...
TRENUTNO16:00 - 16:10Popodne na O radiju

Kultura / Film

Misterija blokova u prvoj domaćoj tinejdž horor seriji

01.02.2022.

"Blok 27" nova je domaća TV serija čija premijera je zakazana za 19. februar. Ova vest možda ne bi bila ništa posebno da nije u pitanju tinejdž horor. U proteklih nekoliko godina svedočimo hiperprodukciji domaćih serija, ali nešto kao što je "Blok 27" do sada nismo imali priliku da gledamo. Radnja se odvija u novobeogradskim blokovima, u kojima misteriozno nestaje jedan tinejdžer. Njegova sestra bliznakinja, nakon što je ignorišu roditelji i policija, kreće u sopstvenu istragu.

.

Autor serije je novosadski scenarista Ivan Knežević. Pre ovoga radio je u Berlinu, gde se i školovao za scenaristu, a od domaćih projekata na kojima je učestvovao ističu se filmovi "Jesen u mojoj ulici" i "Heroji radničke klase". Ideja za "Blok 27" rodila se kada je produkcijska kuća Firefly zatražila da napravi nešto u tinejdž horor stilu.

"Tu sam se našao u neprilici, jer, niti se družim sa tinejdžerima, niti se nešto razumem u horor. Uspeo sam, međutim, da nađem dosta stvari koje me zanimaju, naročito kada sam prizvao sećanje na to kako sam ja odrastao, u novosadskim blokovima. I tako je nastao 'Blok 27'. Iako je smešten na Novi Beograd, ti blokovi su manje više isti, širom naše zemlje. Ta mitologija je ostala i relevantna je za sve nas koji smo odrastali u njima. I svi znamo nekoga ko je odrastao u takvim blokovima", kaže Ivan.

Iako je u pitanju tinejdž horor, autor napominje da je serija, pre svega, misterija.

"To nije nikakav slešer ili gor, nema nikakvih zombija i vampira. Sve počiva na atmosferi i misteriji, klinci pokušavaju da nađu misteriozni 'blok 27', koji na Novom Beogradu ne postoji. Blokovi na Novom Beogradu su numerisani nekim čudnim sistemom za koji niko ne zna kako funkcioniše i jedan od nedostajućih blokova je blok 27. Serija se u stvari bavi tim pitanjem – gde je blok 27?", kaže Ivan.

On dodaje da je za jedan horor bitno da govori o nečemu potpuno drugom, a ne da se bazira samo na strahu i atmosferi, koje najčešće povezujemo sa takvim žanrom.

"Zasniva se na nekom socijalnom ili ljudskom problemu. 'Blok 27' govori o jednom generacijskom sukobu, o našem dugo osporavanom i sada vrlo problematičnom socijalističkom nasleđu, koje je personifikovano u tim blokovima. Zbog toga, mislim da se izdiže od nečega što nazivamo klasičnim hororom", ističe Ivan.

ivanknezevic png

Ivan Knežević, foto: Nikola Minkov

Glavne uloge tumače Ema Pendleburi, Veljko Ilinčić, Stefan Lazić, Ivana Mladenović i Andrej Jovović. Zanimljivo je da oni pre ove serije nisu nigde glumili i da im je ovo debitantski nastup.

"Proces kastinga je trajao i bio je vrlo detaljan. Prošlo je dosta tinejdžera. Bilo je bitno naći decu koja izgledaju autentično, koja nisu suviše savršena i lepa i koja mogu da prođu kao deca iz blokova. Mislim da se to jako dobro pokazalo. U procesu sam učestvovao sa strane, davao sam svoje komentare, međutim, reditelji su bili zaduženi za konkretan kasting i odabir, kao i konkretan rad sa glumcima. Ne znate ih, ali mislim da ćemo ih zapamtiti", kaže Ivan.

Režiju serije "Blok 27" potpisuju Milica Tomović i Momir Milošević. Prvu epizodu premijerno možete pogledati 19. februara na Superstar TV.

Razgovor sa Ivanom Kneževićem poslušaj u novom izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Ko vidi Esfahan, video je pola sveta!

Prošlo je 45 godina od kako je zapad uveo sankcije Iranu. Kolika god da je to kazna, za ovu zemlju…

.

Koje filmove i serije je zaustavio štrajk glumaca i pisaca?

Brojne filmske i televizijske produkcije, poput Marvelovog rimejka "Blade" i Netfliksove serije "Stranger Things", već su obustavljene zbog štrajka scenarista,…

.

Holivud se dogovorio sa režiserima, scenaristi nastavljaju štrajk

Najveći holivudski studiji postigli su dogovor o privremenom ugovoru o radu sa sindikatom koji zastupa filmske i televizijske režisere, čime…

.

Američki scenaristi se bore za pravednost i priznanje

Na zahteve Udruženja američkih scenarista za većim platama i boljim uslovima rada Alijansa filmskih i televizijskih producenata, koju čine kompanije…

.

The Simpsons Game: Nije kao "Hit & Run", ali može da prođe...

Sigurno vam je prva asocijacija na video igru povezanu sa Simpsonovima legendarni "Hit & Run" iz 2003. godine. No, nakon…

.

Da li je rano za Hari Poter "reboot"?

Sada je i zvanično. Jedan od najpopularnijih filmskih serijala svih vremena Hari Poter dobija "reboot". Posle 12 godina, koliko je…

  • 14:00 Vaš DJ sat
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo