...
TRENUTNO10:30 - 10:45Tehnologija

Kultura / Film

Počinje 75. Kanski festival

17.05.2022.

U Kanu počinje 75. Međunarodni festival, a za Zlatnu palmu se ove godine takmiči 21 film, među kojima su i ostvarenja reditelja Dejvida Kronenberga, Rubena Ostlunda i braće Žan-Pjera i Lika Dardena.

.

Foto: YouTube / Festival de Cannes (Officiel)

Posle prošlogodišnjeg izdanja festivala, održanog u julu zbog epidemije koronavirusa, posetioce festivala i filmske zvezde vraćaju se na tradicionalno vreme festivala u maju. Prvi put od početka epidemije koronavirusa neće biti zdravstvenih ograničenja na festivalu.

Festival će biti održan u senci rata u Ukrajini, a organizatori će prvi put ugostiti ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, čiji je film u konkurenciji za Zlatnu palmu. Sam režiser je postao simbol raskida ruskih umetnika sa ruskim vlastima.

Francuski glumac Vensan Lendon biće predsednik žirija festivala i zameniće američkog reditelja Spajka Lija, prošlogodišnjeg predsednika žirija koji je dodelio Zlatnu palmu filmu “Titane” francuske rediteljke Žilije Dikurno, u kojem igra upravo Lendon.

Zlatna palma, vredna oko 20.000 evra, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji. Prema tradiciji, nagrada se predaje žiriju u tajnosti i uz obezbeđenje neposredno pred proglašenje pobednika.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodeljuje se “mini-palma”, umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji “Određeni pogled”.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Poslednja nedelja juna ispunjena je događajima za sve ljubitelje muzike, filma, knjiga, a pre svega dobrog provoda i druženja.

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. juna

Nedelja medija, filmske projekcije, nekoliko festivala i veliki koncert njujorških veterana Agnostic Front obeležiće ovu nedelju u Novom Sadu...

.

Uhvati film traži volontere

Međunarodni filmski festival Uhvati film traži volontere/ke za poslove prevođenja. Svi koji imaju odlično znanje engleskog ili drugog stranog jezika…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Pop up

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo