...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Kultura / Film

Kad prošlost pobesni nevinih nema

19.05.2021.

Volim serije čije me uvertire uljuljkaju kao zimsko nedeljno popodne u toploj sobi. U desetak minuta uvoda vidim da će u seriji biti sjajne glume, da radnja ima smisla, da je montaža perfektna, a onda nastupi čisti, nepatvoreni, haos.

.

Taj strujni udar oseti se kada čovek krene da gleda seriju "Nevin" (Inocente), novi Netfliksov biser iz foldera sa trilerima. Mateo (Mario Kasas) je momak koji je dospeo u zatvor zbog ubistva iz nehata. On je, koškajući se sa nepoznatim ljudima ispred noćnog kluba odgurnuo jednog od njih, ovaj se sapleo, pao i razbio glavu. Četiri godine kasnije, Mateo izlazi iz zatvora i pokušava da sastavi sosptveni život i izbori se sa tragedijom koju je izazvao.

I to bi bila sasvim pristojna drama, ali pisac Harlan Koban, autor istoimene knjige po kojoj je nastala ova serija, odlučio je da nam logiku ubaci u centrifugu i proveri koliko će nam trebati da knjigu zafrljačimo u zid. Naravno i serija ostavlja identičan utisak jer je režiser Oriol Paulo iskoristio sve dostupne trikove da nas konstantno održava u apsolutnom neznanju.

Kao što rekoh, sve posle tih uvodnih sekvenci u seriji "Nevin" apsolutni je haos. Mateo upoznaje Oliviju sa kojom posle robije pokušava da izgradi život sve dok ona ne ode u Berlin na poslovni put, a on ostane u Španiji sa saznanjem da devojka i momak zbog koji su započeli tuču pre četiri godine, kada je on u metežu gurnuo jednog od učesnika, žive zajedno preko puta kuće koju su on i Olivija razmatrali za kupovinu.

inocent2 jpg

Mateo ubrzo sa Olivijinog telefona dobija njenu obnaženu sliku, koju mu dostavlja nepoznat muškarac i priča kreće ka usijanju.

Prepričati radnju ove serije bilo bi podjednako nemoguće, a i štetno, jer bismo time pokvarili veći deo ugođaja. Ona je sastavljena iz delova slagalice pričane iz različitih uglova, a gledaocu daje taman dovoljno iznenađenja po jednoj epizodi, da ga drži prikovanog uz ekran.

Ovo je serija koja nije za svačiji ukus. Često je mračnija od noći, povremeno izuzetno jeziva, a usput nudi vrtoglav tempo koji će se mnogima činiti zbrkanim i neizvesnim. Ipak, serija pokazuje da je u nju uloženo toliko mašte, toliko ideja, toliko pametno nijansiranih likova i obilje neočekivanih obrta koje ne možete da naslutite čak ni kada vam ih režiser gura direktno pod nos.

Glumački je izvedena bez greške. Lik Matea jeste ovde nosilac, ali, iako odflično odglumljen, nije ni izbliza zanmimljiv kao Olivija, koja puni jedra serije. Pored nje tu je i brilijantna detektivka Lorena (Alekandra Himenez) i ovaj trojac čini okosnicu najbolje krimi drame još od kad nas je oduvao skandinavski “Most”.

Serija “Nevin” jedna je od četiri objavljene Netfliksove adaptacije romana Harlana Kubana. Već smo imali priliku da pogledamo serije: "Safe", "The Stranger"  i "The Woods". Peto delo ovog pisca "Stay Close" počeće da se emituje uskoro.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Tiho tiše il' te nema više

Kada je 2018. godine najavljen izlazak horora "A quiet place" koji je režirao (i igra jednu od glavnih uloga) Džon…

.

Rogovi koje ćete obožavati

Pre dvanaest godina čuveni, više puta nagrađivani, strip umetnik Džef Lemir počeo je da crta strip o jednom malom Gasu,…

.

Triler za ljubitelje dremanja tokom filma

Nekim filmovima jednostavno nije bilo suđeno da budu dobri. "Žena na prozoru" (The woman in the window) Džoa Rajta očigledno…

.

Armija prosečnih zombija i jedan sjajan raspali tigar

Zek Snajder, režiser i producent doneo nam je 2004. godine rimejk jednog od najboljih zombi klasika: "Zora živih mrtvaca" (Dawn…

.

Konkurs za 21114 Film fest

Sedmi 21114 Film fest će biti održan i ovog leta na livadama u ulici Bate Brkića na Novom naselju, od…

.

Konkurs za Festival filmskih autorki

Organizacija OFF Novi Sad i online magazin Iz OFF-a pripremaju Festival filmskih autorki, koji će prvi put biti održan u junu u Novom Sadu.

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Da li ste se vakcinisali?

Oradio logo