...
TRENUTNO20:00 - 21:00Vaš DJ sat

Kultura / Film

Misterija blokova u prvoj domaćoj tinejdž horor seriji

01.02.2022.

"Blok 27" nova je domaća TV serija čija premijera je zakazana za 19. februar. Ova vest možda ne bi bila ništa posebno da nije u pitanju tinejdž horor. U proteklih nekoliko godina svedočimo hiperprodukciji domaćih serija, ali nešto kao što je "Blok 27" do sada nismo imali priliku da gledamo. Radnja se odvija u novobeogradskim blokovima, u kojima misteriozno nestaje jedan tinejdžer. Njegova sestra bliznakinja, nakon što je ignorišu roditelji i policija, kreće u sopstvenu istragu.

.

Autor serije je novosadski scenarista Ivan Knežević. Pre ovoga radio je u Berlinu, gde se i školovao za scenaristu, a od domaćih projekata na kojima je učestvovao ističu se filmovi "Jesen u mojoj ulici" i "Heroji radničke klase". Ideja za "Blok 27" rodila se kada je produkcijska kuća Firefly zatražila da napravi nešto u tinejdž horor stilu.

"Tu sam se našao u neprilici, jer, niti se družim sa tinejdžerima, niti se nešto razumem u horor. Uspeo sam, međutim, da nađem dosta stvari koje me zanimaju, naročito kada sam prizvao sećanje na to kako sam ja odrastao, u novosadskim blokovima. I tako je nastao 'Blok 27'. Iako je smešten na Novi Beograd, ti blokovi su manje više isti, širom naše zemlje. Ta mitologija je ostala i relevantna je za sve nas koji smo odrastali u njima. I svi znamo nekoga ko je odrastao u takvim blokovima", kaže Ivan.

Iako je u pitanju tinejdž horor, autor napominje da je serija, pre svega, misterija.

"To nije nikakav slešer ili gor, nema nikakvih zombija i vampira. Sve počiva na atmosferi i misteriji, klinci pokušavaju da nađu misteriozni 'blok 27', koji na Novom Beogradu ne postoji. Blokovi na Novom Beogradu su numerisani nekim čudnim sistemom za koji niko ne zna kako funkcioniše i jedan od nedostajućih blokova je blok 27. Serija se u stvari bavi tim pitanjem – gde je blok 27?", kaže Ivan.

On dodaje da je za jedan horor bitno da govori o nečemu potpuno drugom, a ne da se bazira samo na strahu i atmosferi, koje najčešće povezujemo sa takvim žanrom.

"Zasniva se na nekom socijalnom ili ljudskom problemu. 'Blok 27' govori o jednom generacijskom sukobu, o našem dugo osporavanom i sada vrlo problematičnom socijalističkom nasleđu, koje je personifikovano u tim blokovima. Zbog toga, mislim da se izdiže od nečega što nazivamo klasičnim hororom", ističe Ivan.

ivanknezevic png

Ivan Knežević, foto: Nikola Minkov

Glavne uloge tumače Ema Pendleburi, Veljko Ilinčić, Stefan Lazić, Ivana Mladenović i Andrej Jovović. Zanimljivo je da oni pre ove serije nisu nigde glumili i da im je ovo debitantski nastup.

"Proces kastinga je trajao i bio je vrlo detaljan. Prošlo je dosta tinejdžera. Bilo je bitno naći decu koja izgledaju autentično, koja nisu suviše savršena i lepa i koja mogu da prođu kao deca iz blokova. Mislim da se to jako dobro pokazalo. U procesu sam učestvovao sa strane, davao sam svoje komentare, međutim, reditelji su bili zaduženi za konkretan kasting i odabir, kao i konkretan rad sa glumcima. Ne znate ih, ali mislim da ćemo ih zapamtiti", kaže Ivan.

Režiju serije "Blok 27" potpisuju Milica Tomović i Momir Milošević. Prvu epizodu premijerno možete pogledati 19. februara na Superstar TV.

Razgovor sa Ivanom Kneževićem poslušaj u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Fubar: Prva televizijska serija Arnolda Švarcenegera

Arnold Švarceneger dobio je prvu televizijsku ulogu karijeri i to u novoj Netfliksovoj seriji "Fubar" čija je  premijera 25. maja.

.

Spilberg priprema seriju o Napoleonu po Kjubrikovom scenariju

Reditelj Stiven Spilberg izjavio je da snima seriju o Napoleonu, po izvornom scenariju Stenlija Kjubrika koji je godinama ležao u…

.

Džon Kliz se vraća u "Falični pansion"

Čuveni glumac i komičar Džon Kliz oživeće, posle više od 40 godina, jednu od najomiljenijih i najuticajnijih britanskih komičnih serija…

.

Povratak omiljene "Dadilje"

Čuvena serija "Dadilja" prvi put je prikazana pre tačno 30 godina i za veoma kratko vreme osvojila je gledaoce širom…

.

Serija koja je uspela da prenese magiju video igre na tv ekrane

Džoel i Eli su glavni likovi nove serije u produkciji HBO-a "The Last of Us", smeštene u post-apokaliptičnu Ameriku. Kada…

.

Stiven Spilberg želi da režira televizijsku seriju

Pojavljujući se u epizodi podkasta "Smartless", Spilberg je otkrio da bi želeo da režira televizijsku seriju u budućnosti.

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja
  • 22:00 Floating Sounds

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo