini, a organizatori će prvi put ugostiti ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, čiji je film u konkurenciji za Zlatnu palmu. Sam režiser je postao simbol raskida ruskih umetnika sa ruskim vlastima.

Francuski glumac Vensan Lendon biće predsednik žirija festivala i zameniće američkog reditelja Spajka Lija, prošlogodišnjeg predsednika žirija koji je dodelio Zlatnu palmu filmu “Titane” francuske rediteljke Žilije Dikurno, u kojem igra upravo Lendon.

Zlatna palma, vredna oko 20.000 evra, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji. Prema tradiciji, nagrada se predaje žiriju u tajnosti i uz obezbeđenje neposredno pred proglašenje pobednika.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodeljuje se “mini-palma”, umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji “Određeni pogled”.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Avatar 2: Strani film sa najvećom zaradom kod nas

Za nešto više od mesec dana prikazivanja, ostvarenje Džejmsa Kamerona “Avatar: Put vode” na koje se čekalo 13 godina, u…

.

Film "Meni" kriv za zatvaranje restorana?

Restoran "Noma" u Kopenhagenu koji je više puta proglašavan za najbolji na svetu, najavio je da će od sledeće godine…

.

Oskari: Najviše nominacija za "Sve svuda odjednom"

Naučnofantastična komična drama "Sve svuda odjednom" osvojila je najviše nominacija za Oskare - ukupno 11, uključujući onu za najbolji film…

.

Tom Henks nominovan za tri Zlatne maline

Iako je njegov poslednji film "Elvis", u kom glumi pevačevog menadžera Toma Parkera, favorit u kategoriji najboljeg filma na ovogodišnjim…

.

Stiven Spilberg želi da režira televizijsku seriju

Pojavljujući se u epizodi podkasta "Smartless", Spilberg je otkrio da bi želeo da režira televizijsku seriju u budućnosti.

.

Koje filmove nam Netfliks donosi u 2023. godini?

Bez obzira na najavljene promene u ceni i praksi podele šifara koje su izazvale negodovanje među korisnicima, Netfliks ne namerava…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Radio Gruvanje

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo