...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Počinje 75. Kanski festival

17.05.2022.

U Kanu počinje 75. Međunarodni festival, a za Zlatnu palmu se ove godine takmiči 21 film, među kojima su i ostvarenja reditelja Dejvida Kronenberga, Rubena Ostlunda i braće Žan-Pjera i Lika Dardena.

.

Foto: YouTube / Festival de Cannes (Officiel)

Posle prošlogodišnjeg izdanja festivala, održanog u julu zbog epidemije koronavirusa, posetioce festivala i filmske zvezde vraćaju se na tradicionalno vreme festivala u maju. Prvi put od početka epidemije koronavirusa neće biti zdravstvenih ograničenja na festivalu.

Festival će biti održan u senci rata u Ukrajini, a organizatori će prvi put ugostiti ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, čiji je film u konkurenciji za Zlatnu palmu. Sam režiser je postao simbol raskida ruskih umetnika sa ruskim vlastima.

Francuski glumac Vensan Lendon biće predsednik žirija festivala i zameniće američkog reditelja Spajka Lija, prošlogodišnjeg predsednika žirija koji je dodelio Zlatnu palmu filmu “Titane” francuske rediteljke Žilije Dikurno, u kojem igra upravo Lendon.

Zlatna palma, vredna oko 20.000 evra, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji. Prema tradiciji, nagrada se predaje žiriju u tajnosti i uz obezbeđenje neposredno pred proglašenje pobednika.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodeljuje se “mini-palma”, umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji “Određeni pogled”.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Izašao prvi tizer za Nolanov "Openhajmer"

Objavljen je prvi tizer za biografski film "Openhajmer" o glavnom tvorcu atomske bombe, Robertu Openhajmeru.

.

Objavljen prvi trejler za novog "Džona Vika"

Prvi zvanični trejler četvrtog dela franšize o Džonu Viku predstavljen je na San Dijego Komik Konu.

.

Halloween Ends: Najstrašnije za kraj

Objavljen je novi trejler za treći i poslednji film u modernoj trilogiji Halloween – "Halloween Ends".

.

Dugo očekivani "Sivi čovek" sutra stiže na Netfliks

Film "Sivi čovek", koji su režirala poznata britanska braća Ruso, a u kom glavnu ulogu igra Rajan Gosling, biće dostupan…

.

Ko je naprofitabilniji holivudski glumac?

Istraživanje, koje je sproveo Ticket Source, prikupilo je podatke o doživotnom prihodu od filmova na blagajnama u Americi najvećih holivudskih…

.

Moonage Daydream: Film o Dejvidu Bouviju u bioskopima od septembra

Dokumentarni film "Moonage Daydream" o Dejvidu Bouviju, jednom od najbitnijih i nauticajnijih britanskih rok muzičara ikada, stiže u bioskope širom…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo